Automoto

42. Buzetski dani 2023: Merli na tri sekunde do rekorda

Sportnet, Branimir Korać • nedjelja, 17.09.2023.
42. Buzetski dani 2023: Merli na tri sekunde do rekorda

Na treninzima je nastupilo više od 215 vozača, od kojih 181 iz 14 zemalja u bodovnim konkurencija...

Subotnji dan tradicijske međunarodne automobilističke utrke na brdskoj stazi Most-Peničići 42. Buzetski dani 2023., u organizaciji Autokluba Buzet protekao je u znaku treninga više od 215 automobilista pristiglih iz 14 zemalja. Među njima je 181 sudionik u nekoj od bodovnih utrka FIA European Hill Climb Championshipa modernih i povijesnih vozila, potom FIA CEZ Prvenstva Srednjeeuropske zone povijesnih automobila, te državnih prvenstava Hrvatske i Slovenije.

Očekivano najbolji rezultat dana u drugoj je vožnji ostvario već sigurni novi europski prvak Talijan Christian Merli koji je svojim prototipom Osella FA30, stazu od Mosta do Peničići duljine 5.001 metar, prošao za 2:07,639 minuta, što je tek tri sekunde slabije od njegova službenog i apsolutnog rekorda buzetske staze što ga drži još od 2017.godine u vremenu 2:04,689 minuta prosjekom 144,388 km/sat. Uvjeti za trening bili su idealni, a očekivano suho i toplo vrijeme najavljeno za nedjelju, kada su dvije bodovne vožnje, daje nadu da bi rekord konačno mogao pasti.

U ukupnom poretku drugo je vrijeme polučio Čeh Petr Trnka (Norma M20 FC) s 5,569 sekundi slabijim rezultatom, dok je treći bio Španjolac Joseba Iraola Lanzagorta (Nova NP01) s gotovo devet sekundi slabijim rezultatom. Merli je u Buzet stigao s osiguranim petim naslovom prvaka Europe, dok će za ovogodišnje drugo i treće mjesto Kategorije II odluka pasti u nedjelju između Čeha i Španjolca. U Kategoriji I najboljom vožnjom treninga, šestim mjestom ukupno ostvario je Francuz Nicolas Werver (Porsche 997 GT3R) ispred Karola Krupe (Poljska) i našeg Dimitrijevića.

Najbolje vrijeme treninga hrvatskih vozača 2:23,349 minuta ostvario je Mađar Laszlo Szasz (AK Dubrovnik Racing) u Formuli Reynard 01L, a među prvih deset, upravo desetim vremenom je hrvatski prvak Kategorije I Zagrepčanin Dejan Dimitrijević (AKK Fly with Kolman Zagreb) u Seat Leonu vozeći 2:32,759 minuta. Od hrvatskih vozača unutar 20 vremena još su Tomislav Muhvić (Mitsubishi Lancer EVO IX) sa 16. vremenom i 20. ukupno najbolje plasirani istarski vozač, domaćin iz Buzeta Viliam Prodan u Škodi Fabia. U okvirima hrvatskog prvenstva zanimljive će se borbe voditi, a favoriti su već na treninzima pokazali da žele važne bodove na pretposljednoj utrci sezone.

Miroslav KRPAN

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

AutomotoOstalo
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!