Nogomet

Old Firm je pred vratima, Celtic brani prvo mjesto

Petar Jenjić • subota, 30.12.2023.
Old Firm je pred vratima, Celtic brani prvo mjesto
Foto: EPA

Celtic i Rangers danas će odigrati još jedan u nizu derbija škotskog nogometa. Domaćin je u boljoj poziciji na ljestvici, dok su gosti u boljoj formi...

Pretposljednji dan 2023. godine donosi nam veliki derbi škotskog nogometa. Na Celtic Parku će trenutno vodeći Celtic ugostiti Rangerse u ukupno 438. Old Firmu koji bi mogao jako odrediti tijek sezone. Dvoboj će suditi Nick Walsh.

Igraj na Celtic - Rangers na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Bit će ovo utakmica 21. kola škotskog Premiershipa, a Celtic je trenutno vodeći s 48 bodova, ali i dvije utakmice više od Rangersa koji trenutno ima pet bodova manje. Neočekivani gostujući poraz od Kimarnocka (2:1) i na domaćem terenu od Heartsa (2:0), stavili su branitelja naslova u jako nezgodnu poziciju u kojoj mu je danas nasušno potrebna pobjeda.

Osim već spomenutih poraza, Celtic je nešto ranije i remizirao s Motherwellom 1:1, dok je u zadnje dvije ligaške utakmice bez većih problema dolazio do pobjeda. Kod kuće je bio bolji od Livingstona s 2:0, a u gostima kod Dundee FC-a s 3:0. Međutim, protiv najvećeg će rivala to morati puno, puno bolje, ako se želi doći do sva tri boda.

S druge strane, otkako je Philippe Clement preuzeo klupu momčadi u studenom od Michaela Bealea, Rangersi još nisu izgubili. Slavili su u zadnjih sedam utakmica u svim natjecanjima, a posebno se ističe slavlje nad Aberdeenom kojim je osvojio svoj 28. Liga kup, a prvi od sezone 2010./11. U zadnja dva prvenstvena kola upisani su bodovi protiv St. Johnstona kod kuće i Motherwella u gostima, istim rezultatom od 2:0.

Stanje u derbijima u posljednje vrijeme ne ide na ruku trenutno drugoplasiranoj ekipi. Naime, Celtic je izgubio samo jednu od zadnjih osam ligaških utakmica protiv rivala, u svibnju ove godine. U svim natjecanjima, Rangersi su dobili samo dva od zadnjih 17 derbija na gostovanjima. Ovo će biti 10. put da kalendarsku godinu zaključuju međusobnim dvobojem. Trenutno je stanje poravnato, po tri pobjede ima svaka ekipa, a upisana su i tri remija.

Dok će Clementu ovo biti prvi Old Firm, Brendan Rogers itekako ima iskustva u istima. Naime, izgubio je samo jedan od 14 Old Firmova, a slavio je u njih 11. Rangersi posljednjih pet godina dobivaju zadnje utakmice u kalendarskim godinama, a posljednji je bod izvukao upravo današnji protivnik.

U kadru Celtica neće biti Camerona Carter-Vickersa, kao ni: Jamesa McCarthyja, dok su Liel Abada i Reo Hatate pod znakom pitanja. Većih problema imaju gosti kojima na raspolaganju vjerojatno neće biti nitko od sljedećih igrača: Jose Cifuentes, Tom Lawrence, Danilo, Nicolas Raskin, Kemar Roofe, John Lundstram, Ryan Jack, Steven Davis, kao ni Borna Barišić, dok je pod upitnikom Connor Goldson.

Na tribinama neće biti gostujućih navijača zbog svađe između klubova po pitanju sigurnosti za iste.

Što su rekli

Brendan Rodgers, trener Celtica: "Vratili smo se dvjema dobrim pobjedama s puno većim intenzitetom, posebno zadnju kod Dundeeja, u utakmici koja je za nas mogla biti jako varljiva. Ulazimo u derbi u dobrom raspoloženju i želimo nastaviti tako. Ovo je utakmica u koju želite biti uključeni, atmosfera će biti naelektrizirana."

Philippe Clement, trener Rangersa: "Iskreno, znatiželjan sam, jer svi pričaju o tome dugo vremena. Puno ljudi mi govori da je to utakmica s atmosferom kakva se ne viđa nigdje drugo na svijetu. Jako sam znatiželjan."

Mjesto, vrijeme, suci

Celtic Park, Glasgow, 13:30

Sudac: Nick Walsh

Nedostaju

Celtic: Carter-Vickers, McCarthy (ozljede), Abada, Hatate pod upitnikom

Rangers: Cifuentes, Lawrence, Danilo, Raskin, Davis, Roofe, Lundstram, Jack, Barišić (ozljede), Goldson pod upitnikom

Zadnji susret

Celtic je odigrao odlično na gostovanju na Ibroxu i slavio s 1:0.

Prognoza

Old Firm je uvijek teško prognozirati, domaćinu dajemo prednost, ali smatramo da će danas i gosti postići barem jedan pogodak.

FOTO: EPA/Jose Manuel Vidal

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!