Nogomet

Dinamov izgled na travnjaku samo je posljedica onog što se događa u uredima

Branimir Korać • petak, 10.11.2023.
Dinamov izgled na travnjaku samo je posljedica onog što se događa u uredima
Foto: Damir Senčar/HINA

Dinamo proživljava duboku krizu na svim razinama. Koliko god netko mislio kako se situacija stabilizirala izborom novog Izvršnog i Nadzornog odbora, previše je tu klanova i interesa, zakulisnih igara, a posljedično pati i momčad...

Nema mira u Dinamu, dugo se nije vodio ovako otvoreni rat za pozicije u klubu kao što se vodi sada. I taj rat traje već predugo i dojam je da su akteri previše zaokupljeni borbama za pozicije da bi vodili brigu o momčadi, njenom izgledu i rezultatima.

Igraj na utakmice SuperSport HNL-a na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Rezultati su daleko ispod Dinamove razine, veliki problem je jako loše odrađen ovoljetni prijelazni rok, ali i onaj na zimu kada se već znalo da će Dinamo ostati bez važnih igrača. Moglo se tada reagirati i dovesti one koji će se uvoditi u momčad i ublažiti tranziciju, ali to nije napravljeno.

Tada je u fokusu bio Krešimir Antolić kojeg se micalo iz kluba, ulogu sportskog direktora preuzeo je Ante Čačić koji se u tome nije snašao i prijelazni rok je prespavan, stigao je tek Mauro Perković, a njemu treneri iz nepoznatog razloga baš i nisu vjerovali.

Čačić se tijekom zime riješio povećeg broja igrača kroz posudbe ili odlaske pa se Dinamo u drugom dijelu sezone našao u apsurdnoj situaciji da je morao s 4-5 juniora popunjavati klupu i izmišljati pozicije igračima.

Dolazak Darija Šimića probudio je nadu da će se nešto promijeniti, da će Dinamo reagirati na tržištu i dovesti pojačanja s kojima bi koliko god je moguće zadržao tu neku visoku razinu nakon odlazaka onih najboljih, ali Šimić je uletio u vrtlog borbi za pozicije i prevlast u klubu te nije odradio dobar posao.

U konačnici je otišao, a od igrača koji su došli, praktički nitko nije ispunio očekivanja. Možda će tek Kaneko kojem i treba najviše vremena za prilagodbu, ali Kaneko će ispuniti očekivanja ako bude igrao na svojoj najjačoj poziciji, a ne kao jučer udaljen od gola i s vrlo malo suradnje sa suigračima čime je bio izoliran i uglavnom dobro zatvoren.

Općenito Dinamo ne izgleda dobro na terenu što je u velikoj mjeri posljedica traljavo odrađenog prijelaznog roka i posvemašnje psihoze koja vlada u klubu i oko njega.

Doduše bilo je i dosta nesreće ove sezone, na terenu i van njega. Problem su ozljede Petkovića, koji je u ovom trenutku neprocjenjiv za Dinamo, problem su i ozljede Stojkovića i Kačavende koji su mogli postati i vjerojatno bi bili pojačanja, ali problem su i dalje oni na katu koji kroje sudbinu kluba.

Može se pričati o tome da su igrači profesionalci i da na njih to ne treba utjecati, ali u praksi je drugačije. Sve te borbe prijestolja i oni prate, ne mogu od njih pobjeći, ipak su to oni koji ih plaćaju, s kojima će razgovarati o odlasku ili ostanku, a oni trenutno pokazuju kako im je sada bitno jedino kako se izboriti za svoje interese kroz novi Statut, kroz Izbornu skupštinu, jedno govore, drugo rade, treće iznose u javnost.

U Dinamu su mislili da će se svi problemi na terenu riješiti smjenom Igora Bišćana i dovođenjem energičnijeg Sergeja Jakirovića, ali su smetnuli s uma kako Dinamo prije svega treba pojačanja koja bi povukla momčad i tako podigla ostale koji su jako pali.

I Sergej Jakirović bi davnih dana bio bivši da se ne vode ti ratovi u vrhu kluba jer ipak će trebati izaći pred Skupštinu i braniti i rezultate momčadi i svoj rad. Rezultati nisu dobri, ali u klubu se još uvijek nadaju da će momčad proraditi i da će Jakirović moći ostati na klupi.

Za sve postoje granice, on ih je već probio silnim porazima i lošim rezultatima i ako se ovako nastavi, koliko god za one koji su odgovorni za njegov dolazak to loše izgledalo uoči Skupštine, morat će presjeći i završiti suradnju.

A onda će morati objašnjavati zašto je doveden Jakirović pod cijenu narušavanja odnosa s Rijekom, a da su rezultatima na povijesno niskoj razini i da bi na kraju dobio otkaz nakon svega nekoliko mjeseci.

Ako ne ide s Jakirovićem, Dinamo će morati presjeći, ali nije problem samo u njemu. Bilo bi pogrešno misliti kako je to jedini Dinamov problem. Sigurno bi to sve izgledalo puno bolje da je Petković zdrav, da su zdravi i sada već uklopljeni Stojković i Kačavenda, da ne postoji ogroman pad forme kod Mišića koji je ključan igrač, da se prepoznalo odmah Zagorca kao pouzdaniju opciju trenutno od Nevistića, da je barem dio momčadi u optimalnoj formi.

I onda na sve to odraditi kvalitetan zimski prijelazni rok, dobro se pripremiti za nastavak sezone i izgledati kako bi Dinamo trebao izgledati na proljeće. No trenutno je sve kontra onoga kako bi trebalo biti, pa čak nema niti sportskog direktora koji bi trebao odraditi na zimu izuzetno važan posao vrijedan puno milijuna eura.

Još malo pa će sredina studenog, klubovi i njihov sportski sektor već imaju listu igrača koji su im zanimljivi, već se uspostavljaju kontakti i slaže slika za proljeće. Dinamo opet kasni i ne bi bilo ni najmanje iznenađenje kada bi se na kraju otišlo linijom manjeg otpora pa Jakiroviću ili tko već bude trener, poput Čačiću onomad, prepustilo da si sam složi momčad.

U svakom slučaju ovo nije dobro, dapače, izgleda jako loše na svim razinama. I ako se u Dinamu pod hitno ne trgnu i ne prestanu natezati međusobno razmišljajući samo i jedino o tome kako ostati na vlasti ili do nje se dokopati, neće dobro završiti.

Niti sama atmosfera oko kluba nije obećavajuća za budućnost, starosjedioci u klubu nisu baš otvoreni za neke promjene i prijedlog podjele mjesta u Skupštini koji su dali navijači već im je problem i navlače debelo na svoju stranu. Navijači su već sada nezadovoljni, a oni su veliki generator atmosfere oko kluba.

U cijeloj ovoj situaciji Dinamo bi nekim čudom trebao do dobrog rezultata. Da bi se to dogodilo, na svim razinama potrebni su hitni pomaci, a baš i ne izgleda da se nešto pomiče.

Naravno, sve ovo ne amnestira igrače koji moraju i sami prepoznati kako izgledaju loše i barem pristupom kroz svioh 90 minuta pokušati nešto pokrenuti. Ipak su oni ti koji generiraju rezultat na terenu.

FOTO: HINA/ Damir SENČAR

SuperSport HNL

1Dinamo 3258:24+3472
2Rijeka 3263:23+4071
3Hajduk 3246:21+2561
4Osijek 3255:41+1448
5Lokomotiva 3244:33+1147
6Varaždin 3235:42-736
7Gorica 3229:43-1435
8Istra 1961 3230:50-2034
9Slaven Belupo 3236:59-2330
10Rudeš 3214:74-607

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!