Nogomet

Dan kada su Hrvati tješili Brazilce

Mihaela Bradovski • subota, 09.12.2023.
Dan kada su Hrvati tješili Brazilce
Foto: Damir Senčar/HINA

Na današnji dan prije godinu dana hrvatska nogometna reprezentacija izborila je prolaz u polufinale Svjetskog prvenstva. Na putu joj je stajao veliki Brazil kojeg je svladala boljim izvođenjem jedanaesteraca...

Iako je Hrvatska na Svjetsko prvenstvo u Katar doputovala kao aktualni viceprvak svijeta, rijetki su smatrali da može do borbe za odličja. Sve projekcije govorile su kako će u četvrtfinalu igrati protiv Brazila i bilo je vrlo malo onih koji su smatrali da Hrvatska može preskočiti tu prepreku.

Igraj na nogometne utakmice na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Taj dojam pojačavalo je mučenje Hrvatske u skupini, remi protiv Maroka na startu, remi protiv Belgije gdje su Hrvatsku od poraza spašavali Livaković, Gvardiol i Lukaku. Zatim i muka s Japanom u osmini finala, realno, nije bilo baš previše aduta na hrvatskoj strani protiv moćnih Brazilaca.

I Brazilci su u osmini finala igrali protiv Azijaca, na drugoj strani im je bila Južna Koreja, ali oni su rutinski odradili posao i slavili s 4:1.

Prije susreta u najavama i izjavama osjetilo se da su Brazilci uvjereni u prolaz, kurtoazno su spominjali da je Hrvatska kvalitetna reprezentacija, ali njihov stav, opuštenost i stalna odgovaranja na pitanja o tituli prvaka i polufinalu s Argentinom, odavali su kako Hrvatsku vide kao samo još jednu prepreku, ne odveć visoku, na putu do cilja.

Bio je to stav brazilske javnosti, njihovih medija, dijela igrača, ali kada je susret krenuo, osjetilo se da ipak postoji određeni respekt i nisu se sjurili na gol bez previše promišljanja. Igrali su opreznije nego što se očekivalo, Hrvatska je stajala odlično i čvrsto na travnjaku i rijetko je "propadala".

Imao je Livaković nekoliko velikih obrana u regularnom dijelu, no otišlo se u dodatnih 30 minuta. Tu je Brazil sve više pritiskao i to mu se isplatilo, u završnici prvog produžetka pobjegao je Neymar, prošao i Livakovića te iskosa pogodio za vodstvo.

Narednih 15 minuta protekli su u znaku Hrvatske koja je uzela Brazilcima loptu i uspjela je doći do poravnanja. U 117. minuti Dinamova osovina vratila je Hrvatsku u život, Oršić je prošao lijevom stranom, ubacio prema Petkoviću koji zabija najvažniji gol u svojoj karijeri.

Sudbina je htjela da baš Petković bude taj koji je vratio Hrvatsku u igru iako je do tog pogotka bio dosta nezapažen, izgubio je dosta lopti, bio je sporih reakcija, ali sve se to zaboravlja kada zabije kako je zabio.

Uslijedilo je raspucavanje s 11 metara, a to je hrvatski teritorij. Livaković je odmah obranio udarac Rodryga, zabijali su Vlašić, Majer, Modrić i Oršić, a kada je Marquinhos pogodio vratnicu, krenulo je veliko slavlje.

Brazilci su polijegali na travnjak, srušen im je san o naslovu prvaka. Još su žive scene hrvatskog slavlja, ali i sportskog tješenja Brazilaca koji se nikako nisu vidjeli u ovoj situaciji prije susreta.

Još jednom je Hrvatska pokazala da se ne smije podcijeniti, kao da toliko puta svijet nije naučio lekciju. I Brazil je negdje u podsvijesti kao dobar dio nogometnog svijeta razmišljao o klasiku s Argentinom u polufinalu, ali Hrvatska je pokvarila te planove.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!