Nogomet

Nema praznih tribina protiv Turske: 'Ovo je pobjeda svih nas'

Petar Jenjić • ponedjeljak, 02.10.2023.
Nema praznih tribina protiv Turske: 'Ovo je pobjeda svih nas'
Foto: Admir Buljubašić/HINA

Na konferenciji za medije, predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Marijan Kustić i voditelj poslova prevencije, sigurnosti i integriteta Jurica Jurjević, govorili su na temu odluke Disciplinske komisije Uefe u postupku za diskriminaciju na utakmici Hrvatska - Latvija...

Hrvatski nogometni savez sazvao je press konferenciju na kojoj je bilo govora o odluci Disciplinske komisije Uefe u postupku diskriminacije na utakmici između Hrvatske i Latvije. Kazna će biti deset tisuća eura s rokom kušnje od dvije godine, a stadion u Osijeku za susret protiv Turske bit će otvoren.

Igraj na nogometne utakmice na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

"Stigla je kazna. Bit će deset tisuća eura s dvije godine kušnje i s tisuću gledatelja manje na sljedećoj utakmici. Ono što je bitno jest da će stadion u Osijeku biti potpuno otvoren. Još smo jednom sretni i zahvalni, smatramo da je ovo pobjeda svih nas: HNS-a, građana i navijača. Vidimo da je UEFA prepoznala sve što se napravilo s naše strane da bismo stvari prezentirali ispravno, da se HNS bori protiv svih oblika diskriminacije.", rekao je predsjednik HNS-a Marijan Kustić.

"Hvala pravnom timu koji je radio na objašnjenju prema Uefi, tu je bilo dosta stranica. Prije toga je prethodilo zatvaranje disciplinskog postpuka protiv Armenije. Hvala i MUP-u, prekršajnom sudu i svima koji su sudjelovali u pronalasku počinitelja, koji su sankcionirani. Hvala i našem odjelu za sigurnost koji vodi gospodin Jurjević."

Riječ je nakon toga dobio i Jurica Jurjević.

"Ova je odluka značajna iz više razloga. Mi se za utakmicu u Osijeku pripremamo od kraja susreta u Armeniji. Iskoristit ćemo ovu odluku i medije da stanemo na kraj diskriminaciji i rasizmu, da se tako nešto ne dogodi u Osijeku."

Iako je prije tri tjedna rekao da su šanse 90 posto da se stadion zatvori, to se nije dogodilo.

"Davao sam deset posto šanse za otvoren stadion, ali on što ja mislim jest da je najvažnije što su pronađeni počinitelji, ne ulazeći u same odluke Žalbene komisije Uefe. Do sada bi se kazna davala HNS-u, mi bismo je platili i to je to. Počinitelji su pronađeni, sankcionirani i to je to. Zahvaljujemo Uefi što je prepoznala našu želju da se to razrješi", nastavio je Kustić.

Nije im dugo trebalo za pronalazak počinitelja.

"Ovako brza reakcija redara, Odjela za sigurnost, pravosudnih i policijskih tijela je sjajna i pohvaljujem je. Moramo reagirati i inače, ako bude ovakvih stvari. Na tribinama je mjesto navijačima, ne smijemo se dovoditi u situacije da se stadion zatvara zbog nekih pojedinaca."

Jurjević se osvrnuo na strategiju sprečavanja ponavljanja sličnih stvari.

"Cilj nam je prevencija, a ako pričamo o širem problemi, postoji i neprimjereno skandiranje koje neću iskoristiti, a nama se događa često i na utakmicama domaćeg prvenstva i utakmicama reprezentacije kad smo nezadovoljni suđenjem. Imali smo 55 tisuća navijača u Rotterdamu koji su to uzvikivali, na utakmici u Rijeci bio je 8151 navijač, a troje je napravilo problem. Oni su uhićeni, osuđeni pa je Uefa donijela odličnu odluku. Ako u nogometu bude tako da odgovara za posljedice napravljenog, bit će to bolje za društvo."

Turska će gostovati u Osijeku na Opus Areni.

"Dosta se pričalo o tome kako je unesena i prepoznata. Ja sam dobio poruku od odgovornog navijača da mu se čini da postoji ustaška zastava, on je bio udaljen nekoliko metara. To je smjer kojim treba ići. Ima neodgovornih, ali nadam se i puno više odgovornih. Kad god igra Hrvatska, to je festival nogometa, pripremit ćemo se. Bit će dovoljno vremena da se svi pregledaju, bez ulaznice se neće moći na stadion. Znamo da će biti velik pritisak po pitanju osiguranja, ali ne želimo podleći tome da veći dio stadiona bude podložen represivnim mjerama", nastavio je Jurjević.

Kustić se osvrnuo i na medije.

"Oni su jako bitini, svemu su pridonijeli donoseći istinu. Uz napore nas, policije i prekršajnog suda, ne bi bilo tako da vi niste prezentirali pravu sliku. Zahvala ide vama, mi samo moramo provoditi ono što imamo. Kad ima volje i želje, imamo zakone, sve se riješi brzo. U sedam se dana može pronaći i sankcionirati počinitelje. Nemojmo biti žrtve pojedinaca, da zbog toga ispaštaju svi."

Od navijača će se tražiti nadoknada štete

"Za sve će se troškove povući daljnji postupci."

Podsjećamo, na utakmici Hrvatska i Latvije dvije su osobe u nekoliko navrata istaknule zakonom zabranjenu zastavu s ustaškim znakovljem. Zbog toga je krovna europska nogometna organizacija bila pokrenula disciplinski postupak protiv Hrvatskog nogometnog saveza.

FOTO: HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!