Košarka

Baltički derbi za peto mjesto na koji se čekalo

Krešimir Milić • subota, 09.09.2023.
Baltički derbi za peto mjesto na koji se čekalo
Foto: FaH

Malo je onih koji bi prije Svjetskog prvenstva potpisali da će košarkaši Latvije dogurati ovako daleko. Danas se bore za peto mjesto s košarkaški puno poznatijim susjedima Litavcima, a posljednji put na velikom natjecanju susreli su se 2015. godine…

Latvija i Litva možda su prijateljski i bratski nastrojeni kao narodi, susjedi, ali kad krene utakmica danas za peto mjesto krv bi mogla proključati. Tendencija je da proključa krv i rasplamsa se temperament.

Igraj na Latvija - Litva na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Imaju Latvijci nešto zapisano na svojoj crnoj listi još prije ovog Svjetskog prvenstva. Za veliko natjecanje spremali su se nizom pripremnih utakmica, a posljednju su odigrali baš protiv Litve. I kao da ih je ta utakmica motivirala za pothvat koji su izveli danas.

Teško su poraženi na toj utakmici Latvijci s 24 poena razlike, a Davis Bertans je isključen. Možda je to baš bilo okidač za ono što će uslijediti od Latvijaca koji će na ovom Svjetskom prvenstvu upisivati pobjede protiv svjetskih i europskih prvaka te dogurati do ove faze natjecanja nakon što su u četvrtfinalu namučili i finaliste Nijemce koji su u polufinalu bili bolji od Amerikanaca.

Pobjedu protiv Amerikanaca upisali su i Litavci na ovom prvenstvu. Šuterski stroj nije imao baš dan četvrtfinalu protiv Srba koji su u finalu sad. Bio im je to jedini poraz na ovom prvenstvu, ali presudan. Stoga će se boriti za peto mjesto nakon što su u razigravanju bili bolji od Slovenaca, a Latvija od Italije.

Posljednji put kad su se susreli na velikom natjecanju bilo je na EuroBasketu 2015., ali pravi klasici odigrali su se 2001. kad je Latvija šokirala Litvu i ušla u četvrtfinale te 2003. kad je uslijedila osveta Litavaca u produžecima.

Dvadeset godina kasnije očekuje se barem približno napeta utakmica.

Mjesto, vrijeme

Mall of Asia Arena, Pasay, 14:30 sati

Prethodni međusobni dvoboj

Susreli su se prije Svjetskog prvenstva u prijateljskom ogledu, a slavila je Litva s 93:69.

Prognoza

Bude li Jonas Valanciunas raspoložen ispod koša, a ostatak momčadi šuterski, Latvija će se morati zadovoljiti šestim mjestom.

Foto: EPA/FRANCIS R. MALASIG

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!