Ostali sportovi

Rusi nakon suspenzije: 'MOO je donio kontraproduktivnu odluku s očitim političkim motivima'

Branimir Korać, HINA • četvrtak, 12.10.2023.
Rusi nakon suspenzije: 'MOO je donio kontraproduktivnu odluku s očitim političkim motivima'
Foto: EPA

Nakon što je Međunarodni olimpijski odbor (MOO) u četvrtak donio odluku o suspenziji Ruskog olimpijskog odbora, odmah se priopćenjem oglasila ruska strana nazvavši je "kontraproduktivnom i politički motiviranom"...

Izvršni odbor MOO-a je na zasjedanju u Mumbaiju donio ovu odluku, koja je stupila na snagu odmah po donošenju, zbog toga što je Ruski olimpijski odbor priznao regionalne organizacije osnovane na području četiri okupirane ukrajinske regije (Luhansk, Donjeck, Herson i Zaporižja).

"Jednostrana odluka koju je Ruski olimpijski odbor donio 5. listopada 2023., o uključenju, kao svojih članova, regionalnih sportskih organizacija koje su pod ovlastima Ukrajinskog olimpijskog odbora predstavlja kršenje Olimpijske povelje", stoji u priopćenju MOO-a.

Ruskom olimpijskom odboru je automatski ukinuto pravo na financiranje iz međunarodnih olimpijskih fondova, ali ova odluka neće utjecati na moguću nazočnost ruskih sportaša pod neutralnom zastavom na Olimpijskim igrama 2024. u Parizu, priopćio je glasnogovornik MOO-a Mark Adams.

Vrlo brzo su se oglasili i iz Ruskog olimpijskog odbora, osudivši odluku krovne olimpijske organizacije.

"Danas je MOO donio još jednu kontraproduktivnu odluku s očitim političkim motivima", stoji u priopćenju Ruskog olimpijskog odbora.

"Ovo osigurava 'de jure' ono što je 'de facto' učinjeno u veljači 2022.", dodaje se, misleći na zabranu nastupa ruskim sportašima koju je izdala većina međunarodnih sportskih federacija nakon napada na Ukrajinu.

MOO nije reagirao na rusku invaziju sankcijama za Ruski i Bjeloruski olimpijski odbor ili za njihove zastupnike u MOO-u, ali je u prvim mjesecima onoga što je Moskva nazvala "specijalnom vojnom operacijom", zabranio nastupe sportašima iz tih zemalja.

Međutim, u ožujku ove godine MOO je izdao prvi skup preporuka međunarodnim sportskim organizacijama za ponovno uključivanje ruskih i bjeloruskih sportaša na natjecanja pod njihovom ingerencijom, uz uvjet da oni pristanu nastupati kao pojedinci bez državnih obilježja i bez intoniranja držane himne. Tom prilikom su iz MOO-a poručili da "sportaši ne bi trebali biti kažnjeni za postupke vlada".

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!