Vodeni sportovi

Splitski Jadran pred teškim izazovom u Mađarskoj

Petar Jenjić • srijeda, 18.10.2023.
Splitski Jadran pred teškim izazovom u Mađarskoj
Foto: Milan Šabić/HINA

Večeras je pred nama utakmica trećeg kola vaterpolske Lige prvaka u kojoj ćemo gledati dvoboj prvaka Mađarske i Hrvatske. Ferencvaroš i Jadran ST igrat će u Budimpešti te tražiti ostanak na stopostotnom učinku...

Hrvatski prvak u vaterpolu, splitski Jadran, večeras igra na jako teškom gostovanju u sklopu trećeg kola Lige prvaka. Putuju na megdan mađarskom prvaku Ferencvarošu u Budimpeštu, a obje ekipe u prve dvije utakmice upisale su dvije pobjede.

Igraj na Ferencvaroš - Jadran ST na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Večeras ćemo vrlo vjerojatno dočekati prvi poraz jedne od ove dvije momčadi, a u slučaju pobjede, više-manje, osigurali bi prolazak u četvrtfinale. Naravno, čuda se uvijek mogu dogoditi, ali njih je teško očekivati s obzirom na razliku u kvaliteti.

U skupini C još su Jadran Herceg Novi i Crvena zvezda. Jadran je slavio protiv crnogorske ekipe s 11:10 u gostima, dok je rezultatom 16:13 također slavio kod kuće protiv Zvezde. Ferencvaroš je upisao domaću pobjedu protiv Herceg Novog s 9:7, a u gostima kod srpske momčadi slavio je rezultatom 16:6.

Mađarska momčad očekivano ima stopostotan učinak u nacionalnom prvenstvu nakon šest odigranih utakmica. Za sada su tu još OSC Ujbuda, BVSC-Zuglo i Vasas. "Najslabija" pobjeda bila je protiv Szegeda prije pet dana, 19:10, dok su u ranijim susretima, osim u prvom kolu, slavili s dvoznamenkastom razlikom.

Osim "mađarske reprezentacije", u kadru momčadi još su neka vrlo jaka imena iz svijeta vaterpola poput Dušana Mandića, Luce Damonta i Stylianosa Agryropoulosa.

Splitski klub još nije izgubio utakmicu ove sezone. U Regionalnoj ligi je upisao pet pobjeda, a posljednju prije tri dana protiv Jadran Herceg Novog 15:14. Ranije je još svladao Jug i Solaris u gostima (12:11, 16:10), Mladost i Primorje kod kuće (10:8, 22:12).

Ove dvije ekipe do sada su odigrale ukupno šest međusobnih utakmica, a statistika je na strani Mađara koji su bili bolji u pet navrata. Posljednji put prije godinu i pol dana.

Što su rekli

Jure Marelja, trener Jadrana: "Puno primamo golova, ali puno i zabijamo. Problem će jedino nastati, ako prestanemo davati, mislim da je to dio rizika koji preuzimamo u napadu pa se pretvara u golove protivničke ekipe. Dok pobjeđujemo, dobro je, ali radit ćemo svakako na tome."

Jerko Marinić Kragić, igrač Jadrana: "Za sada najozbiljniji protivnik koji se poprilično pojačao. Ovo će nam biti treća utakmica u manje od tjedan dana, ali idemo dati sve od sebe. Ozbiljna je momčad, sastavljena od svjetskih i olimpijskih pobjednika. Nema pitanja oko njihove kvalitete."

Mjesto, vrijeme

Budimpešta, Mađarska, 20:45

Forma

Ferencvaroš - Szeged 19:10
Crvena zvezda - Ferencvaroš 6:16
UVSE - Ferencvaroš 3:20
Ferencvaroš - PVSK 22:7
Ferencvaroš - Jadran HN 9:7

Jadran ST - Jadran HN 15:14
Jug AO - Jadran ST 11:12
Jadran HN - Jadran ST 10:11
Solaris - Jadran ST 10:16
Jadran ST - Crvena zvezda 16:13

Zadnji susret

Posljednji međusobni dvoboj odigran je u veljači 2022. godine u devetom kolu Lige prvaka. Tada je Jadran na svom bazenu slavio rezultatom 9:7.

Prognoza

Mađari su definitivno favoriti u večerašnjoj utakmici, ali Jadran se sigurno neće predavati. Očekujemo veći broj golova.

Foto: HINA/Milan ŠABIĆ

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!