Nogomet

Isplati se uloga posrednika u transferima, zaradili gotovo milijardu dolara

Branimir Korać, HINA • četvrtak, 14.12.2023.
Isplati se uloga posrednika u transferima, zaradili gotovo milijardu dolara
Foto: EPA

Naknade zastupnika nogometaša i klubova u transferima koji su provedeni u 2023. dosegnuli su rekordan iznos od 888,1 milijuna USD, objavila je Međunarodna nogometna federacija (FIFA).

To predstavlja povećanje od 42,5 posto u odnosu na prošlu godinu, a za više od jedne trećine nadmašuje prethodni rekord postavljen 2019., objavila je krovna nogometna organizacija.

Igraj na utakmice SuperSport HNL-a na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Engleski klubovi su najviše pridonijeli ovogodišnjem rekordnom ukupnom iznosu, potrošivši 280 milijuna dolara na naknade za usluge posrednika, a klubovi iz Saudijske Arabije su drugi na toj listi s utrošenih 86 milijuna dolara na troškove posredovanja.

No, konačan iznos zarade zastupnika je, zapravo, znatno veći, jer su u ovom Fifinom izvješću obrađeni samo prekogranični transferi, a nisu uključeni oni koji su napravljeni unutar iste države.

FIFA je novim pravilima ograničila zarade zastupnika u milijunskim transferima, ali ta su pravila osporena pred sudom u Engleskoj i Njemačkoj. Sud u Engleskoj je presudio da se ograničavanje zarade zastupnika protiv Zakonima o tržišnom natjecanju u Velikoj Britaniji, dok je okružni sud u Dortmundu izdao zabranu primjene određenih dijelova novog pravilnika, uključujući propis o ograničenju naknada, na bilo koji posao povezan s njemačkim tržištem.

Ljetos je Sportski arbitražni sud (CAS) u Lausannei dao podršku legitimnosti Fifinih propisa.

U izvješću Fife o naknadama zastupnika stoji i da je prvi put premašen iznos od milijun dolara za posredovanje pri transferima kad su u pitanju nogometašice. U rekordna 125 transfera u koji su bili uključeni posrednici isplaćeno je ukupno 1,4 milijuna USD na ime naknada.

FOTO: EPA/ALAN LEE

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!