Ostali sportovi

Vladimir Putin optužio MOO zbog politiziranja sporta

HINA, Petar Jenjić • utorak, 12.09.2023.
Vladimir Putin optužio MOO zbog politiziranja sporta

Na forumu na dalekom istoku Rusije, Vladimir Putin izjavio je da Međunarodni Olimpijski odbor politizira sport. Pozvao se na ideale i izvornu ideju Pierrea de Coubertina...

Ruski predsjednik Vladimir Putin optužio je u utorak Međunarodni olimpijski odbor za politiziranje sporta dok se još čeka odluka o sudjelovanju ruskih sportaša na Igrama iduće godine u Parizu.

Igraj na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Rusi se suočavaju s vjerojatnošću da će se morati natjecati pod neutralnom zastavom na Olimpijskim igrama u Parizu zbog invazije na Ukrajinu. MOO još nije donio konačnu odluku, ali je rekao da sportaše ne treba kažnjavati za djela svojih vlada.

Prošli je tjedan francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio da na Igrama u Parizu ne bi trebalo biti ruske zastave. Putin je upitan o tom pitanju na forumu na dalekom istoku Rusije, a on je odgovorio pozivajući se na ideale Francuza koji je utemeljio moderne Olimpijske igre.

"Što se tiče samog olimpijskog pokreta, rekao bih ovo. Mislim da današnje vodstvo međunarodnih federacija, pa i sam Međunarodni olimpijski odbor, iskrivljuju izvornu ideju Pierrea de Coubertina - sport treba biti izvan politike", rekao je Putin.

Pri tom je dodao da je proteklih desetljeća došlo do "neprihvatljive komercijalizacije" sporta, a Olimpijske igre su upale u zamku financijskih interesa.

Rekao je da olimpijski pokret "degradira" i ne ispunjava svoje ključne funkcije. Uostalom, poanta nije samo u postavljanju rekorda, već u ujedinjenju ljudi.

Predsjednik MOO-a Thomas Bach izričito je izjavio da bi Olimpijske igre trebale kloniti politike kako ne bi izgubila svoju sposobnost zbližavanja ljudi.

Ukrajina je zaprijetila bojkotom Igara u Parizu, ako Rusija i njezin saveznik Bjelorusija budu sudjelovale, ali je njezin ministar sporta u intervjuu za Reuters u srpnju nagovijestio da bi mogla odbaciti tu prijetnju, ako se sportaši iz te dvije zemlje budu natjecali kao neutralni.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Bogomdani12.09.2023. u 16:16
    Mislim da je vrijeme da se SADu zabrani sudjelovanje na OI
    Bogomdani