Nogomet

Nema više razgovora sa sucima: IFAB dao dozvolu za privremena isključenja igrača

Mihaela Bradovski • utorak, 28.11.2023.
Nema više razgovora sa sucima: IFAB dao dozvolu za privremena isključenja igrača
Foto: Igor Šoban/PIXSELL

IFAB je nakon uspješnog testiranja inovacije od desetominutnog isključenja u nižim ligama, dopustio je testiranje i u višim rangovima, pa čak uključujući i Premier ligu...

Problem učestalog prigovaranja i nesportskog ponašanja u svijetu nogometa postoji praktički oduvijek i traži se rješenje kako bi se smanjio pritisak na suce i spriječilo igrače da ulaze u razjašnjavanja.

Igraj na nogometne utakmice na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Početkom ove sezone pokušalo se igrače kažnjavati za negodovanja, odmahivanja rukom i slično, suci su dijelili žute kartone, međutim s vremenom se i to izgubilo i ponovno imamo situacije kada su suci okruženi igračima pri čemu svaki tjera svoju pravdu.

To bi se moglo promijeniti ili barem ublažiti nakon što je IFAB dao dozvolu za testiranje novog pravila koje daje dodatnu polugu sucima za kažnjavanje.

Naime suci će moći igraču na osnovu prigovaranja pokazati žuti karton i isključiti ga na deset minuta. To je pravilo isprobano u nižim amaterskim ligama gdje je ubilježeno 38 posto slučajeva manje gdje su suci stavljani pod pritisak prigovaranjem igrača.

Jedini koji će imati mogućnost razgovora sa sucima bit će kapetani dok će ostalima prijetiti žuti karton i odlazak na klupu za "kažnjenike".

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!