Košarka

Cibona ide u preoblikovanje u ŠDD: 'Imamo alat za izlazak iz ovog začaranog kruga'

Branimir Korać • ponedjeljak, 11.09.2023.
Cibona ide u preoblikovanje u ŠDD: 'Imamo alat za izlazak iz ovog začaranog kruga'
Foto: FaH

Već dugo vremena govori se o preoblikovanju Cibone kao konačnom cilju i spasu kluba, a u taj proces se krenulo. Put je dugačak i težak, a čelnici kluba predstavili su cijelu priču…

Cibona je svake godine više puta bila pod prijetnjom stečaja i pod konstantnim pritiskom dugovanja kojih se nije mogla riješiti. Proces preoblikovanja nešto je što bi, ako sve prođe kako se u klubu nadaju, pomoglo da se Cibona oporavi i u konačnici – oživi.

Igraj na košarkaške utakmice na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

"Nakon niza negativnih natpisa i loših vijesti, različitih vrsta poslovanja dugi niz godina, Cibona ide u preoblikovanje u ŠDD. Prema pravilniku potrebno je ispitivati tržište i prilagoditi elaborat i on j u visokoj fazi izrade. Već smo kontaktirali vjerovnike i usklađujemo stavke, ključno je žele li udjele ili da im budu isplaćeno dugovanje. Dug bi trebao biti značajno smanjen, od nikog ne tražimo i ne inzistiramo, to je samo opcija. Malo mi je i iznenađujuć odaziv, dio ljudi želi u dionice. Imamo tako alat za izlaz iz ovog začaranog kruga", objašnjava direktor Tomislav Šerić.

Dosadašnji način financiranja nema smisla i nije provediv na duže staze.

"Financiranje je išlo kako je išlo, pozajmice neprofitnoj udruzi nisu uobičajen način poslovanja u normalnom svijetu, ovo je rješenje da se klub može dokapitalizirati."

Član skupštine Mario Petrović iznio je podatke o istraživanju tržišta koje ga čine optimistom.

"Velik je interes javnosti jer Cibona i dalje ima svoju vrijednost, imamo istraživanje i nadam se da svi koji žele to će i prepoznati. 17.7 posto Hrvata i dalje navija za Cibonu, zanimljivost je da je Cibona u svim sportovima četvrta po vrijednosti branda, a među košarkaškim klubovima dva i pol puta brand je vrjedniji od sljedećeg. Unatoč burnim događanjima i daje ima vrijednost, a to je najvažnije u ovom preoblikovanju."

Koliki je dug, otprilike se zna, ali tek će se vidjeti koliko Cibona može smanjiti dug ovim preoblikovanjem.

"Mi trenutno usklađujemo otvorene stavke, moramo vrlo jasno znati kako će dug izgledati prije i poslije, koliko ulazi gotovine, a koliko u dionicama. Dug je oko pet milijuna eura, a nakon preoblikovanja očekujemo da će pasti na barem tri milijuna uz, naravno, očekivani priljev gotovine.", dodaje Šerić.

Proces preoblikovanja nije brz i jednostavan posao, treba vremena, a u njemu mogu svi sudjelovati.

"To nije instant proces, mora proći vremena, ali smo dosta optimistični. Hvala svim sponzorima, dosta su nam pomogli, Gradu Zagrebu jer smo ponovno u financiranju, naravno i vjernim navijačima koji su uz nas i pomažu. Kadrovski se moramo pojačati i tražimo samo malo strpljenja."

Cibona je trenutno u blokadi, potrebno je momčad prijaviti za natjecanje, ali na tome se radi.

"Što se tiče prijave sezone i igrača, ovih dana ćemo to riješiti, sve radimo da maknemo blokadu i uspješno počnemo sezonu. Ono što je bitno, ne tražimo od nikog da otpiše dugovanja, ovo nije nikakva ucjena, nego rješenje. Svi se moraju dogovoriti da bi taj proces uspješno odradili."

U javnosti se spominje 21. rujan kao datum kada bi Cibona mogla otići u stečaj, no to ne znači i automatski kraj.

"Ako dođe do pokretanja stečaja, moguća je žalba, može se tražiti i dodatno vrijeme gdje se može pokazati mogućnost da klub nastavi poslovanje, da ima rješenje za nastavak poslovanja i izlaz iz te situacije. Ova pretvorba je u pravilu nešto slično što je Cibona probala u prošlosti kada su u igri bile ciglice, a sada su dionice", kaže član Upravnog odbora Igor Lukačić.

Dug je taj koji pritišće Cibonu, ali još više pritišće "nered" u isplati i dogovaranju s vjerovnicima.

"Cibonin dug za takav brand nije toliko velik. Problem Cibone nije dug neko prekomjeran broj zadužnica i to je teško kontrolirati. Moramo se svi dogovoriti i ako se ne dogovorimo, onda imamo problem. Tražimo strpljenje jer postoji način, postoji interes i glede toga sam optimističan."

Među onima koji nisu imali strpljenja u naplati je i bivši direktor Domagoj Čavlović.

"Dok sam ja bio predsjednik, bilo je onih koji su posto-poto naplaćivali dugove i doveli klub u tjesnac, jedan od njih bio je bivši direktor Čavlović, ali to trenutno nije bitno, bitno je pozvati ljude u preoblikovanje jer je ovo pozitivno za Cibonu, svi su se ovdje uključili da ovo završi pozitivno uključujući i navijače. Pozivamo sve da se uključe kako žele i mogu, mislim da je ovo pravo vrijeme."

Dugo su se spominjali i potencijalni strani investitori, oni su i dalje aktualni i sudjelovat će u preoblikovanju.

"Oni su i dalje aktualni, ali svaki proces je dug i složen, neće nitko doći i baciti novac u rupu bez dna. Oni su jedni od investitora, dosad je sve moralo ići putem pozajmica sto je neobično u financijskom svijetu, upravo zato preoblikovanje u ŠDD je pravi način."

Još uvijek nije poznati kolika će biti cijena dionica, ali pretpostavka je da bi mogla biti oko sto eura po dionici.

"Ako postoji investitor koji me ne vidi tu, nema problema, ja sam tu slučajno, meni je čast da sam ovdje jer je to veliki brand, napravit ću sve da uspijem. Ovo je sada pozitivan trend i jako je važno za Cibonu da ovo uspije."

Preoblikovanjem bi se konačno počeo uvoditi red u Cibonino poslovanje.

"Ključna stvar je da je Cibona dosad bila udruga koja je svačija i ničija, a kada postane ŠDD, to je već transparentno i profesionalno poslovanje. Nije stvar u nama, nego da se klub dovede u normalne vode kako to funkcionira u normalnom svijetu", ističe Lukačić, a Šerić zaključuje:

"Da nema dugovanja iz prošlosti, mi ne bi imali problema."

Foto: HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ

Premijer liga

1Zadar 312+576
2Split 285+457
3Cibona 2211+125
4Cedevita Junior 2112+210
5Dinamo Zagreb 2013+230
6Zabok 1716+13
7Dubrovnik 1518-45
8Dubrava 1419-93
9Šibenka 1320-57
10Alkar 924-172
11DepoLink Škrljevo 726-350
12Bosco 132-894

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!