Nogomet

Ajax traži izlaz iz krize na gostovanju kod AEK-a

Krešimir Milić • četvrtak, 05.10.2023.
Ajax traži izlaz iz krize na gostovanju kod AEK-a
Foto: EPA

Nizozemski velikan prolazi turbulentno razdoblje i rezultatsku krizu iz koje traži izlaz. Gostovanje u Grčkoj vide kao priliku za to…

Nižu se od početka sezone loše vijesti za Ajax od onih na terenu do onih van njega. Smijenili su sportskog direktora Svena Mislintata nakon optužbi za malverzacije s transferima u koje je uključen i onaj hrvatskog reprezentativca Borne Sose zadnjeg dana prijelaznog roka. Rezultati im isto ne idu na ruku, a u posljednjih pet utakmica bilježe tri poraza i dva remija, dok je posljednja prekinuta nakon opasne ozljede vratara RKC Waalwijka.

Igraj na AEK - Ajax na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Kulminacija su bili i navijači neredi nakon što su gubili protiv Feyenoorda, a utakmica je prekinuta pri rezultatu 3:0 te je klub iz Rotterdama nakon odgode slavio s ukupno 4:0 u Amsterdamu. Seriju loših događanja u nizozemskom velikanu žele prekinuti čim prije, a za to vide priliku na gostovanju kod AEK-a.

Svjesni su da to neće biti lako s obzirom da je AEK u prvom kolu Europske lige slavio na gostovanju kod Brightona. Grci su imali dobar niz utakmica do gostovanja na Kreti kod OFI-ja kojeg vodi bivši trener Gorice i Hajduka Valdas Dambrauskas. U tom posljednjem kolu upisali su poraz nakon pet utakmica u kojima su ostvarili četiri pobjede i jedan remi.

Bili su Grci i na korak od Lige prvaka ove sezone nakon izbacivanja Dinama u dramatičnoj završnici druge utakmice, a onda su u posljednjem pretkolu poraženi u dvije utakmice od belgijskog Antwerpa.

AEK je trenutno vodeća momčad u skupni B Europske lige i tu poziciju želi zadržati i nakon dvoboja s nizozemskim velikanom. Ajax s druge strane nakon remija u golijadi s Marseilleom traži nove bodove kojima bi pokušao na koncu osigurati zimu u Europi.

Za to će im trebati i dobra obrana predvođena Josipom Šutalom te dobra igra Borne Sose na lijevoj strani, a AEK-u se u kadar vraća nakon ozljede Domagoj Vida čiji je gol u pretkolu srušio dinamovcima snove o Ligi prvaka.

Što su rekli?

Matias Almeida, trener AEK-a: "Mislim da je pobjeda protiv Brightona važna za nas. Ali to ne mijenja ništa u utakmici protiv Ajaxa u našem načinu razmišljanja i razmišljanju, bilo za ili protiv. Susrest ćemo se s protivnikom duge povijesti, koji je globalno prepoznatljiv po načinu igre od malih nogu. Bit će to teška utakmica. To su dva različita kluba, u dvije različite lige. To su dva različita zahtjeva. Obje su napadačke momčadi. Ajax je osvojio mnogo toga u svojoj zemlji. Univerzalno je poznat kao protivnik zbog svog stila. Ima iskustva u europskim natjecanjima. U prošlosti je imao sjajne trenere i igrače."

Maurice Stein, trener Ajaxa:"Bilo bi lijepo za publiku da opet postane spektakl, ali mislim da to nije potrebno. Sve dok nosimo tri boda sa sobom u Amsterdam. Takve utakmice su nam trenutno samo dobre. Iz njih možemo dobiti puno samopouzdanja. Na ovaj način možemo postati sve bolje usklađeni jedni s drugima i brzo napredovati zajedno. AEK je taktički dobro strukturiran, inače ne bi pobijedili u Brightonu. Morat ćemo biti motivirani sve do prilike za dobar rezultat ovdje. Ovo je veliki izazov."

Mjesto, vrijeme, sudac

OPAP Arena, Atena, 18:45 sati

Sudac: Matej Jug (Slovenija)

Nedostaju

AEK: Garcia(ozljeda)

Ajax: Vos (crveni karton)

Prethodni međusobni dvoboj

Zadnji put su igrali međusobno 2018. godine, a tad je još Marko Livaja bio član grčkog kluba. U obje utakmice te godine slavio je nizozemski velikan.

Prognoza

Ajax je u užasnoj formi, a i AEK je pokazao slabosti. No, domaćini su svakako favoriti danas.

FOTO: EPA/OLAF KRAAK

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!