Nogomet

Hrvatska ipak pred navijačima protiv Armenije, HNS novčano kažnjen, dio tribine mora biti prazan

Branimir Korać, hns.family • srijeda, 01.11.2023.
Hrvatska ipak pred navijačima protiv Armenije, HNS novčano kažnjen, dio tribine mora biti prazan
Foto: Igor Šoban/PIXSELL

Hrvatski nogometni savez dobio je odluku Uefe vezanu uz ponašanje navijača u Osijeku za što je podignut postupak te je stigla kazna. Strahovalo se od igranja pred praznim tribinama protiv Armenije, ali stadion će ipak samo djelomično biti prazan.

Disciplinska komisija Uefe donijela je odluku o kazni Hrvatskom nogometnom savezu zbog ponašanja dijela navijača na utakmici Hrvatska - Turska koja je 12. listopada odigrana u Osijeku u okviru Europskih kvalifikacija za EURO 2024.

Igraj na nogometne utakmice na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Nakon prijave FARE-a, Uefa je pokrenula disciplinski postupak protiv HNS-a zbog diskriminacije i rasizma, na što se Hrvatski nogometni savez detaljno očitovao.

Uzimajući sve parametre u obzir, Disciplinska komisija Uefe donijela je odluku o novčanoj kazni u iznosu od 30.000 eura za Hrvatski nogometni savez, uz djelomično zatvaranje tribine na prvoj idućoj domaćoj utakmici u kapacitetu od barem 6.000 mjesta.

Pritom je aktivirana uvjetna kazna od 2. listopada (zatvaranje tribine u kapacitetu od barem 1.000 mjesta), izrečena za incident na utakmici protiv Latvije u Rijeci, te je izrečena nova kazna zatvaranja tribine od barem još 5.000 mjesta, što ukupno iznosi 6.000 mjesta.

Također, HNS je kažnjen s još 1.000 eura zbog paljenja baklji, za što je prijavljen od strane delegata utakmice.

Hrvatski nogometni savez u svom je očitovanju ponovio osudu neprihvatljivog skandiranja manjeg dijela navijača, ali je pritom detaljno opisao konkretno postupanje HNS-a, MUP-a te pravosudnih tijela, koji su zajedno pokazali da se Savez i pravna država čvrsto bore protiv rasizma i diskriminacije.

Uefa je prihvatila takve argumente kao olakotne okolnosti te je HNS izbjegao potpuno zatvaranje stadiona, pa će reprezentacija u potencijalno ključnoj utakmici za odlazak na EURO 2024. protiv Armenije imati podršku navijača na Maksimiru.

Hrvatski nogometni savez narednih će dana obavijestiti javnost o procesu prodaje ulaznica za utakmicu protiv Armenije koja će 21. studenoga biti odigrana u Zagrebu.

FOTO - Igor Šoban, PIXSELL

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!