Nogomet

Austrija i Belgija u izravnom dvoboju za prvo mjesto u skupini

Petar Jenjić • petak, 13.10.2023.
Austrija i Belgija u izravnom dvoboju za prvo mjesto u skupini
Foto: EPA

U susretu sedmog kola kvalifikacija za Europsko prvenstvo, nogometaši Austrije i Belgije odmjerit će snage u Beču. Pobjednik će osigurati plasman u Njemačku sljedeće godine...

Večeras je u Beču na rasporedu utakmica sedmog kola kvalifikacija za plasman na Euro. U skupini F snage odmjeravaju reprezentacije Austrije i Belgije, dvije vodeće momčadi grupe, a jedna od njih bi pobjedom osigurala plasman u Njemačku sljedeće godine.

Igraj na Austrija - Belgija na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Obje momčadi trenutno su na 13 osvojenih bodova, a u slučaju istog broja o boljem plasmanu odlujuće međusobni omjer. Belgija je trenutno na 13 postignutih golova i samo jednim primljenim, a taj je stigao upravo u njihovom međusobnom dvoboju prije četiri mjeseca (1:1). Austrija je postigla 12 golova, a primila četiri. Prvi njihov pratitelj je Švedska sa sedam bodova manje, dok su Azerbajdžan i Estonija na dnu s jednim bodom.

Austrijanci se muče s izostancima igrača pa tako u kadru neće biti: David Alaba, Marko Arnautović, Stefan Posch, Karim Onisiwo, Gernot Trauner, Phillipp Mwene i Michael Gregoritsch. Unatoč tome, ne samo da je domaćinu cilj kvalificirati se, nego isto tako i osvojiti grupu. Bit će im izuzetno teško, ali pobjedu "moraju" upisati.

U kvalifikacije su krenuli 4:1 pobjedom kod kuće protiv Azerbajdžana, a zatim i 2:1 protiv Estonije. Uslijedio je spomenuti remi s Belgijom, a nakon toga i pobjeda protiv Švedske od 2:0 na domaćem terenu. U prošlom ciklusu odigrali su 1:1 protiv Moldavije u prijateljskom dvoboju, a nakon toga slavili u gostima kod Švedske s 3:1.

S druge strane, osim remija s Austrijancima, Belgija je slavila u gostima kod Švedske i Estonije s po 3:0, kod Azerbajdžana rezultatom 1:0 te kod kuće protiv Estonije s visokih 5:0. Od dolaska izbornika Dominika Tedesca upisala je pobjede u svim susretima osim protiv današnjeg protivnika.

Belgija je vodeća u skupini zbog gol razlike, a obje ekipe imaju motiv, ne samo plasirati se na prvenstvo, nego i osvojiti kvalifikacijsku skupinu. U tri međusobna dvoboja u ovom tisućljeću, Belgija je slavila jednom, dok su dvije utakmice završile neodlučenim rezultatom (4:4, 1:1).

Ni gosti nisu potešteđeni problema u sastavu, a osim velikih zvijezda Kevina De Bruynea i Thibauta Courtoisa, u kadru nema ni Leandra Trossarda. Ni drugi vratar Koen Casteels neće biti na raspolaganju.

Što su rekli

Ralf Ragnick, izbornik Austrije: "Ovo je utakmica kao da je finale. Napravit ćemo sve što možemo da pobijedimo protiv Belgije i završimo kao pobjednici grupe. Naravno, imamo nešto više izostanaka od našeg protivnika i neće sigurno biti lagan zadatak doći do bodova. Uz koheziju cijele ekipe i podršku navijača, trebamo odigrati na najvišoj razini. Onda će sigurno biti moguće pobijediti."

Domenico Tedesco, izbornik Belgije: "Najvažnija stvar je kvalificirati se, ali želimo to napraviti što je prije moguće. Zato smo ovdje, zato moramo pobijediti, remi neće biti dovoljan, a onda ćemo pričati o sljedećem cilju. U prvom poluvremenu prve utakmice nismo bili dovoljno svježi, nismo bili fluidni. To će nam biti cilj sutra, da bude drugačije."

Mjesto, vrijeme, suci

Ernst-Happel stadion, Beč, 20:45

Sudac: Jesus Gil Manzano (Španjolska)

Nedostaju

Austrija: David Alaba, Marko Arnautovic, Stefan Posch, Karim Onisiwo, Gernot Trauner, Phillipp Mwene, Michael Gregoritsch

Belgija: Casteels, Trossard, Al-Dakhil, De Bruyne, Courtois

Zadnji susret

Utakmica odigrana polovicom lipnja u Belgiji završila je bez pobjednika. Gosti su imali vodstvo u prvom poluvremenu, ali je Belgija došla do boda u nastavku.

Prognoza

Jako je teško odrediti favorita u današnjem dvoboju, posebno kada uzmemo u obzir i ulog koji ova utakmica nosi. Ipak, vjerujemo da će obje ekipe postići barem po pogodak.

FOTO: EPA/OLIVIER MATTHYS

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!