Nogomet

Barceloni prijeti zabrana igranja Lige prvaka zbog kršenja pravila financijskog fair-playa

Filip Mihoković • subota, 23.12.2023.
Barceloni prijeti zabrana igranja Lige prvaka zbog kršenja pravila financijskog fair-playa
Foto: EPA

Barcelona se ponovno našla u neskladu s Uefom nakon što je klub prekršio financijska pravila lige. Postoji velika šansa da bi katalonski klub zbog toga mogao propustiti Ligu prvaka sljedeće godine, a sankcije bi se mogle odnositi i na više godina.

Njemačke novine Die Welt u subotu su objavile istraživanje prema kojem je katalonski klub prijavio 304 milijuna eura prihoda, no prema Uefinim pravilima, priznati se kao prihod mogu samo prodaje koje se izravno odnose na nogomet. Die Welt je također otkrio da je klub pripisao prihode od prodaje budućih TV i marketinških prava, no ovi troškovi ne odgovaraju uobičajenim prihodima. Svi su oni izvanredni. Proces koji je tada otvorila UEFA još uvijek čeka razrješenje.

Ingra na utakmice Lige prvaka na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Prema njemačkim medijima, ovaj prihod neće utjecati na Uefinu procjenu, te Die Welt navodi da su članovi Uefe opisali Barceloninu bilancu stanja kao "katastrofalnu". Sankcije za klub bi također mogle biti katastrofalne, budući da Kataloncima prijeti "dvije do tri godine nesudjelovanja u Ligi prvaka", a izvor iz Uefe rekao je da kazna mora odgovarati zločinu:

"Što je veći gubitak, veća će biti i kazna.".

Prisjetimo se, Barceloni ovo nije prvi put da se klub našao u sukobu s Uefom zbog financija. Prošle godine su kažnjeni iznosom 500 tisuća eura zbog namjernog pogrešnog deklariranja prihoda otuđenjem nematerijalne imovine u 2022. financijskoj godini. Katalonski klub bio je i pod istragom za "kupovanje utakmica" u slučaju Negreira, tijekom kojeg se spekuliralo da bi se sankcije odnosile i direktno na momčad u aktualnoj sezoni, no na kraju se to nije ostvarilo.

Barcelonini sukobi s Uefom se tako nastavljaju i dalje, a nije iznenađenje da je uz Real Madrid, upravo katalonski velikan najveći zagovornik Superlige. Koliko god to zvučalo nevjerojatno, moguće je da zadnji puta gledamo peterostrukog osvajača Lige prvaka u tom prestižnom natjecanju.

FOTO: EPA/Alejandro Garcia

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!