Ostali sportovi

Počinje Svjetsko prvenstvo u gimnastici, Tin Srbić glavni hrvatski adut

Sportnet, Branimir Korać • petak, 29.09.2023.
Počinje Svjetsko prvenstvo u gimnastici, Tin Srbić glavni hrvatski adut
Foto: Slobodan Kadić/HGS

Hrvatski reprezentativci Filip Ude i Tin Srbić spremni su za sutrašnji početak 52. Svjetskog prvenstva u sportskoj gimnastici kojemu je od 30. rujna do 8. listopada domaćin Antwerpen.

Više od 400 gimnastičarki i gimnastičara iz 73 zemlje natjecat će se u Sportpalaisu i to nakon deset godina od posljednjeg SP-a u Gradu dijamanata, ali i točno 120 godina od premijernog Svjetskog gimnastičkog prvenstva koje je održano upravo u ovom belgijskom gradu davne 1903. godine.

Uz Udea (konj s hvataljkama) i Srbića (preča) čije kvalifikacije su na rasporedu sutra, prvog od dva muška kvalifikacijska dana (2. subdivizija), Hrvatsku će predstavljati i Tina Zelčić u nedjelju u kvalifikacijama grede (1. subdivizija). Ovo SP izborili su i Aurel Benović na tlu i preskoku te Christina Zwicker u višeboju, no zbog ozljeda morali su odustati od nastupa.

Antwerpen sljedećih devet dana neće samo podijeliti svjetske medalje nego i polovicu olimpijskih normi za Igre u Parizu, a u ovoj utrci će i Hrvatska imati puno toga za reći.

"Osjećam se dobro. Zadovoljan sam što sam tu i što pokazujem da sam opet među najboljima. To mi je bio glavni cilj da nakon Tokija, nakon svih promjena u pravilniku i stvarno teške prošle sezone, pokažem da ipak vrijedim nešto, a ne da sam pao i da se neću vratiti na tu razinu. Spreman sam to pokazati i sutra u kvalifikacijama ovog SP-a koje ne može biti jače nego što jest ove godine", u uvodu će aktualni olimpijski doprvak i prvak Europe na preči te bivši prvak i doprvak svijeta Tin Srbić kojemu je Antwerpen peto SP u karijeri.

"Te titule s jedne strane stvaraju pritisak, ali kao neki vanjski pritisak i očekivanja okoline. Kad se kaže 'ti si olimpijski viceprvak', ljudi misle ti ćeš sigurno ići u Pariz, pa to se podrazumijeva. A kod nas to jednostavno nije tako. Možeš biti i olimpijski i europski prvak i ne otići na sljedeće OI. Moj unutarnji pritisak je s time manji jer znam što sam postigao i koliko sam vrijedio i koliko sada opet vrijedim. Vanjski pritisak je veći, očekivanja su ogromna od mene, ali pokušavam da to ne utječe previše na mene. Mislim da ne utječe. Ja sam po sebi imam veliku želju pokazati da vrijedim. Hoće li to biti sada odmah ili će doći kasnije, ne znam, ali vjerujem da će doći i da ću kad-tad pokazati s nekim velikim rezultatom da vrijedim. Bez obzira što sam ove godine s europskim zlatom pokazao, govorim o svjetskoj razini."

Antwerpen nisu posljednje kvalifikacije za Pariz. Druga prilika je biti među 2 najbolja na spravi u ukupnom poretku Svjetskog kupa sljedeće godine.

"Zato mi je lakše ovdje nastupiti sutra bez tog ogromnog pritiska da je to sad to i ako slučajno zezneš, nema druge prilike. Možda čudno zvuči ljudima s obzirom na rezultatsku razinu sportaša na kojoj ja jesam, ali meni taj plasman na OI nije pod mus. Moj svijet, moj život neće propasti ako ja to ne ostvarim. To što je moja želja velika, to je druga stvar, ali znam ako dam sve od sebe, što god da se nakon toga dogodi, ja idem dalje. Krenut ću u kvalifikacije sutra ful gas, na glavu, a gdje će me to dovesti, ne znam. Znam da ako to bude savršena izvedba, dovest će me u finale. Možda na ovo sve gledam drukčije i malo mi je lakše jer već imam olimpijsku medalju, ne znam, ali kolika god je moja želja bila za OI, to nikada nije bilo nešto što se moralo dogoditi inače će sve biti loše. Možda malo drukčije i realnije gledam na te stvari nego neki drugi sportaši."

Podij trening je odlično odradio. Isprobao je vježbu sa startom 6.3 koju će i sutra raditi.

"Podij trening je najteža stvar ikada. Dođeš u dvoranu gdje je natjecanje, moraš se ponašati kao da je natjecanje, svi smo u dresu, svi probavaju vježbu, najavljuješ se sucima, a nije natjecanje. Podij trening osim isprobavanja sprava ništa ne znači. Sutra ću jednostavno doći na preču bez isprobavanja sprave na podiju, bez one touch zagrijavanja, dići ću sucima ruku, idem start 6.3 pa što bude!"

Našem najiskusnijem članu reprezentacije, olimpijskom, svjetskom i dvostrukom europskom viceprvaku na konju s hvataljkama Filipu Udeu Antwerpen će biti čak 13. SP u karijeri.

"Svejedno mi je nastupamo li u kvalifikacijama prvi ili drugi dan. Moje je da napravim vježbu. I onako ne mogu utjecati na to koji ću biti. Svi se nadamo ući u finale, ali prvo treba napraviti vježbu i onda čekati rasplet još skoro dan i pol. Primjećujem kod drugih neku dodatnu napetost budući da su ovo i olimpijske kvalifikacije, ali iskreno, ja baš to ne osjećam. Moje zadnje kvalifikacije za OI bile su prije sedam godina. Kvalifikacije za Rio. Radio sam višeboj tada, morao sam ga samo odraditi i to je to. Sada je drukčije. Konkurencija na konju je izuzetno jaka. Ali, dobro sam trenirao i planiram za sljedeću sezonu, za četiri Svjetska kupa koja su kvalifikacijska za Pariz, pojačati vježbu. Ovdje sam da vidim koliko mi fali ili ne fali, ali bit će zanimljivo."

Filip je već nastupio u Antwerpenu, prije deset godina također na SP-u. "Zeznuo sam tada na saskoku", prisjetio se.

Hrvatska je do sada skupila 15 svjetskih finala i u njima osvojila četiri medalje - zlato 2017. u Montrealu (Srbić), srebro u Nanningu 2014. (Ude) i Stuttgartu 2019. (Srbić) te broncu u Nanningu (Možnik). Filip ima pet finala, od toga i na zadnja dva uzastopna SP-a, 2021. i 2022.

"Prije 20 godina nastupio sam na svojem prvom SP-u u Anaheimu. Imao sam 17 godina. Nedostajala su mi pola boda za plasman na OI u Ateni. S time da sam dva puta pao s konja. Tada je pad bio pola boda. Znači, da jednom nisam pao, otišao bih na OI i sada bi ih imao četiri. I to nisam pao, samo sam sišao s konja. Bezveze. Od straha. Ali, vjerojatno je tako trebalo biti da mi se na tom konju kasnije sve vrati u Pekingu. Ostvario sam si sve svoje ciljeve u karijeri koje sam sanjao dok sam bio mali, ali ista ta želja me pokreće i danas. Uvijek hoćeš napraviti vježbu, hoćeš rezultat, želim se boriti s najboljima… Zašto? Jer znam da sam još tu. Među najboljima. Znam da još vrijedim", rekao je Ude.

Za razliku od muških kolega, Tina Zelčić u nedjelju će imati premijerni nastup na Svjetskom prvenstvu.

"Nisam ni očekivala da ću se plasirati na ovo SP, ali uspjela sam. Ovo je jedno jako lijepo iskustvo. Kada bih ponovila u kvalifikacijama izvedbu s podij treninga, bila bih jako zadovoljna. Ovo SP je i kvalifikacijsko za OI, dosta se to osjeti među sportašima, a meni je čast biti dio svega ovoga, trenirati i nastupiti s nekim od najboljih ikada poput Simone Biles koja je vratila gimnastici. Mislim da će opet osvojiti sve što se da osvojiti", najavila je Tina koja iza sebe ima sezonu sa četiri finala u isto toliko Svjetskih Challenge kupova, dvije osvojene medalje i drugo mjesto u ukupnom poretku Challenge kupa na gredi.

"Meni je ovo SP šlag na torti ove jako dobro odrađene sezone."

FOTO: Slobodan Kadić/HGS

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!