Košarka

Anđa Jelavić: 'Liga nam je postala izuzetno slaba i igraju sve mlađe igračice'

Sportnet, Mihaela Bradovski • petak, 15.12.2023.
Anđa Jelavić: 'Liga nam je postala izuzetno slaba i igraju sve mlađe igračice'

Čak i površni pratitelji košarke znaju tko je Anđa Jelavić. Najtrofejnija košarkašica Hrvatske od njezine samostalnosti igrala je za mnoge klubove u Hrvatskoj, Rusiji, Turskoj i Poljskoj, osvojivši s njima osam naslova državnih prvakinja i brojne druge trofeje. Za hrvatsku reprezentaciju, u kojoj je godinama bila i kapetanica ekipe, nastupala je od 2001. do 2013. godine, uključujući i nastup na Olimpijskim igrama u Londonu 2012.

Nakon završetka igračke karijere Anđa Jelavić je 2016. u Šibeniku otvorila školu košarke za djevojčice pod nazivom Akademija Anđa Jelavić.

Igraj na košarkaške utakmice na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

"Nakon više od 20 godina profesionalnog igranja košarke bilo je vrijeme završiti tu priču i okrenuti jednu novu životnu stranicu. Košarka mi je u životu dala mnogo, pa je i neki logičan slijed bio da i ja njoj nešto vratim. U prvom planu bilo mi je da se posvetim svojoj obitelji, a onda su uslijedila i razmišljanja čime se baviti u budućnosti. Završila sam na Kineziološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu Stručni studij za izobrazbu trenera, nakon čega su mi počele pristizati i prve ponude za posao. Uz domaće klubove ponuda sam imala i iz inozemstva, ali sam odlučila ostati kod kuće i pokrenuti svoju košarkašku akademiju", kaže Anđa Jelavić i dodaje da je to, zapravo, bio teži put.

"Sigurno bi mi bilo jednostavnije da sam prihvatila jednu od postojećih ponuda, ali ipak mislim da je bolje bilo iskoristiti svoje ime koje je poznato u košarkaškim krugovima i status olimpijke. Cilj je bio time privući veći broj djece da se uključe u ovaj lijep i dinamičan sport. Svoju ideju iznijela sam i svojoj bivšoj suigračici, također odličnoj igračici i bivšoj reprezentativki Tihani Jurić, koja je odlučila, na moju sreću, pomoći mi u ostvarenju ovog sportskog projekta. Krenuli smo sa sedam djevojčica, a danas, sedam godina kasnije, taj broj je deseterostruko veći."

Bivša olimpijka pojašnjava nam i kako funkcionira košarkaška akademija i koji su joj ciljevi.

"U našoj školi košarke treniraju djevojčice u uzrastu od 7 do 14 godina. Ima ih, dakle, različitih godišta, ali ono što je nama najvažnije je da svi uživaju, s osmijehom dolaze na treninge i s osmijehom odlaze s treninga. Mi postepeno rastemo iz godine u godinu, sukladno svojim mogućnostima. Trenutačno se natječemo u nekoliko mlađih dobnih kategorija, a u budućnosti ćemo procijeniti treba li krenuti i korak dalje. Sudjelujemo u Županijskoj i Međužupanijskoj ligi, te na prvenstvima Hrvatske. Tu su nezaobilazni i turniri jer želimo da sve naše košarkašice, osim redovitih treninga, uživaju i u utakmicama. Naši ciljevi su da što više djevojčica zavoli ovaj sport i da ostanu što duže u njemu, da ih potičemo na bavljenje košarkom, da razvijaju i unapređuju svoja košarkaška znanja prilagođena njihovom uzrastu uz pridržavanje sportskih, odgojnih i moralnih vrijednosti. Trenutačno imamo oko 80 djevojčica u svim uzrastima. Taj broj se iz dana u dan povećava jer je zanimanje za našu košarkašku akademiju doista veliko."

Odnosom gradskih i sportskih struktura prema akademiji Anđa nije nezadovoljna.

"Gradski i županijski savezi se trude omogućiti nam što bolje uvjete, no to nije nimalo lako. Nedostatak sportskih dvorana u gradu je osjetan te se iskreno nadam da će se to vrlo brzo promijeniti. Ako želimo zdravu naciju i da se što veći broj djece bavi sportom moramo ulagati u infrastrukturu koja će nam to u budućnosti i vratiti. Poštujući sve sportove i ljude koji se bave sportom, mislim da bi djeca uvijek trebala imati prednost u korištenju sportskih objekata u odnosu na komercijalne termine pa čak i neke veteranske lige. Ipak su djeca naša budućnost i moramo tako razmišljati. Spremna sam uvijek pomoći ako me budu trebali u gradskim i županijskim sportskim strukturama, ali trenutačno nisam članica u ni jednom navedenom. S druge strane, članica sam Stručnog savjeta za žensku košarku u Hrvatskom košarkaškom savezu."

Poznata je svima bogata tradicija košarke u Šibeniku. Vjerojatno se i među polaznicama Anđine akademije kriju talenti koje ćemo gledati i u seniorskoj košarci.

"Talenata uvijek ima i nadam se da će upravo iz naše akademije u budućnosti izaći neko zvučno košarkaško ime", optimistična je Anđa.

Anđa Jelavić je trenerica koja, prema vlastitoj tvrdnji, rezultate ne stavlja u prvi plan kada je rad s djecom u pitanju.

"Naš stav je da rezultati u mlađim dobnim kategorijama nisu prioritet. Važno je da djeca postepeno i bez puno pritiska koje nosi današnje vrijeme usvajaju stečena znanja za njihov uzrast. Nije slučajnost da se utakmice u nekim državama za mlađe dobne kategorije igraju bez vođenja rezultata. Baza nam je mala i djeca zbog pritiska i nedobivanja prilike prebrzo odustaju od bavljenja sportom što definitivno moramo promijeniti. Iako smo u prošloj godini osvojili dvije medalje u mlađim uzrastima (prvakinje Dalmacije i viceprvakinje Hrvatske za 2012. godište i mlađe), ponosni smo na činjenicu da smo jedina ekipa u kojoj su sve igračice igrale i dobile priliku. Naravno, te medalje ne potpisujem samo ja, već i naša trenerica Tihana Jurić i naše djevojčice koje su marljivo trenirale. Još jednom treba istaknuti da mi djeci ne stvaramo nikakav rezultatski imperativ već je naša želja da uživaju igrajući košarku."

Godinama je Anđa Jelavić i Fibina ambasadorica projekta 'Her World, Her Rules' koji se odnosi na promociju ženske košarke među djevojčicama.

"To je hvalevrijedan projekt krovne košarkaške organizacije FIBA u suradnji s nacionalnim savezima, koji animira djevojčice širom svijeta da se bave košarkom. Ove godine išli smo u sve regije Hrvatske s ciljem približavanja košarke djevojčicama. Od Županje i Križevaca, preko Crikvenice i Rovinja, do Šibenika i Dubrovnika. Ponosna sam što sam dio te priče i nadam se da ću u budućnosti i dalje promicati košarku kroz taj projekt."

Sudjelovala je Anđa aktivno i na radionici Glas žena u sportu, koju je Hrvatski olimpijski odbor organizirao u Šibeniku. „Projekt Hrvatskog olimpijskog odbora Glas žena u sportu i prateće radionice izvrsna su prilika sportašicama da se upoznaju s nekim segmentima sporta s kojima se ne susreću svakodnevno. To je vrlo korisno i mislim da bi ih trebalo održavati i više u budućnosti. Vještine i znanja stečena na tim radionicama koristit će svima u njihovim budućim sportskim aktivnostima. Gospođa Morana Paliković Gruden i tim ljudi koji rade na tom projektu uvidio je prostor za napredak žena u sportu i sportskim strukturama što će omogućiti njihov veći angažman na svim sportskim poljima."

Zanimalo nas je i što naša najtrofejnija košarkašica misli o trenutačnom stanju hrvatske ženske košarke i koliko su košarkašice trenutno daleko od one 2012. godine kada je Anđina generacija nastupila na Olimpijskim igrama.

"Iz svog osobnog iskustva, s dugogodišnjim igranjem u inozemstvu, mogu reći da stanje baš nije najbolje. Naša liga je postala izuzetno slaba i iz godine u godinu u njoj igraju sve mlađe i mlađe igračice što nije dobro. Klubovi posežu za inozemnim pojačanjima koja kroz našu ligu popravljaju svoju statistiku i odlaze dalje, a naše igračice stagniraju i od toga nemaju nikakvu korist. Za razliku od zlatnih godina hrvatske ženske košarke, kada je u europskim natjecanjima (Euroliga i Eurokup) sudjelovalo i po pet naših klubova, danas je situacija znatno drugačija. U europskim natjecanjima nastupa samo ŽKK Ragusa iz Dubrovnika. Što se tiče seniorske reprezentacije i ona već dugi niz godina nema neke zapažene nastupe. Možemo reći da je naš zadnji veliki uspjeh bio spomenuti plasman i deveto mjesto na Olimpijskim igrama 2012. Nažalost, tu generaciju nisu uspjeli sačuvati, a kvalitetnih zamjena u tom trenutku još nismo imali. Nadam se da ćemo se u budućnosti bar pokušati približiti uspješnim godinama", zaključuje Anđa Jelavić.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

KošarkaHKLOstale lige
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!