Rukomet

Prvi povijesni dvoboj protiv BiH, rukometašice traže nove bodove

Sportnet, Petar Jenjić • petak, 13.10.2023.
Prvi povijesni dvoboj protiv BiH, rukometašice traže nove bodove
Foto: FaH

Pred hrvatskim rukometašicama nova je utakmica u kvalifikacijama za plasman na Europsko prvenstvo. Po prvi puta u povijesti odigrat će natjecateljsku utakmicu protiv Bosne i Hercegovine...

Hrvatska ženska seniorska reprezentacija s lakoćom je preskočila prvu prepreku u kvalifikacijama za EURO 2024. godine koje će zajednički organizirati Mađarska, Austrija i Švicarska. U odličnoj i lijepoj atmosferi prepune dvorane u Karlovcu, premda ozbiljno oslabljena brojnim ozljedama, Hrvatska je pobijedila Grčku 32:22 i sada mirno dočekuje susret 2. kola protiv Bosne i Hercegovine koji je na rasporedu u subotu, u 20.00 sati u Cazinu.

Igraj na BiH - Hrvatska na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Premda je ostao bez najbolje srednje vanjske igračice Valentine Blažević (tek je počela s treningom nakon ozljede), dvije sjajne kružne napadačice: kapetanice Katarine Ježić (ozljeda) i Ane Debelić (porod) te vratarke Ivane Kapitanović (ozljeda), izbornik reprezentacije Nenad Šoštarić nije ni jednog trenutka očajavao.

Dapače, bio je vrlo miran jer je znao da ima zamjene i ekipu koja i tako oslabljena, može do željenog cilja, a to su bodovi protiv Grčke. I osvojio ih je. Na način koji potvrđuje ono što izbornik ponavlja već neko vrijeme, da je Hrvatska stabilna ekipa koja više ne ovisi o jednoj ili dvije rukometašice, već da je u šest godina koliko je on u svom drugom mandatu na njezinoj klupi, izrasla u ozbiljan tim.

Nema sumnje da će rukometašice to pokazati i protiv Bosne i Hercegovine u Cazinu. Zvuči pomalo nevjerojatno, ali za one koji duže prate rukomet i nije iznenađenje, da s tom reprezentacijom Hrvatska, premda nam je prvi susjed, nikada nije igrala službeni susret. Bosna i Hercegovina je tek nedavno uspjela složiti solidnu reprezentaciju i ući u sustav kvalifikacija za velika natjecanja.

Na klupi te ekipe je Adnan Bašić, bivši rukometaš Krivaje Zavidović. Na klupu ženskog kluba iz toga grada, jednog od najboljih u BiH, zasjeo je 2016. godine. Od igračica koje treba izdvojiti, a koje ima na raspolaganju izbornik, svakako treba pripaziti na desnu vanjsku Edinu Demić, članicu francuskog sastava Le Pouzin HB07. Ona je u susretu protiv Rumunjske zabila pet pogodaka. Isto toliko postigla je i Azra Topčić (ŽRK Krajina Cazin), a četiri pogotka dala je Armina Isić iz Dacije Mioveni. U tom klubu igraju naše rukometašice Dora Krsnik i Ivana Dežić.

Tu je vrlo dobra vratarka Anica Gudelj, koja trenutačno nastupa za rumunjsku CSM Coronu Brasov, u kojoj igraju Sinjanka Matea Pletikosić (nastupa za Crnu Goru) i Azenaide Calos (Angola), nekadašnja igračica Podravka Vegete. Ona je protiv Rumunjske u prvom kolu skupila devet obrana.

Bosna i Hercegovina je do sada samo jedanput sudjelovala u završnoj fazi kvalifikacija za Europsko prvenstvo. Bilo je to za natjecanje 2008. godine, kada su u pet susreta ostvarile dvije pobjede Grčka (28:18), te Izrael (28:20) i doživjele tri poraza. Poraz od Rumunjske u prvom kolu kvalifikacija za EURO 2024. godine 49:17, najteži je poraz Bosne i Hercegovine u kratkoj povijesti njihovih kvalifikacija, i ujedno najveća pobjeda Rumunjske do sada.

FOTO: HINA/ ik

Tekst: HRS

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!