Nogomet

FIFA odredila organizatore Svjetskog prvenstva 2030., igrat će se na tri kontinenta

Krešimir Milić • srijeda, 04.10.2023.
FIFA odredila organizatore Svjetskog prvenstva 2030., igrat će se na tri kontinenta
Foto: EPA

Španjolska, Portugal i Maroko bili su jedini kandidati, a stotu obljetnicu natjecanja obilježit će utakmicama koje će se igrati u Argentini, Paragvaju i Urugvaju. Svjetsko prvenstvo će se tako održati u šest država na tri kontinenta…

FIFA je objavila odluku o organizaciji Svjetskog prvenstva 2030. koje će biti drugačije od svih dosad. Jedini kandidati za organizaciju bili su Španjolska, Portugal i Maroko, a s obzirom da će to biti stota obljetnica natjecanja dodani su i Argentina, Urugvaj i Paragvaj, priopćila je FIFA na službenim stranicama.

Igraj nogometne utakmice na na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Prvenstvo će se tako igrati u šest država na tri kontinenta. Španjolska, Maroko i Portugal dobili su organizaciju automatski i jednoglasno s obzirom da su bili jedini prijavljeni, a onda je i jednoglasno odlučen grad uvodne ceremonije Svjetskog prvenstva.

Povodom stote obljetnice natjecanja bit će to Montevideo, glavni grad Urugvaja, gdje se prvi put igralo Svjetsko prvenstvo, a tu će se odigrati tri utakmice prvenstva.

"U podijeljenom svijetu, FIFA i nogomet se ujedinjuju. Vijeće FIFA-e, koje predstavlja cijeli svijet nogometa, jednoglasno se složilo da stotu obljetnicu Svjetskog prvenstva u nogometu, čije je prvo izdanje odigrano u Urugvaju 1930. godine, proslavimo na najprikladniji način. Kao rezultat toga, slavlje će se održati u Južnoj Americi i tri južnoameričke zemlje - Urugvaj, Argentina i Paragvaj - organizirat će po jednu utakmicu Svjetskog prvenstva u nogometu 2030. Prva od ove tri utakmice igrat će se naravno na stadionu gdje je sve počelo, u mitskom Montevideu, Estádio Centenário, upravo za proslavu stogodišnjice FIFA Svjetskog prvenstva", rekao je predsjednik FIFA-e Gianni Infantino i dodao:

"Vijeće FIFA-e također se jednoglasno složilo da će jedina kandidatura za domaćinstvo Svjetskog prvenstva u nogometu 2030. biti zajednička kandidatura Maroka, Portugala i Španjolske. Dva kontinenta – Afrika i Europa – ujedinjeni ne samo u slavlju nogometa, ali i u pružanju jedinstvene društvene i kulturne kohezije. Kakva sjajna poruka mira, tolerancije i uključenosti. Godine 2030. imat ćemo jedinstveni globalni trag, tri kontinenta – Afrika, Europa i Južna Amerika – šest zemalja – Argentina, Maroko, Paragvaj, Portugal, Španjolska i Urugvaj – koje će dočekati i ujediniti svijet dok zajedno slave prekrasnu igru, stogodišnjicu i FIFA Svjetsko prvenstvo."

Foto: EPA/YOAN VALAT

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • ZB1004.10.2023. u 17:59
    Neizrecivo glupo i nepraktično. Predlažem da SP 2034 onda bude u 25 zemalja na 6 kontinenata.
    ZB10