Ostali sportovi

Grad Stockholm podržao švedsku kandidaturu za domaćinstvo Zimskih olimpijskih igara 2030.

HINA, Mihaela Bradovski • utorak, 21.11.2023.
Grad Stockholm podržao švedsku kandidaturu za domaćinstvo Zimskih olimpijskih igara 2030.
Foto: EPA

Švedska je glavni kandidat za domaćinstvo Zinskih olimpijskih igara 2030. godine, a Stockholm je i službeno podržao kandidaturu.

Grad Stockholm u utorak je podržao kandidaturu Švedske za Zimske olimpijske igre 2030., pri čemu se očekuje da će glavni grad Švedske biti glavno mjesto održavanja natjecanja.

"Gradsko vijeće podržava inicijativu za švedsku kandidaturu za Olimpijske i Paraolimpijske igre 2030.", stoji u priopćenju grada.

Švedska vlada dala je 12. studenoga zeleno svjetlo Švedskom olimpijskom odboru da nastavi s kandidaturom, rekavši da je spremna "ispitati uvjete za pružanje državnih jamstava potrebnih za kandidaturu".

Kao dio ovog dosjea, Stockholm bi predstavljao glavno mjesto održavanja Zimskih igara 2030., ali druga mjesta u središtu zemlje, uključujući Falun, Are i Ostersund, također bi bila mjesta gdje bi se održavala natjecanja.

"Pružanjem općinskog jamstva, naša poruka je da se događaj može izvesti na održiv način na klimatskoj, gospodarskoj i društvenoj razini", rekla je Karin Wanngard, gradonačelnica grada Stockholma.

Švedski olimpijski odbor pozdravio je podršku švedskog grada.

"Sportski pokret je ujedinjen iza ove ponude. Budući da namjeravamo koristiti postojeće prostore i znanje organizatora, uvjeti su bolji nego ikad", rekla je Anna Iwarsson, vršiteljica dužnosti predsjednika Švedske sportske konfederacije.

Švedska je već organizirala Ljetne olimpijske igre 1912. godine, ali ovo bi bile njezine prve Zimske igre.

Dok se konačna odluka Međunarodnog olimpijskog odbora (MOK) očekuje 2024. godine, još dvije zemlje ozbiljni su kandidati za domaćina Olimpijskih igara 2030.- Švicarska i Francuska.

Prva selekcija između kandidata obavit će se prilikom zasjednja Izvršnog odbora MOO-a koji će se održati u Parizu od 28. studenog do 1. prosinca i koji će odlučiti s kojim kandidatima će ući u fazu dijaloga.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!