Nogomet

Karoglan uoči Dinama: 'Derbi ima posebnu težinu, ali neće ništa definirati'

Filip Mihoković • petak, 15.12.2023.
Karoglan uoči Dinama: 'Derbi ima posebnu težinu, ali neće ništa definirati'
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL

Posljednje kolo polusezone SuperSport HNL-a zatvorit će Dinamo i Hajduk u "vječitom derbiju", a trener Hajduka smatra da ishod derbija neće definirati sezonu...

Hajduk dolazi na Maksimir kao vodeća momčad na ljestvici, a Dinamo je ostvario niz od pet uzastopnih pobjeda u svim natjecanjima. Iako je Hajduk kiksao u posljednjem susretu domaćeg prvenstva protiv Lokomotive i dalje imaju sedam bodova prednosti nad Dinamom.

Igraj na Dinamo - Hajduk na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

No Dinamo je odigrao i dvije utakmice manje od Hajduka zbog odgode utakmica domaćeg prvenstva usred europske kampanje 'Modrih', koji su osigurali još jedno europsko proljeće. Mislav Karoglan ne želi se zamarati odgodama, iako se općenito protivi istima:

"Što se tiče odgode utakmice, to je izglasano i jednom smo i mi konzumirali to pravo. Općenito sam protiv toga jer mislim da pravila moraju biti jednaka za sve. Možda bi bilo najrealnije da kad se utakmica odgodi, taj susret momčadi odigraju sa starim rosterima, ali to je neizvedivo. Izglasano je da toga neće više biti, što je, tu je. Ne želim se zamarati s onim na što ne mogu utjecati."

Dinamo u pohodu na Europu nije mogao računati na kapetana Arijana Ademija koji nije bio registriran za grupnu fazu natjecanja, ali će biti dostupan za derbi. Karoglan je svjestan što igrač poput Ademija znači momčadi Dinama, no fokusiran je na vlastitu ekipu:

"Siguran sam da će Ademi igrati. U ovoj utakmici igrat će najbolji igrači, a Dinamo može izrotirati dvije vezne linije. Ademi je siguran igrač s ogromnim iskustvom i utjecajem u svlačionici. Ja se brinem o svojoj ekipi i meni je moja ekipa najbitnija. Imam igrače s pravim mentalitetom i vjerujem da će to biti super kvalitetna utakmica."

S obzirom na to da će Dinamo nadoknaditi zaostale utakmice u drugom dijelu sezone, Hajduk će ostati na prvom mjestu na ljestvici neovisno o ishodu derbija. To ostavlja prostora igračima Hajduka da igraju opuštenije, a trener Hajduka smatra da je zbog toga veći pritisak na domaćinu:

"Bit će to utakmica koja neće ništa definirati. Derbi ima svoju posebnu težinu, ali činjenica je da ćemo mi i u ponedjeljak biti prvi, neovisno o ishodu. Dinamu je rezultatski utakmica puno bitnija i rekao bih da je veći pritisak na njima nego na nama."

U potencijalnom scenariju kada bi na kraju sezone Dinamo i Hajduk imali jednak broj bodova, presudio bi međusobni omjer dviju momčadi. Hajduku bi za prednost u ovoj kategoriji u nedjelju bio dovoljan i neriješen ishod s obzirom na to da su pobijedili u prijašnja dva derbija. Karoglanu ovakvo razmišljanje ne dolazi u obzir:

"Ne razmišljam o bodu, to mi je poraz u startu. Ne možeš odigrati na bod. Spremamo se za protivnika kao i za svaku utakmicu i tako ćemo izići i na teren. Naravno da je momčad Dinama kvalitetna, radi se o momčadi koja ima najveći posjed u ligi."

Hajduk uz odličnu igru ove sezone prate i navijači na svakom gostovanju i domaćinstvu. Karoglan je svjestan značaja takve podrške za njegovu momčad, te se nada da igrom u derbiju neće razočarati vjerne navijače:

"Što se tiče navijača, mi smo stalno puni, gdje god idemo. Nadam se da ih nećemo razočarati. Danas mogu reći da je momčad prva, ono što nismo mogli reći godinama, ali od tog ne trebamo raditi bauk, već nam je to poticaj da budemo još bolji u nedjelju."

Obje momčadi osakaćene su ozljedama prvotimaca što i nije čudno s obzirom na to da je kraj prvog dijela sezone, kada su umor i ozljede igrača najintenzivniji. Osobito je to vidljivo u momčadi Dinama koja igra utakmicu svaka tri dana. Trener Hajduka ne traži opravdanje u ozljedama, već smatra da će to biti pravi test dubine njegove momčadi:

"Ozlijeđeni su nam Dolček, Melnjak, Ferro, i Žaper, a Kalik ne može nastupiti zbog kartona. Upitni su nam Trajkovski i Lovre Kalinić. Tu ćemo vidjeti koliko smo široki, volim derbije same po sebi jer vjerujem da izvlače najbolje iz igrača. Po pitanju veznog reda imamo dovoljno veznih igrača i oni koji igraju su najbolji. To je stav koji igrači moraju prihvatiti. Želim da igrači igraju maksimalno opušteno i da budemo dobri u svim fazama igre, to će nam trebati."

Na Hajduk će posebno utjecati ozljeda Mihaela Žapera koji neće konkurirati za derbi. Bivši kapetan Osijeka svojim dolaskom u Hajduk uveo je mirnoću i sigurnost u vezni red, te je definitivno jedan od nositelja Hajdukove igre. Karoglan u njegovom odsustvu očekuje veći doprinos s klupe, te tvrdi da nitko nije nezamjenjiv:

"Za veznog igrača konkurira Vadis Odjidja-Ofoe koji je ozbiljan igrač i imamo unutarnje rezerve. Nema nezamjenjivih igrača, Livaja je dimenzija više u odnosu na sve druge, ali pobijedili smo i bez njega. Mihael nam je bitan igrač, ali nitko ne bi smio biti nezamjenjiv. Kada pričamo u kontekstu Hajduka, razmišljati na takav način bilo bi stvarno porazno."

Dinamo je u četvrtak pobjedom 3:0 nad Ballkanijem osigurao europsko proljeće, a susret je u pripremi za derbi gledao i trener Hajduka:

"Protivnika gledam barem desetak utakmica unazad uz one utakmice koje igramo međusobno. Vidio sam ozbiljnu europsku utakmicu, dobar intenzitet. Iznenadio me Ballkani, pozitivno me iznenadilo koliko je ozbiljno njihova ekipa izgledala."

Momčad Hajduka u posljednjih skoro 20 godina nije imao ovoliku bodovnu prednost nad Dinamom, a Karoglan tvrdi da se razina pritiska ne mijenja, neovisno o bodovnoj situaciji:

"Iskreno mi je drago da smo u ovoj poziciji. Dok sam prvi puta bio tu dvije godine smo hvatali Dinamo i ja se puno bolje osjećam kad me netko hvata jer to znači da sam na vrhu. Naravno, razina pritiska je uvijek ista. Nemjerljivo mi je bolje kad smo mi u ulozi da nas netko hvata nego obrnuto."

Znamo da u derbiju svaki detalj može presuditi susret, a Karoglan se ne planira braniti od Dinama u niskom bloku i čekati na svoje prilike:

"Postoje stvari koje Dinamo radi dobro godinama i ti mehanizmi su tu. Obje ekipe će provoditi svoj plan. Dinamo će od prve minute pokušati postaviti ton utakmice, a mi ćemo imati protuplan. Branim se jedino kad me netko nadigra, a Dinamo to objektivno može učiniti. Kad gledaš njihove europske utakmice, to je momčad koja je godinama građena na takvom profilu igrača. No to ne mora definirati ništa u utakmici jer je u prvom derbiju Dinamo bio nadmoćniji 70 minuta i izgubio utakmicu. Ne planiram se braniti u smislu da se povučemo i planski se branimo u niskom bloku."

Hajduk će u derbiju pobjedom tražiti još veći odmak od aktualnih prvaka, dok će Dinamo kao domaćin pokušati polusezonu završiti sa šestom uzastopnom pobjedom i doći do minimalnog zaostatka s dvije utakmice manje od Hajduka. U nedjelju nas očekuje uzbudljiv derbi, borbena atmosfera i pregršt kvalitetne igre i nogometnih poteza s početkom od 17:30.

SuperSport HNL

1Dinamo 3461:25+3678
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3447:37+1050
6Varaždin 3439:43-442
7Gorica 3432:48-1638
8Istra 1961 3434:52-1838
9Slaven Belupo 3441:62-2133
10Rudeš 3416:79-637

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!