Ostali sportovi

Orluis Alberto Aular odnio ukupnu pobjedu na CRO Raceu unatoč padu pred ciljem

Sportnet, Mihaela Bradovski • nedjelja, 01.10.2023.
Orluis Alberto Aular odnio ukupnu pobjedu na CRO Raceu unatoč padu pred ciljem

Venezuelanac Orluis Alberto Aular (Caja Rural-Seguros RGA) pobjednik je osmog izdanja biciklističke utrke CRO Race, iako je pao 200 metara prije ciljne linije na završnici u Zagrebu. Novozelanđanin Campbell Stewart (Jayco-AlUla) pobjednik je posljednje etape vožene od Samobora do Zagreba u dužini od 157.5 kilometara.

Na prvom prolaznom cilju u Svetoj Nedelji, udaljenom samo tri kilometra od starta u Samoboru, prvi je bio Norvežanin Alexander Kristoff (Uno-X) ispred Britanca Ethana Haytera (INEOS Grenadiers) i Danca Louisa Bendixena (Uno-X). Hayteru je i drugo mjesto na prolaznom cilju u Svetoj Nedelji bilo dovoljno da osvoji dvije sekunde bonifikacije te tako smanji svoj zaostatak u ukupnom redoslijedu za vodećim Aularom s devet na sedam sekundi, dok je Kristoff s tri sekunde bonifikacije smanjio zaostatak za Aularom s dvanaest na devet sekundi.

Potom je uslijedio bijeg petorice vozača kojeg su formirali Poljak Mateusz Kostanski (Voster), Slovenac Aljaž Turk (Adria Mobil), Danac Martin Pedersen (Lidl-Trek), Južnoafrikanac Travis Stedman (Q36.5) i Austrijanac Mario Gamper (Santic-Wibatech). Oni su pokupili bonifikacije na drugom prolaznom cilju u Dugom Selu, Kostanski kao prvi, Turk kao drugi, a Pedersen kao treći pa se situacija u ukupnom redoslijedu nije mijenjala. Bjegunci su se zadržali na čelu i do brdskog cilja u Svetom Ivanu Zelini, kojim je prvi prošao Stedman ispred Kostanskog i Gampera.

Prilikom dolaska na završna tri kruga iz bijega je ispao Turk, no ostala četvorica uspjela su se održati na čelu i do posljednjeg prolaznog cilja, kojeg je osvoji Stedman ispred Pedersena i Gampera. Glavna skupina uhvatila je bjegunce tri kilometra prije cilja te je započeo žestoki sprint za etapnu pobjedu.

Aular se točno 200 metara prije cilja sudario s jednim od vozača Bahrain Victoriousa zbog čega je izbačen iz završnog sprinta iako je bio odlično pozicioniran. Tako se prilika za etapnu pobjedu, ali i za slavlje u ukupnom redoslijedu otvorila iskusnom Norvežaninu Alexanderu Kristoffu (Uno-X).

"Iako sam pao na samom kraju utrke, osjećam se vrlo dobro jer sam ipak uspio izboriti ukupnu pobjedu. Ovdje smo došli s jasnim ciljem, a to je da ostvarimo ukupnu pobjedu. Momčad je cijeli tjedan radila za mene i to se danas vidjelo. Odlazimo iz Hrvatske s dvije etapne pobjede i pobjedom u ukupnom redoslijedu što je za malu momčad poput naše velika stvar", izjavio je Aular.

U konačnici je Aular ostvario tri sekunde bolje vrijeme u odnosu na Kristoffa, dok je treći u ukupnom redoslijedu Britanac Ethan Hayter (INEOS Grenadiers) sa sedam sekundi slabijim vremenom od Aulara. Međutim, Kristoff je ipak osvojio plavu majicu namijenjenu najboljem sprinteru u utrci, zelenu majicu za najboljeg penjača osvojio je Nijemac Jonas Rapp (Hrinkow Advarics), dok je bijelu majicu za najboljeg mladog vozača osvojio Amerikanac Magnus Sheffield (INEOS Grenadiers). Kristoff je bio u vodstvu sve do tridesetak metara prije ciljne linije kada ga je Stewart pretekao, pa je 36-godišnji Norvežanin završio drugi kako u etapi, tako i u konačnom redoslijedu. Treće mjesto u Zagrebu osvojio je Slovenac Gal Glivar (Adria Mobil).

FOTO: Sport-IT

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!