Nogomet

Dalić: 'Dvije lošije utakmice nisu razlog da sve pretumbamo'

Branimir Korać • ponedjeljak, 13.11.2023.
Dalić: 'Dvije lošije utakmice nisu razlog da sve pretumbamo'
Foto: FaH

Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić danas okuplja reprezentativce uoči kvalifikacijskih dvoboja protiv Latvije i Armenije. Bruno Petković je definitivno otpao, a upitan je i Mateo Kovačić...

Hrvatska nogometne reprezentacija danas se okuplja uoči posljednja dva susreta u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo protiv Latvije u Rigi i Armenije u Zagrebu.

Igraj na utakmice kvalifikacija za EP na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

"Zadnja dva poraza su nam otežala situaciju, ali moramo se pobrinuti za sebe. Igrali smo jako loše, možda i najlošije otkako sam izbornik. Nama je sada fokus da ovdje uzmemo šest bodova, nećemo gledati Wales nego samo sebe. Petković neće biti s nama i vraća se u Dinamo jer nije zaliječen, Kovačić je sinoć osjetio mišić i ostaje u Manchesteru danas napraviti preglede da vidimo o čemu se radi. Ostali koji su prošli put bili van stroja sada su u boljem stanju, Ivanušec, Krama, Juranović, u ritmu su, ali nemaju još dovoljnu minutažu za pravu formu. Situacija je bolja, ali ne i najidealnija."

Dalić je preuzeo na sebe odgovornost za poraze od Turske i Walesa.

"Odmah sam rekao da je moja odgovornost što nisam prepoznao situaciju i dosta toga je dovelo do lošeg rezultata. Ostali smo bez cijelog napada, pet igrača je falilo, jako su nedostajali Perišić i Kramarić koji su u mom mandatu jako bitni, moja pogreška je da nisam osjetio da nešto ide krivo. Na to se nećemo vraćati, probat ćemo da ovih nekoliko treninga budemo pravi i popravimo nedostatke."

Izbornik ne razmišlja o nekim ekshibicijama i promjenama formacije.

"Vidjet ćemo nakon ovog s Kovačićem, ali nemamo puno potrebe za mijenjati, svi smo krenuli nakon dva poraza s promjenama i kao ne valja ovo ili ono, ne može sad da ništa ne valja nakon šest dobrih godina. Ako sve počnemo mijenjati, pogriješit ćemo, dvije lošije utakmice nisu razlog da sve pretumbamo. Igraš godinama vrhunski i onda se ovo dogodilo, veseli me da imamo više dana i treninga", kaže Dalić i dodaje:

"Nikada nisam bio moitiviraniji nego sada, nisam izgubio niti milimetar energije ili motiva, tu sam da idem na Europsko prvenstvo s reprezentacijom i sve ću napraviti za to. Bilo bi glupo da potonem, nikada više nergije, motiva i pozitive nisam imao. Imat ćemo tri treninga, to me veseli, svakom igraču ću ukazati da se ne trebaju vraćati na ono što je bilo. Da to traje duže vrijeme rekao bih nešto, ali ovo je bilo sedam loših dana, dosta peha, nisam zaboravio biti izbornik, niti oni igrati nogomet."

Dalićeva želja je da se Hrvatska vrati na ono kako je izgledala prije posljednja dva susreta.

"Moramo ponoviti ono što je bilo prije Turske i Walesa, dominacija, sigurnost u igri, posjed lopte i završnica, bili smo jako dobri u te dvije utakmice protiv Latvije i Armenije, sve je bilo kako treba i želim da se vratimo na te postavke. Nismo to zaboravili i to ćemo napraviti, ne bi smjeli ponoviti ono što je bilo s Turskom i Walesom, manjak doze agresivnosti, kompaktnosti, agresije. Nesigurnost j bila pogotovo u Osijeku, želim da se vratimo onom našem načinu i stilu. Ostali smo bez onih koji su rješavali utakmice kada je štekalo, dogodilo se i idemo dalje."

Protiv Latvije i Armenije ozbiljno i oprezno.

"Nema lakih protivnika, Latvija je dobila Armeniju s igračem manje, zatim s Turskom više od sat vremena 0:0, htjet će si podići cijenu i dokazivati se. U Rijeci smo ih brzo otvorili, bitan je prvi gol. Imaju visoke igrače i opasni u u prekidu, prema naprijed slično kao Wales i na to se moramo pripremiti. Armenija još ima šanse za Euro ako pobijede Wales. Moramo ih ozbiljno shvatiti, izgubili su od Latvije i to ih je malo poremetilo."

FOTO: HINA/Tomislav PAVLEK

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!