Nogomet

Island i BiH nasušno trebaju bodove za zadržavanje nade u plasman na Euro

Petar Jenjić • ponedjeljak, 11.09.2023.
Island i BiH nasušno trebaju bodove za zadržavanje nade u plasman na Euro
Foto: EPA

Bosna i Hercegovina večeras gostuje na Islandu u sklopu šestog kola kvalifikacija za Europsko prvenstvo. S obzirom na rezultate u do sada odigranom ciklusu, bodovi su nasušno potrebni i jednima i drugima...

Večeras je u Reykjaviku na rasporedu utakmica šestog kola skupine J, kvalifikacija za plasman na Europsko prvenstvu u Njemačkoj sljedeće godine. U goste Islandu stiže reprezentacija Bosne i Hercegovine, a obje ekipe žele isprati gorke okuse dosadašnjeg dijela borbe za ovo veliko natjecanje.

Igraj na Island - BiH na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Prvi i jedini međusobni dvoboj odigrali su na startu ovih kvalifikacija, a tada je BiH bez velike drame stigla do pobjede na Bilinom Polju s 3:0. Dva je pogotka u prvom poluvremenu postigao Rade Krunić, dok je tri boda u nastavku potvrdio Amar Dedić.

Međutim, nakon te utakmice puno toga se promijenio u redovima Zmajeva koji su prvo izgubili u gostima kod Slovačke s 2:0, nakon toga u gostima kod Portugala rezultatom 3:0, a na kraju je stigao najšokantniji poraz, na domaćem terenu od Luksemburga 2:0. Klupu je napustio Faruk Hadžibegić, a stigao Meho Kodro.

Prije tri dana u goste je stigao Lihtenštajn, a njime i druga pobjeda u ovim kvalifikacijama (2:1), zahvaljujući Edinu Džeki i autogolu. Kada se sve zbroji i oduzme, BiH trenutno ima šest osvojenih bodova nakon pet odigranih utakmica, četiri boda manje od Luksemburga i Slovačke te devet manje od Portugala.

S druge strane, današnji domaćin još lošije stoji, s obzirom na to da je osvojio svega tri boda uz gol razliku 9:9. Pregazili su Lihtenštajn u gostima s čak 7:0, a nakon izgubili kod kuće od Slovačke (2:1) i Portugala (1:0). Prije tri dana uslijedilo je veliko razočaranje i za njih - poraz u gostima kod Luksemburga od 3:1.

I jednima i drugima bodovi trebaju, a domaćin će do njih pokušati doći bez igrača Panathinaikosa Horoura Magnussona koji je isključen u utakmici protiv Luksemburga. Umjesto njega bi mogao uskočiti Alfons Sampsted, a ostatak ekipe trebao bi biti isti. Kod BiH se ne očekuju promjene u početnoj postavi.

Što su rekli

Arnor Ingvi Traustason, reprezentativac Islanda: "Baš je veliko pitanje zašto smo bili tako loši protiv Luksemburga. Ne možemo sada sjediti i plakati, preostale su nam tri domaće utakmice i mi već gledamo u zid. Moramo navući hlače i pobijediti u ta tri susreta, nije još završeno. Bit će nam teško, trebamo se popraviti i pokušati dobiti Bosnu i Hercegovinu."

Meho Kodro, izbornik BiH: "Očekujem da će biti teška utakmica, znamo s kim igramo, dobro ih poznajemo i znamo u kakvoj smo situaciji. Moramo tražiti bodove i tako će se predstavici, imamo pred sobom dobru i složenu momčad koja nije imala puno sreće u zadnjim utakmicama. Jako ih poštujemo, ali vjerujemo u naše sposobnosti i da na kraju dođemo do pobjede."

Mjesto, vrijeme, suci

Laugardalsvöllur, Reykjavik, 20:45

Sudac: Lawrence Visser (Belgija)

Nedostaju

Island: Magnusson (suspenzija)

BiH: Hadžikadunić pod upitnikom

Posljednji susret

Na startu ovih kvalifikacija Bosna i Hercegovina je kao domaćin bila uspješna protiv Islanđana. Dvoboj u Zenici završio je rezultatom 3:0.

Prognoza

Kao i u prvom dvoboju, i večeras očekujemo pobjedu BiH, ali do nje bi mogla doći nešto teže.

FOTO: EPA/FEHIM DEMIR

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Šegrt Hlapić11.09.2023. u 17:35
    2 1 za Island
    Šegrt Hlapić