Ostali sportovi

Južnokorejski olimpijci provest će dio priprema u vojnom kampu među marincima

HINA, Mihaela Bradovski • četvrtak, 07.12.2023.
Južnokorejski olimpijci provest će dio priprema u vojnom kampu među marincima
Foto: EPA

Olimpijski odbor Južne Koreje nastoji poslati stotine sportaša u vojni centar za obuku u lučkom gradu Pohangu kako bi se što bolje psihički pripremili za Olimpijske igre u Parizu 2024, tvrdi Beta.

Oko 320 sportaša, uključujući i žene, očekuje se u trening kampu, navodi se u priopćenju Olimpijskog odbora Južne Koreje. Sportski savezi već su od svojih sportaša tražili da se podvrgnu pomorskoj obuci uoči velikih sportskih događaja, ali ovo je prvi put da je to preporučio Olimpijski odbor.

Dužnosnici su odlučili kampirati nakon Azijskih igara u listopadu, kada je Južna Koreja završila na trećem mjestu po medaljama iza Kine i Japana. Nakon tog natjecanja predsjednik Olimpijskog odbora Južne Koreje Lee Ki-hyeon iznio je ideju o vojnom kampu i rekao da će se on sam pridružiti sportašima na treninzima, ali i s ostalim čelnicima. Na društvenim mrežama i portalima u Južnoj Koreji takvi se planovi kritiziraju i ismijavaju.

"Jesmo li još uvijek u razdoblju vojne vladavine", rekao je jedan korisnik društvenih medija X, dok je drugi sugerirao da bi Odbor trebao odabrati mentalno jake marince za olimpijske sportaše. Mnogi su plan nazvali komičnim i ludim.

Detalji trening kampa koji bi se trebao održati od 18. do 20. prosinca u Pohangu još se razrađuje, a u pregovorima sudjeluju Olimpijski odbor i Korejski marinski korpus. Prethodni predolimpijski kampovi u kojima su sudjelovali mačevalači, hrvači i rukometaši uključivali su tečajeve spuštanja i nošenja čamaca na napuhavanje od 140 kilograma.

Na upit agencije Associated Pressa, Južnokorejska hrvačka federacija i Breakdance federacija objavile su da neće slati svoje natjecatelje u kamp jer u tom razdoblju imaju zakazana natjecanja.

Velike tvrtke i škole također su slale svoje zaposlenike i učenike u mornaričke kampove i drugu vojnu obuku. Južnokorejski sportaši oslobođeni su obveznog služenja vojnog roka ako osvoje zlatne medalje na Azijskim igrama ili bilo koju medalju na Olimpijskim igrama.

FOTO: EPA/Johan Nilsson

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!