Automoto

Rally show Santa Domenica: Mađarima pobjednički tron

Miroslav Krpan • srijeda, 29.11.2023.
Rally show Santa Domenica: Mađarima pobjednički tron

Nastupilo je 108 posada iz devet zemalja među kojima, od domaćih, najbolji povratnički par Siniša Crnojević-Martina Maretić na 12. mjestu generalke...

Shakedown, startni ceremonijal, četiri vožnje šljunčarom Savršćaka i ciljna rampa odisale su oktanskim spektaklom 13. izdanja Rally show Santa Domenica 2023., što je održan u organizaciji AKK Sveta Nedelja i prvi puta tehničkoj realizaciji zagrebačkog AK Delta Sport. Nastupilo je 108 posada iz devet zemalja, a poslije 30 kilometara, raspoređenih na četiri identična brzinska ispita, na cilju je slavila mađarska posada Martin Laszlo-Viktor Ban u Škoda Fabia RS Rally2. Oni su kompletan zadatak, uz četiri najbolja prolaska brzincima, odradili u vremenu 20:50.2 minuta i s prednošću od 10.3 sekunde ispred latvijsko-talijanske posade dvojice Talijana Giovannija Trentina i Danila Fappanija u još jednoj Škoda Fabiji Rally2 Evo, osvojili pobjednički tron ove kultne i jedne od najvećih automobilističkih manifestacija ovog tipa, ne samo u Hrvatskoj, već i širem okruženju.

Do trećeg mjesta pobjedničkog postolja generalke stigla je slovenska posada Mark Škulj-Matej Čar za volanom Škoda Fabia Rally2, čiji je zaostatak za pobjednicima bio 12.9 sekundi. Mađari, Austrijanci, Njemci i Slovenci zasluženo su zauzeli preostalih sedam pozicija među deset najboljih, dok je ukupno najboljeplasirana hrvatska posada, na 12. mjestu, bila ona povratnička na rally staze Siniša Crnojević i Martina Maretić vozeći Hyundai i20 R5. Dva mjesta niže plasirao se Niko Pulić uz suvozačicu Tajanu Koren Ivančević (Škoda Fabia R5), a odmah iza njih, s tek 1,9 sekundi više u rezultatu, imali su Mislav i Marko Mikulec (Ford Fiesta Rally3). Do cilja su ukupno stigle 92 posade.

Pored ukupnog poretka i redoslijeda u klasama, posebno su nagrađivane specifične konkurencije, pa je tako među 33 sudjelujuće posade u kojima su na suvozačkom sjedištu bile pripadnice ljepšeg spola, pobjedu Rajska Co-driver Ladies Trophy odnijela Mađarica Lilla Paukovics, suvozačica Sassa Olle, koji su u ukupnom poretku bili četvrtoplasirani. Druga suvozačica je Austrijanka Claudia Maier (vozač Kevin Raith), a treća Mađarica Reka Elek s vozačem Istvanom Elekom. Četvrta je bila Martina Maretić.

Među mladim vozačima Tokić Junior Trophy osvojio je Giovanni Trentin, drugi je bio Mark Škulj, a treći Nijemac Liam Müller. Najbolji domaći junior bio je Franko Antun Vrbanović na sedmom mjestu.

Historic Trophy automobila starijih od 30 godina pripao je posadi Nejc Mrak-Darko Vončina iz Slovenije u Suzuki Swiftu Gti, dok su drugi i treći bili hrvatski predstavnici Nenad Hrvatin-Doris Labinjan (VW Golf II Tdi) i Franko Antun Vrbanović-Zoran Raštegorac (Škoda Favorit).

Valvoline Mastewrs Trophy, vozača s više od 50 godina, osvojili su Mađari Sasa Olle na prvom i Istvan Elek na drugom mjestu, a naš Niko Pulić je bio treći. Talijani Edoardo Bresolin-Alessio Angeli u Subaru Imprezi Sti osvojili su Production Cars Trophy (N4/R4 automobili) ispred hrvatske posade Nenad Lončarić-Tajana Vojvodić Pinky u identičnom automobilu. U skupini automobila na stražnji pogon RWD Trophy su osvojili Talijani Matteo Bernini i Paolo Zanini u Fiat Abarthu 124 Rally.

Pobjednici po klasama: klasa 1 Martin Laszlo-Viktor Ban (Mađarska), klasa 2 Mislav Mikulec-Marko Mikulec (Ford Fiesta Rally3), klasa 3 Janos Szilagyi-Robert Balai (Peugeot 208 Rally4), klasa 4 Franco Ceccato-Simone Minuzzo (Italija, Seat Ibiza), klasa 5 Mitja Velkavrh-Nina Velkavrh Gorenc (Slovenija, Renault Clio rally5) i klasa 6 Loris Rosatti (Italija, APE Proto).

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

AutomotoOstalo
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!