Ostali sportovi

Tadija Matijašević, beogradsko 'čudo od djeteta', osvajač Goinfo Snooker Zagreb Opena

Sportnet, Mihaela Bradovski • ponedjeljak, 18.09.2023.
Tadija Matijašević, beogradsko 'čudo od djeteta', osvajač Goinfo Snooker Zagreb Opena

Zagrebački Snooker klub Nugget bio je domaćin petog Goinfo Snooker Zagreb Opena turnira, koji svake godine okuplja ponajbolje igrače iz regije...

Prva četiri nositelja – prošlogodišnji pobjednik Nedim Ramić (BiH), ponajbolji hrvatski igrač u povijesti Tin Venos (Hrv), aktualni bosanskohercegovački prvak Eldar Karamehmedović i najmlađi među njima, trinaestogodišnji 'beogradski mališan' Tadija Matijašević (Srb), svojim igrama u početnoj fazi turnira u potpunosti su opravdali svoj status te su svi bez većih poteškoća stigli do polufinala i odlučujućih mečeva.

Povremeno bi im se omakao pokoji izgubljeni frame, kao npr. Karamehmedoviću protiv Ivana Švehle (Hrv) u grupnoj fazi ili Matijaševiću protiv Filipa Blažička (Hrv) u četvrtfinalu, no, uglavnom je pod znakom pitanja bilo samo koliko vremena će im biti potrebno da svladaju svoje protivnike.

Polufinala su ponudila mečeve koji su se nazirali od trenutka kada se oformio ždrijeb turnira, budući da su sva četvorica favorita ostatku konkurencije jasno dali do znanja da im ne namjeravaju dopustiti da se umiješaju u borbu za najviši plasman.

U dvoboju najmlađih sudionika turnira, Tadija Matijašević je uglavnom držao konce u svojim rukama, no, Nedim Ramić nije bez otpora planirao predati svoju prošlogodišnju titulu u ruke protivnika. U četvrtom frameu pri rezultatu 2:1 za Matijaševića, akumulirao je popriličnu bodovnu prednost te je bio iznimno blizu odvođenja meča u odlučujući frame.

No, kao i nebrojeno puta tijekom turnira, Matijašević je pokazao iznimnu zrelost i koncentraciju te je sjajnom serijom ubačaja došao do meč kugle. Kako bi meč dodatno dobio na dramatičnosti, nije je uspio ubaciti te je Ramića nakratko vratio u život. Ali, nada u potpuni preokret je ubrzo zgasnula, budući da je pri pokušaju ubačaja crne kugle umjesto nje u rupu ušla bijela kugla, što je automatski značilo poraz.

Eldar Karamehmedović u finale je donio svoju smirenost, preciznost i razborita rješenja u najvažnijim trenucima, a Tadija Matijašević bio je spreman na te protivnikove kvalitete odgovoriti svojom mladenačkom razigranošću i za svoju dob iznimno stabilnom igračkom tehnikom.

Ako je netko u publici pomislio da će važnost finala koje se igralo u formatu 'bolji iz 7 odigranih frameova' negativno utjecati na kvalitativnu izvedbu igrača, oni su to u startu demantirali. Najprije je Matijašević napravio sjajan break od 60 poena da bi Karamehmedović promptno odgovorio breakom od 53 poena. Frame je odlučen na crnoj kugli, koju je nakon dosta propuštenih prilika s obje strane ubacio Matijašević i time stekao i rezultatsku i psihološku prednost nad svojim protivnikom. Sljedeća dva framea su protekla u taktičkom nadmudrivanju u kojem se, pomalo iznenađujuće, bolje snašao mladi Beograđanin i stigao do ogromne prednosti od tri framea.

Tada kao da mu je malo ponestalo mentalne snage i preciznosti, što je njegov protivnik znao kazniti i nakon nekoliko vrlo lijepih serija ubačaja reducirati zaostatak na svega jedan frame.

Šesti frame je donio pregršt uzbuđenja, a iznimno veliku priliku za njegovo osvajanje imao je Karamehmedović. No, u krucijalnom trenutku mu je ruka zadrhtala i nakon promašaja na smeđoj kugli kojeg nitko od prisutnih, a ponajmanje on sam, nije očekivao, Matijaševiću nije trebala nova pozivnica da meč riješi u svoju korist konačnim rezultatom 4:2.

Time je tradicionalni zagrebački turnir dobio novog, uvjerljivo najmlađeg pobjednika u svojoj povijesti, a na završnoj svečanoj dodjeli trofeja i novčanih nagrada, uz igrače je prigodnu nagradu dobio i sudac finala, Adin Bevrnja (BiH), koji je svojim angažmanom tijekom cijelog turnira uvelike doprinio cjelokupnom uspjehu još jednog izdanja najznačajnijeg međunarodnog snooker turnira u Hrvatskoj.

Polufinale: Eldar Karamehmedović (BiH) – Tin Venos (Hrv) 3:1, Tadija Matijašević (Srb) – Nedim Ramić (BiH) 3:1

Finale: Tadija Matijašević (Srb) – Eldar Karamehmedović (BiH) 4:2

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!