Ostali sportovi

Tin Venos pobjednik petog turnira Prvenstva Hrvatske u snookeru

Sportnet, Mihaela Bradovski • utorak, 03.10.2023.
Tin Venos pobjednik petog turnira Prvenstva Hrvatske u snookeru

Nakon ljetne stanke te nedavno održanog međunarodnog Goinfo Snooker Zagreb Opena, najbolji hrvatski igrači vratili su se svojim uobičajenim obavezama u sklopu domaćeg prvenstva...

U grupnoj fazi natjecanja nije bilo većih iznenađenja, a naznake dobre forme pokazali su Filip Vidmar i Aleksandar Vučetić (oba Nugget), koji su u interesantnim dvobojima pobijedili klupske kolege Alexandera Sabljaka i Sašu Šturbeka, koji već drugu sezonu zaredom borave pri samom vrhu državne rang liste.

Igraj na mečeve snookera na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Dva 'papirnato' vrlo interesantna meča imali su i trenutno prvoplasirani hrvatski igrač Filip Bermanec (Metropolis) i Tin Venos (Zlatar) te prošle sezone neprikosnoveni Imran Ayaz i Filip Blažičko (oba Nugget). I dok je drugi meč, kojeg je u odlučujućem frameu dobio Ayaz i u stvarnosti opravdao očekivanja, prvi je donio neočekivano uvjerljivu pobjedu Bermanca.

Takav ishod kao da je pomalo potresao Venosa te je u osmini finala protiv iskusnog Davora Antičića (Zlatar) imao mnogo problema i tek su posljednje kugle prevagnule u njegovu korist. S druge strane, Blažičko je brzo prebolio donekle očekivani poraz od Ayaza te je vrlo uvjerljivo prošao Ninu Reskušića (Nugget), a isto su učinili i Vučetić protiv Marka Rkmana (Nugget), Vidmar protiv Marinka Gojića (Nugget) te Sabljak protiv Ivana Švehle (Nugget).

Najveće iznenađenje subotnjeg dijela natjecanja priredio je Renato Herman (Nugget), koji je u uzbudljivom i na momente dosta stresnom meču svladao klupskog kolegu Sašu Šturbeka i time si priskrbio nastup u nedjeljnom četvrtfinalu.

Nedjelja je najprije donijela tri rezultatski maksimalne pobjede Ayaza, Venosa i Bermanca, koji su porazili Hermana, Sabljaka i Vidmara, a samo u meču između Vučetića i Blažička nismo znali tko će biti posljednji polufinalist do posljednje crne kugle. Nju je nakon kraćeg taktičkog nadmudrivanja uspio ubaciti Vučetić, čime je zaokružio kvartet igrača koji će s turnira uz bodove odnijeti i prigodne trofeje.

U polufinalu protiv Bermanca, Vučetić nije uspio prikazati ni približno kvalitetnu igru kao u prethodnim mečevima, a to je djelomično i očekivano, budući da je kvaliteta protivnika bila neusporedivo veća od prethodnih igrača koje je tijekom turnira pobijedio.

Drugi polufinalni meč između dva redovita reprezentativca, Tina Venosa i Imrana Ayaza, bio je puno neizvjesniji. Prvospomenuti je uglavnom vodio, a Ayaz stizao, no u odlučujućem frameu Venos je pokazao stabilnost i vrlo efektnom završnicom se pridružio svom najvećem rivalu u finalu.

Završni meč turnira donio je neuobičajenu situaciju, budući da su se u njemu sučelili igrači koji su međusobnim suretom i započeli turnir. Kao što je u tom meču Filip Bermanec lako došao do pobjede, istom mjerom je uzvratio i Tin Venos, s tim da je sada ulog ipak bio puno veći.

Rijetko kada smo imali priliku gledati tako jednostrani meč između dvojice ponajboljih hrvatskih igrača posljednjeg desetljeća. Venos je suvereno kontrolirao igru i u svakom segmentu nadvisio svog poprilično indisponiranog protivnika. Krajnjih 3:0 vjerno oslikava zbivanja na stolu te je ovom pobjedom Tin Venos po drugi put ove sezone upisao maksimalnih 1000 bodova (Bermanec je to isto učinio na prva tri turnira), što obećava vrlo uzbudljivu završnicu i borbu za titulu prvaka, a ujedno i siguran nastup na Europskom prvenstvu u snookeru 2024. godine.

Rezultati:
četvrtfinale: Ayaz (Nugget) – Herman (Nugget) 2:0, Venos (Zlatar) – Sabljak (Nugget) 2:0, Vučetić (Nugget) – Blažičko (Nugget) 2:1, Bermanec (Metropolis) – Vidmar (Nugget) 2:0
polufinale: Venos (Zlatar) – Ayaz (Nugget) 2:1, Bermanec (Metropolis) – Vučetić (Nugget) 2:0
Finale: Venos (Zlatar) – Bermanec (Metropolis) 3:0

Aktualna top 10 rang lista:
1. Filip Bermanec (Metropolis) 6500
2. Imran Ayaz (Nugget) 5520
3. Alexander Sabljak (Nugget) 4296
4. Saša Šturbek (Nugget) 4112
5. Marinko Gojić (Nugget) 3972
6. Davor Antičić (Zlatar) 3972
7. Nino Reskušić (Nugget) 3692
8. Filip Vidmar (Nugget) 3620
9. Renato Herman (Nugget) 3552
10. Ivan Gavočanov (Nugget) 3432

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!