Ostali sportovi

Veliki Simpozij "Školski sport" o ključnim konceptima sporta i zdrave prehrane kod djece

Sportnet • četvrtak, 12.10.2023.
Veliki Simpozij "Školski sport" o ključnim konceptima sporta i zdrave prehrane kod djece

Već 12. nacionalni simpozij "Školski sport" za kineziologe i nastavnike tjelesne i zdravstvene kulture ove godine se bavi "Izazovima u psihofizičkom razvoju djece". Uz stučnjake iz područja raspravlja o ključnim konceptima sporta i zdrave prehrane koje želimo usaditi djeci od najranije dobi...

Hrvatski školski sportski savez 12. godinu zaredom organizira veliki Simpozij "Školski sport" za nastavnike tjelesne i zdravstvene kulture, kineziologe i zainteresirane odgojno-obrazovne djelatnike pod nazivom "Izazovi u psihofizičkom razvoju djece" koji će se održati na Kineziološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (Horvaćanski zavoj 15), 21. listopada 2023. (subota) od 12.15 sati.

"Ovo je najveći stručni skup kineziologa i nastavnika tjelesne i zdravstvene kulture koji svake godine donosi novosti iz sustava školskog sporta, ali i predstavlja nove ideje i smjernice za svakodnevni rad s djecom", potvrđuje glavni tajnik HŠSS-a Ivan Dujić.

S temom "Izazovi u psihofizičkom razvoju djece" HŠSS želi se osvrnuti upravo na pitanja kineziologa s kojima surađuju kroz sustav školskog sporta i pružiti odgovore stručnjaka na važne teme u području kineziologije, psihologije i nutricionizma, uz mišljenja i primjere dobre prakse predstavika školskog sporta i edukacije djece u više područja.

Mnogi nas nazivaju „sportskom nacijom“, no svjedoci smo i različitih istraživanja, predavanja i medijskih napisa o neaktivnosti djece, problemu pretilosti i smanjivanju broja djece koja se aktivno bave sportom, stoga je cilj ovogodišnjeg simpozija pružiti upravo rješenja i smjernice koje mogu pomoći u direktnom i svakodnevnom radu s djecom.

"Ove ćemo godine na panelu čuti važna mišljenja, smjernice i praktične primjere iz područja sportske medicine, psihologije, nutricionizma, kineziologije i medija s naglaskom na pozitivne prakse koje mogu kvalitetnom i redovitom primjenom zaista promijeniti pristup djece sportu i zdravoj prehrani", najavljuje Dujić.

Svaka aktivnost i predavanje na ovogodišnjem simpoziju želi predstaviti pozitivne prakse i smjernice za rad s djecom u razvoju u 21. stoljeću, no i ukazati na mnogobrojne probleme u fizičkom i mentalnom razvoju djece i mladih poput pretilosti, nezdravih životnih navika, bolesti i mentalnih poremećaja te nezdravih pristupa sportu i treniranju, uz elektroničko i međuvršnjačko nasilje.

Na panelu će govoriti: dr. sc. Anđela Jelić, Martina Dadić, mag. nutr., izv. prof. dr. sc. Danijel Labaš, mag. cin. Kristijan Blažević, Iva Ančić, A1, Nenad Žugaj, vrhunski hrvač i trener i dr. sc. Ivan Dujić iz HŠSS-a.

Predavanjima nakon panela ostvarit će se dublje poznavanje koncepata predstavljenih na panelu s konkretnim primjerima koji mogu pomoći profesorima i kineziolozima u svakodnevnoj nastavi.

Stručnjaci iz različitih područja ponudit će rješenja i smjernice za kvalitetan i holistički pristup radu s djecom uz prikaz pozitivnih praksi i aktivnosti koje se mogu provoditi kroz programe i projekte u sustavu školskog sporta. Detaljan raspored događanja bit će objavljen na stranicama Školski sport. Prijave za ovaj stručni skup otvorene su od 11. listopada, a bit će otvorene do petka 20. listopada 2023. godine. Skup će svakako biti dostupan svima zainteresiranima za ove teme i zaključke uživo te preko YouTube livestreama Hrvatskog školskog sportskog saveza.

Tekst: Hrvatski školski sportski savez

FOTO: Ema Dolić / Hrvatski školski sportski savez

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!