Nogomet

Karoglan: 'Varaždin neke stvari radi bolje od drugih'

Petar Jenjić • subota, 11.11.2023.
Karoglan: 'Varaždin neke stvari radi bolje od drugih'
Foto: FaH

Nogometaši Hajduka u nedjelju od 16:30 sati igraju na Poljudu protiv Varaždina. Dvoboj je najavio trener momčadi Mislav Karoglan koji je pohvalio protivnika koji ima dvostruko manje poraza...

Trener Hajduka Mislav Karoglan najavio je dvoboj protiv Varaždina. Prvo je poželio sreću treneru Mariju Kovačeviću koji se bori s karcinomom.

Igraj na Hajduk - Varaždin na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

"Želim mu zdravlja i hrabrosti. Pričao sam s njima iz stožera i poželio sreću. Nadam se da će sve biti u redu."

Hoće li Hajduk ostati na vrhu i u nastavku sezone?

"14 kola smo odigrali, to je zanemariv uzorak. Nismo ni blizu, sve je to u bod, Dinamo ima i dvije utakmice manje. Fokus je da mi budemo bolje, analizirali smo dvoboj u Osijeku i nemamo razloga letjeti. Idemo utakmicu po utakmicu u ono što nas čeka. Prije par kola smo pokojni, a sada smo favoriti. Niti smo tada bili pokojni, niti sada najbolji. Neće forma biti linerana, svi imaju probleme. Gledam i druge ekipe, ne smatram se favoritom, ali ne trebamo se bojati nikoga. Izazov po izazov, Varaždin ima duplo manje poraza od nas."

"Analizirali smo i gledali, postoji par segmenata, to je veći uzorak i duža je tema. Bavit ćemo se tim i trenirati. Mislim da moramo biti bolji s loptom. Nekad u nekim situacijama koristiš loptu kao obrambeni alat. To je jedan od ključeva, ali ima rupa u presingu. Ako možeš stisnuti 45 minuta, onda možemo i 60."

Luka Vušković konkurira za nastup, a Ivan Dolček imao je zdravstvenih problema. Dino Mikanović neće biti u kadru vrlo vjerojatno.

"Dolček je bio ozlijeden, on se vraća. Vušković je bio na klupi u Osijeku i normalno konkurira. Imam tri stopera na vrhunskoj razini, a on je u statusu četvrtog. Bolje je da igra za juniore, nego deset minuta za nas. Ako bude trenutak, onda ću nas nagraditi. Ferro i Melnjak su vani, ostalo nećemo otkrivati."

Je li problem Hajduka pretreniranost?

"Imali smo to i prije, ako analiziramo kroz širu sliku. Ne mogu reći da savršeno znam odgovoriti, ali tri, četiri stvari koje smo provukli. Nisam zadovoljan tranzicijom, posebno jer je cilj Livaja. U Osijeku smo imali nekoliko situacija koje nismo razvili."

Varaždin ima osam remija ove sezone, ali različiti rezultati.

"Jedini koji su uzeli bod na Rujevici, mislim da nije nitko drugi. Teško ih je stisnuti, igraju dobro trećeg čovjeka i rade neke stvari bolje od drugih u ligi. Zajedno su, skoro cijela ekipa, dvije godine. Igraju se nogometa, Dinamo im je izjednačio u 94. minuti. Odlična vezna linija i vratar, rijetko ih tko uspije stisnuti, nije ih lako usmjeriti."

Hajduk dugo nije zabio u prvom poluvremenu, a često pada u nastavku. Sada slijedi reprezentativna stanka.

"Općenito ne dajemo puno golova, ni prije ni poslije. Najvažnije je pobijediti, momci i jesu malo umorni. Moram im malo stati u obranu. Trebamo ciljano trenirati, popraviti ono što nam fali, ono što je dobro da bude bolje. Stvarno vjerujem da, kada imaš 100 litara, možeš uliti 100 litara. Malo mi je preuveličana priča o kondicijskoj spremi, mislim da moramo precizno raditi i više se baviti igrom, nego samo kondicijskom spremom jer je Leko radio kvalitetno taj dio."

Momčad je primila malo golova ove sezone.

"Ipak se malo drugačije ponašamo s krilima, ne gledam samo to jesmo primili gol ili ne. Imamo raditi kroz sve faze, nismo ni blizu gdje možemo biti."

Imate li dojam da suparnici Hajduka igraju drugačije protiv Bijelih?

"Gledam Lokomotivu s Dinamom, Varaždin s Dinamom... Nosimo puno navijača sa sobom, veliki smo klub i svi su naloženi. Isto tako su motivirani protiv Rijeke i Dinama, praktički je svugdje pun stadion, a to je dodatna motivacija. Mislim da su klubovi u srednjem i donjem dijelu tablice i njihovom iskoraku u zadnjih par kola. Liga je kvalitetna i neka i dalje bude tako."

U Varaždinu ima nekadašnjih igrača Hajduka.

"To su momci koji imaju par sezona iza sebe. Teklić je otišao, tamo su Šego i Škaričić. Naših ima svugdje, oni se probijaju i bore, znam kako je to teško, ali mnogi će isplivati. Neki prije, neki kasnije, želim da uspiju. Ima temelje, ali treba i malo sreće, trebaju se stvari poklopiti"

Peta utakmica u 16 dana.

"Igrač kada uđe u dobar ritam jedva čeka iduću utakmicu. S druge strane, sutradan je svaka sljedeća najbitnija. Bilo bi idealno dobiti i zaključiti ciklus u pozitivnom tonu, imam ludu vjeru u njih, kad smo zajedno i poštujemo osnove. Unutar tih principa imaš slobodu izraziti se. Smeta me kada iskačemo, te rupe u tim odlukama. Nogomet je zbroj odluka, nisi sam na terenu. U Osijeku se nisam zatvarao, pokušali smo dati drugi gol. Pustili smo te bočne zone, svjesno sam pustio malo centaršut. Svaka strategija ima svoju dobru i lošu stranu. Zatvorio sam se u Koprivnici, 5-3-2 može biti jako napadački, tako igra Inter. Lani sam protiv Lokomtive pogriješio, na poluvremenu i na kraju. Nije mi problem priznati pogrešku. Imate obranu s četiri i uvedete dva krila. To je dosta obrambenije, šest igrača. Uvijek idemo na to da zabijemo drugi gol. Ne vidim ništa bolje od pobjede, uvijek je cilj igrati dobro."

"U Osijeku smo odigrali jako dobro prvi dio, dosta lošije drugog. U prvom smo bili na lopti, znali smo gdje je slobodan čovjek, bili smo kompaktni, to su principi na kojima ćemo raditi. Igrači nisu strojevi, pokušavamo skriti mane i svaki trener radi isto. Ako tražite savršenog trenera, gledate u krivu osobu", dodao je Karoglan.

FOTO: HINA/ Mario STRMOTIĆ

SuperSport HNL

1Dinamo 3461:25+3678
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3447:37+1050
6Varaždin 3439:43-442
7Gorica 3432:48-1638
8Istra 1961 3434:52-1838
9Slaven Belupo 3441:62-2133
10Rudeš 3416:79-637

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!