Rukomet

Hrvatski rukometaši osvojili zlatno odličje na Mediteranskim igrama na pijesku

Sportnet, Mihaela Bradovski • srijeda, 13.09.2023.
Hrvatski rukometaši osvojili zlatno odličje na Mediteranskim igrama na pijesku
Foto: FaH

Završni je dan turnira u rukometu na pijesku na Mediteranskim igrama na pijesku, a hrvatski predstavnici odigrali su tri utakmice. Seniorke su u jutarnjem terminu igrale protiv Tunisa, a u popodnevnom terminu protiv Cipra dok su seniori igrali finale protiv Italije te su osvojili zlatnu medalju...

U prvoj utakmici dana, hrvatske pjeskašice odigrale su protiv Tunisa te ostvarile pobjedu. Prvi set započeo je izjednačenom igrom, ali u trećoj minuti Hrvatska dolazi do prednosti koju je sačuvala do kraja seta. Drugi set započeo je kao i prvi, ali ovaj put reprezentativke Tunisa set odvode na svoju stranu i dolaze do raspucavanja. U raspucavanju su redom zabijale Anja Haramina, Lara Miholić, Nika Vojnović i Barbara Brdovčak dok je pokušaj Valentine Perić obranila vratarka Tunisa. Konačan rezultat susreta bio je 2:1 (16:10, 14:18, 6:4) za Hrvatsku. Najefikasnije u redovima Hrvatske bile su Valentina Perić i Barbara Brdovčak s po deset poena.

Drugi su ogled seniorke igrale s reprezentacijom Cipra. U prvom setu su obje ekipe igrale izjednačeno sve do pete minute kada su se protivnici uspjeli odvojiti i povesti s 10:12. Sve do sedme minute naše reprezentativke nisu uspjele postići pogodak, a pogodak iz cepelina Lare Miholić napokon je hrvatskoj reprezentaciji donio dva poena. Unatoč tome što su se uspjele približiti, hrvatske seniorke nisu odnijele pobjedu u prvom setu (18:23). Drugi set je također započeo izjednačeno, no ovoga puta se Hrvatska uspjela odvojiti, napraviti razliku za konačnu pobjedu u drugom setu (24:16). Kao i prva utakmica dana i druga je završila raspucavanjem (6:8), a konačnu pobjedu odnijela je reprezentacija Cipra (1:2). Tako je hrvatska ženska seniorska reprezentacija završila svoj put na Mediteranskim igrama na šestom mjestu.

"Ovaj turnir smo završili porazom. U prvom setu primili smo previše golova, a pritom nismo uspjele napadom to nadoknaditi. Drugi set smo se posložile, izgledale puno bolje, ali raspucavanje je sreća koja je ovog puta otišla na protivničku stranu. Ostaje žal za pobjedom protiv Italije što bi nam osiguralo prolazak u polufinale. Prvi put smo u ovom sastavu i sigurna sam da nam je ovo odlično iskustvo za budućnost", poručila je Lara Miholić.

"U prvu današnju utakmicu protiv Tunisa, u prvi set smo ušli borbeno, koncentrirano i dobili. Drugi set borbeno, ali previše promašenih lopti u napadu i kasne reakcije obrane dovele su do izgubljenog seta. Raspucavanje su cure odradile kako treba, golmanica prelomila i dobili smo utakmicu. Druga utakmica protiv Cipra pokazala je da ova ekipa ima potencijal da ima žara, jer nakon prvog seta koji smo izgubili, drugi set smo dobili jer su cure zadržale fokus i odigrale dobro", kazao je izbornik Mario Močilac.

Završna utakmica turnira u rukometu na pijesku bila je finale između Hrvatske i Italije. Prvi pogodak u finalu postigao je Filip Mlinarić. Prvi dio seta vodila se izjednačena borba, ali u osmoj minuti, hrvatski pjeskaši ubacuju u brzinu više i dolaze do prednosti koju su uspješno sačuvali do kraja seta. Hrvatski vratar Noa Klarić uspješno je povezao nekoliko važnih obrana na vratima Hrvatske. U drugom setu nastavila se vrlo neizvjesna utakmica, a obje reprezentacije pokazale su koliko ima znači ovo finale. U sedmoj minuti, Talijani nisu realizirali svoju šansu za gol što se pokazalo ključnim za hrvatsko osvajanje seta. Hrvatski pjeskaši došli su do prednosti od četiri poena koju su sačuvali do kraja. Konačan rezultat susreta bio je 2:0 (22:18, 23:20) za Hrvatsku. Antonio Fabek bio je najefikasniji u redovima Hrvatske s 14 poena. Pobjedom protiv Italije, Hrvatska je osvojila zlatnu medalju na Mediteranskim igrama na pijesku.

"Nema se tu što reći nego zahvaliti svima koji su dio ove priče. Od Hrvatskog olimpijskog odbora i Hrvatskog rukometnog saveza, koji zadnjih 20 godine stoje uz reprezentaciju i omogućuju sve ove medalje. Hvala svim igračima koji su odreagirali super i držali se svih dogovora. Veliko hvala voditeljima te svim navijačima iz hrvatske misije koji su stvorili izvrstan ugođaj na terenu. Ovo zlato je veliki poticaj za ove mlade igrače da nastave sa sportskim uspjesima i ostvarenjima u budućnosti. Također, veliko hvala klubovima koji su pustili igrače za vrijeme natjecateljske sezone i naravno svima koji su iz pozadine radili za dobrobit reprezentacije", završne su riječi izbornika Mladena Paradžika.

Pobjedu u finalu i osvajanje zlata komentirao je i reprezentativac Stjepan Babić koji je europskom i svjetskom zlatu koje je osvojio kao izbornik, dodao novu medalju, ali ovaj put kao igrač. "Krenuli smo u utakmicu dobro, drzeći se dogovora i kontrorirali smo tijek utakmice. Nažalost sredinon seta smo fulali nekoliko zicera i tu smo si zakomplicirali, ali tada je izbornik Paradzik po prvi puta posegnuo za svojim adutom s klupe/pijeska i nakon toga smo se odvojili i riješili prvi set. Drugi set otprilike ista priča kao i prvi, nikako se odvojiti. Svojima ulaskom sam unio malo raznovrsnosti, iskustva i mirnoće u ogranizaciju napada i tu smo se odvojili i priveli set kraju i slavlje je moglo početi. Zahvalan sam izborniku Paradziku i na ovom prvenstvu pomoćnom treneru Tarašu kao i Močilcu na povjerenju i pruženoj prilici. Osjećaj je poseban, neopisiv!"

U ženskom dijelu turniru, zlatnu medalju osvojila je reprezentacija Španjolske koja je u finalu slavila protiv domaćina Grčke. Treće mjesto pripalo je Portugalu. U muškom dijelu turnira, Hrvatska je osvojila prvo, Italija drugo, a Španjolska treće mjesto.

AUTOR: Cro Beach Handball

Foto: HINA/ HOO/ds

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!