Nogomet

Rat za prevlast u europskom nogometu: Superliga nadmašila Uefin budžet

Filip Mihoković • srijeda, 27.12.2023.
Rat za prevlast u europskom nogometu: Superliga nadmašila Uefin budžet
Foto: EPA

Unatoč razdoblju odmora u svijetu nogometa, nastavlja se rat između Superlige i Uefe. Nakon dozvole Europskog suda za osnivanje natjecanja, Superliga nastavlja svoju uzlaznu putanju ovog puta povećavajući budžet i to u dvostrukom iznosu budžeta Uefe.

Superliga nije naišla na sveopće oduševljenje u svom suprotstavljanju Fifi, Uefi i dugogodišnjoj europskoj nogometnoj tradiciji. Većina europskih nogometnih velikana čvrsto se ogradila od ideje Superlige putem službenih izjava, a jedini potencijalni saveznik Barceloni i Real Madridu za sada mogao bi biti talijanski Napoli. Organizatori Superlige, A22, odlučili su se za strategiju promocije natjecanja povećavši vlastiti budžet na 15 milijardi dolara.

Igraj na nogometne utakmice na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Nije ovo nelogičan potez organizatora, osobito ako se prisjetimo izreke "novac priča" koja je svakim novim danom aktualnija u nogometnom svijetu. Ako pričamo o konkretnim brojevima, budžet Superlige u prvih tri godine iznosio bi 15 milijardi dolara što je na godišnjoj bazi dvostruko više od budžeta Uefe koji iznosi dvije i pola milijarde.

Predsjednik A22, Bernd Reichart naveo je da investitori koji će to omogućiti dolaze iz Sjeverne Amerike i Europe, a dodatni priljev gotovine trebao bi osigurati prihod od oglašavanja na streaming platformi Unify. Unatoč obećanjima o slobodnom i otvorenom nogometu za sve, godišnji budžet novog natjecanja u iznosu od 4.6 milijarde dolare bio bi raspoređen među klubovima natjecateljima, dok bi preostalih 400 milijuna bivalo podijeljeno ostalim stupovima temelja europskog nogometa.

Iako na prvi pogled ponuda i sami novčani iznosi zvuče primamljivo, problem s kojim bi se organizatori Superlige mogli susreti nije novčane prirode. Klubovi bi uistinu ostvarivali nešto veće prihode, no srž samog problema je puno dublja.

Ne samo da Vlada Ujedinjenog Kraljevstva vrši pritisak na klubove Premier lige inzistirajući na odbijanju Superlige, već je i problem neshvaćanje organizatora da bi odvajanjem od Uefe, klubovi prekidali dugogodišnju tradiciju te poremetili status quo što bi za nogometni svijet bila novost.

Budući da sam predstavljeni koncept novog natjecanja nije privukao dovoljno podrške, organizatori će morati ponuditi puno više od samog novca žele li to promijeniti.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!