Nogomet

Desetkovani Manchester United dolazi na megdan Bayernu u klasiku koji se čekao dugo

Krešimir Milić • srijeda, 20.09.2023.
Desetkovani Manchester United dolazi na megdan Bayernu u klasiku koji se čekao dugo
Foto: EPA

Puno toga veže Bayern i United, a ponajviše susreti kojima su obilježili Ligu prvaka. Nisu se susretali gotovo deset godina, a sad će ponovno odigrati međusobni duel u skupinama Lige prvaka…

Veliku zajedničku povijest imaju Bayern München i Manchester United, a ponajviše zaslugom utakmica koje su pružali u Ligi prvaka od čega svi najviše pamte klasik iz ’99. u finalu. Najčešće vodili bitke u nokaut fazi Lige prvaka, a ovog puta igrat će u grupnoj u skupini A gdje su glavni favoriti za prolaz. S njima su u skupini još Kopenhagen i Galatasaray koji se ovog ljeta pojačao sa zvučnim imenima.

Igraj na Bayern - Manchester United na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Dugo se čekao ovaj klasik Bayerna i Uniteda koji se u Ligi prvaka nije odigrao od četvrtfinala 2014. godine. Osim što ih povezuju utakmice, ikonska povijesti i primjerice Bastian Schweinsteiger imaju poveznicu i u Eriku ten Hagu.

On je u periodu između 2013. i 2015. godine radio u Bayernu, a danas dolazi kao trener suparničke momčadi na Allianz Arenu. Dolazi i s velikim problemom jer United su poharale ozljede.

Ne može računati na devet igrača, a među njima su i važniji poput Varanea, Amrabata, Mounta, Shawa, Wan-Bissake dok su Antony i Sancho svaki zbog svog problema izvan sastava. Tako da je tanak kadar momčadi Ten Haga gdje dolaze na megdan bavarskom velikanu kojeg je ovog ljeta pojačao engleski napadač Harry Kane, a koji je bio želja i Uniteda.

Bayern još nije u svom prepoznatljivom ritmu i oko njih se vežu problemi, ponajviše oko Tuchela i igrača, ali u posljednje četiri utakmice su bez poraza. Istim se ne može pohvaliti momčad Uniteda koja je u posljednje dvije utakmice primila šest golova i poražena je u obje.

Gledajući formu i stanje u momčadima Bavarci su danas u prednosti.

Što su rekli?

Thomas Tuchel, trener Bayerna: "Liga prvaka je jedno od najtežih natjecanja na kojima možete igrati, ali i najljepše. To je nešto drugo. Za mene je privilegija redovito sudjelovati u njemu. Pritisak je posebno ugodan u Ligi prvaka. Uvijek je izazov, pa tako i u skupinama. Sutra počinjemo s apsolutno vrhunskom utakmicom, ali skupina će ostati nezgodna i trebamo biti koncentrirani do kraja. Želimo dati sve od sebe u svakom natjecanju kako bismo u njemu ostali što duže."

Erik ten Hag, trener Manchester Uniteda: "Mislim da imaju vrlo atraktivne igrače, vrlo spretne. Ne možete biti neusredotočeni na jednu sekundu, jedan djelić sekunde zbog sve individualne klase koju imaju. Ali kao što kažete, i oni ponekad ostavljaju mjesta, ali mi ih poštujemo. Znamo da je Bayern u Ligi prvaka, kod kuće, pogotovo u grupnoj fazi, vrlo jak. Jako se veselimo jer volimo izazove i vjerujemo sami sebi."

Mjesto, vrijeme, sudac

Allianz Arena, München, 21 sat

Sudac: Glenn Nyberg (Švedska)

Nedostaju

Bayern: Buchmann, Guerreiro, Hulsmann, Marušić, Neuer (ozljede)

Manchester United: Amrabat, Diallo, Heaton, Maguire, Mainoo, Malacia, Mount, Shaw, Varane, Wan-Bissaka (ozljede), Antony, Sancho (neaktivni)

Prethodni međusobni dvoboj

Predugo je prošlo od posljednjeg klasika između ova dva velikana. Posljednji službeni dvoboj odigrali su 2014. godine, a slavio je tad Bayern s 3:1.

Prognoza

S obzirom na sve okolnosti teško da se Manchester United ima čemu nadati u domu Bayerna.

EPA/RONALD WITTEK

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!