Vodeni sportovi

Za pet dana kreće novi vaterpolski spektakl u Hrvatskoj

Sportnet, Petar Jenjić • subota, 30.12.2023.
Za pet dana kreće novi vaterpolski spektakl u Hrvatskoj

Organizacija ovogodišnjeg Europskog prvenstva je na svojem vrhuncu. Podsjetimo, još jedno veliko vaterpolsko natjecanje održat će se u Hrvatskoj, točnije u Dubrovniku i Zagrebu od 4. do 16. siječnja...

Slogan ovog prvenstva "Waves of Unity" predstavlja ono najvažnije što će zabilježiti ovogodišnje Europsko prvenstvo - zajedništvo. Upravo je to ono što je trebalo Hrvatskom vaterpolskom savezu, kako bi uspjeli organizirati veliko sportsko natjecanje i odraditi sve u tek nešto malo više od četiri tjedna. Za EP u Splitu, kojem smo prije nepune godine i pol svjedočili u prepunoj Spaladium areni, organizacija je trajala četiri godine.

Igraj na Europsko prvenstvo na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Sada će se to svesti na razdoblje manje od dva mjeseca unutar kojih su ušli božićni i novogodišnji praznici. Sve kako bismo upravo u prvom tjednu nove godine mogli uživati u najtrofejnijem hrvatskom momčadskom sportu.

Kao da zadatak organizacije nije dovoljno izazovan, cilj je postao vaterpolo približiti što većem broju Hrvata na dvije lokacije: Dubrovnik, koji nikada nije ugostio veliko natjecanje kao što je to ovo - najveće kontinentalno natjecanje u vaterpolu; i Zagreb, čije euforije oko vaterpola se sjećamo još iz ne toliko davne 2010. godine, kada je bilo organizirano prvo EP u Hrvatskoj, te kada je Hrvatska prvi puta stala na najvišu stepenicu postolja Europskog prvenstva.

Oba bazena su u završnim fazama uljepšavanja kako bi se svim gledateljima mogao pružati pravi audio-vizualni spektakl koji će ostati u sjećanju. Istovremeno održavanje utakmica u dva grada, omogućava da svakodnevno u vaterpolu uživa nešto više od četiri tisuće gledatelja, a kada k tome treba dodati još i mogućnost praćenja u televizijskim prijenosima (sve utakmice u prijenosima HRT-a). Zasigurno će te brojke pomoći u promociji ovog predivnog sporta i pridonijeti većoj zainteresiranosti javnosti.

U oba grada Europsko prvenstvo će trajati svih 13 dana, a sve počinje s grupnom fazom. Grad Dubrovnik bit će domaćin skupini A i D, među kojom će zaigrati i hrvatska reprezentacija. Osim Barakuda, imat ćemo priliku, u prvoj fazi natjecanja, pratiti Crnu Goru, Španjolsku i Francusku u skupini A (Divizija I), te iz skupine D (Divizija II) Nizozemsku, Rumunjsku, Slovačku i Sloveniju. Grad Zagreb u prvom će dijelu ugostiti skupinu B (Divizija I: Grčka, Italija, Mađarska i Gruzija) i skupinu C (Divizija II: Srbija, Izrael, Malta i Njemačka).

Nakon prvog dijela natjecanja, na redu će biti putovanja i promjena gradova/bazena za pojedine momčadi. Naime, u Zagrebu će se održati natjecanje za poredak od 1. do 8. mjesta, dok ćemo u Dubrovniku nastaviti gledati utakmice za poredak od 9. do 16. mjesta. Napomenimo kako novi sustav natjecanja značajno povećava broj neizvjesnih utakmica suparnika koji su podjednake kvalitete.

Na osnovu plasmana na prethodnom Europskom prvenstvu u Splitu 2022., reprezentacije su podijeljene u dvije divizije ili jakosne grupe. Diviziju I čine 8 najboljih momčadi iz Splita 2022., dok su ostali u Diviziji II.

Taj pristup automatski daje puno neizvjesnije utakmice već od 1. kola. Nakon odigravanja u skupini, dvije prvoplasirane momčadi iz skupine A i B će se izravno plasirati u četvrtfinale. Momčadi koje će zauzeti treće i četvrto mjesto u skupini A i B igrat će tzv. lažnu osminu finala odnosno "križat" će se s momčadima koje zauzmu drugo i prvo mjesto u skupini C i D. Pobjednici tih utakmica plasirat će se u četvrtfinale.

Ovakvim sustavom se ujedno honorira uspjeh najboljih osam s prijašnjeg Europskog prvenstva, ali se ujedno daje prilika i niže rangiranim reprezentacijama da se uključe u borbu za visok plasman, pa i za medalju. Što to znači za publiku? Upravo to da je na neki način osigurano da će gledatelji moći pratiti mnoštvo zanimljivih, izjednačenih utakmica u svim fazama natjecanja.

Osim atraktivnih utakmica, Hrvatski vaterpolski savez pokušat će vaterpolo približiti i na još jedan način. Ispred obje lokacije organizirane su tzv. Fan zone s mnoštvo različitog sadržaja gdje će se svih dana uoči utakmica moći uživati u nastavku blagdanske čarolije. Na "meniju" je mnoštvo zabave s odličnom playlistom vrsnih DJ-a, te bogate gastronomske ponude i još mnogo iznenađenja.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!