Nogomet

Gana i Gvineja golovima u sudačkoj nadoknadi do pobjeda, Banda asistirao u pobjedi Zambije

Branimir Korać • petak, 17.11.2023.
Gana i Gvineja golovima u sudačkoj nadoknadi do pobjeda, Banda asistirao u pobjedi Zambije
Foto: EPA

Afrikanci su počeli s kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo. Na pragu iznenađenja bio je Madagaskar koji je poražen golom duboko u sudaćkoj nadoknadi protiv Gane...

Gvineja je u dramatičnoj završnici izvukla pobjedu protiv Ugande s 2:1. U sudačkoj nadoknadi došla je do pogotka i uzela sva tri boda. Povela je u desetoj minuti pogotkom Aguiboua Camare, ali u 30. minuti Fahad Bayo odgovara i poravnava. Držala je Uganda bod u rukama do 94. minute kada igrač s klupe, Seydouba Cisse, donosi pobjedu domaćinu.

Igraj na utakmice afričkih kvalifikacija za SP na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Libija je u gostima uzela sva tri boda protiv Eswatinija u susretu u kojem je domaćin bio bolji, ali gosti su iskoristili jednu od rijetkih prilika. Pogodio je u 53. minuti iskusni Ahmed Ekrawa.

Efikasan dvoboj odigrali su Komori i Srednjoafrička Republika, a domaćin je odnio pobjedu 4:2. Oba pogotka za goste bili su autogolovi, a prvi je stigao već u desetoj minuti kada je Akim Abdallah pogodio svoju mrežu za 0:1. No Komori nakon toga vežu četiri gola preko Kassima M'Dahome, Benjalouda Youssoufa, Rafikija Saida i Myzianea Maolide. U završnici susreta Youn Zahary postigao je još jedan autogol.

Riječki veznjak Emmanuel Banda odradio je svih 90 minuta u pobjedi Zambije protiv Konga 4:2. U zanimljivom susretu s dosta prilika na obje strane Banda je asistirao već u petoj minuti Patsonu Daki za 1:0. Kongo je odgovorio i okrenuo rezultat do 15. minute golovima Silvera Ganvoule i Monsa Bassouamine. U završnici prvog dijela Lameck Banda je izjednačio, a u drugom poluvremenu Fashion Sakala i Daka odvode Zambiju do 4:2 pobjede.

Gana je teškom mukom stigla do pobjede protiv Madagaskara. Slavila je s 1:0 pogotkom Inakija Williamsa u 96. minuti susreta.

Istim rezultatom do pobjede je stigao i Malavi u gostima kod Liberije. Strijelac gola vrijednog tri boda bio je Chifundo Mphasi u 78. minuti.

Afričke kvalifikacije za SP:
Gvineja - Uganda 2:1
Eswatini - Libija 0:1
Komori - Srednjoafrička Republika 4:2
Zambija - Kongo 4:2
Gana - Madagaskar 1:0
Liberija - Malavi 0:1

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!