Nogomet

U Šibeniku rade punom parom, stižu tri zvučna pojačanja i velikan austrijskog nogometa na klupu juniora

Mario Borko • četvrtak, 04.01.2024.
U Šibeniku rade punom parom, stižu tri zvučna pojačanja i velikan austrijskog nogometa na klupu juniora
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Šibenčani uoči početka priprema ne skrivaju velike ambicije oko ekspresnog povratka u Supersport HNL, dovode tri zvučna pojačanja, rade na uređenju klupskih prostorija, a u klub kao trener juniora dolazi austrijski velikan, Ivica Vastić.

Prošlogodišnji finalist SuperSport Hrvatskog kupa Šibenik ove je sezone u statusu drugoligaša, ali intenzivno radi na povratku u najviši rang hrvatskog nogometa. U drugoligašku sezonu krenuli su s četiri glatke pobjede, a na putu ka petoj ispriječio se Orijent i slavio preokretom 5:4. Nakon toga kao da je nestala sigurnost i rezultati momčadi Marija Carevića su postali šaroliki. Trenutno se nalaze na drugom mjestu s pet bodova zaostatka za Zrinskim iz Jurjevca i pred Šibenčanima je velik posao ako žele vratiti prvoligaški status.

Igraj na utakmice SuperSport HNL-a na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Da se u klubu očito radi ozbiljno, svjedoči dolazak legende austrijskog nogometa Ivice Vastića na klupu juniorske momčadi. Juniori su na predzadnjem mjestu Prve lige, a dolazak Vastića trebao bi podići ekipu i pripremiti nekolicinu najboljih igrača za prvu momčad. Bivši reprezentativac Austrije za koju je skupio 50 nastupa do sad je radio kao individualni trener u Austriji iz Beča, a kao samostalni trener vodio je austrijske niželigaše Gaflenz i Mattersburg te kadetsku momčad Austrije Beč.

Rođeni Splićanin na klupi juniora će zamijeniti Portugalca Ruija Motu koji je u klub stigao s potencijalnim portugalskim investitorima, a Vastićev povratak dokaz je dobrih veza koje u austrijskom nogometu posjeduje vlasnik kluba Željko Karajica.

Oko igračkog kadra za prvu momčad zna se samo da dolaze tri velika imena, ali iz kluba još uvijek skrivaju njihov identitet. U razgovoru za Šibenski, sportski direktor kluba Hrvoje Kulušić najavio je što očekuje od pojačanja, nastavka sezone, ali kluba općenito.

"Idemo ciljano na dva iskusna igrača, koji će bez problema zaigrati i u prvoligaškoj konkurenciji. Naravno, uz uvjet da se plasiramo u društvo najboljih. Stiže nam na probu i jedan prokušani njemački nogometaš, koji je odbio potpisati ugovor dok se mi na treninzima ne uvjerimo da će biti stvarno pojačanje. Imena spomenutog terceta bit će, vjerujem, poznata do kraja tjedna, ali vam zaista, iz poslovnih razloga, ne mogu otkriti o kojim se igračima radi prije nego sve dobije službenu formu."

Šibenčani će za nastavak prvenstva dobiti i pojačanja iz unutarnjih redova jer se neki igrači vračaju od ozljede, a na tržištu će primarno tražiti iskusnije igrače koji će pomoći mlađim igračima.

"Tu mislim prvenstveno na Điru, Osmankovića i Pavičića. Očekujem da ćemo u drugom dijelu prvenstva vidjeti i novo, bolje lice nadarenog Ivana Laće, koji nema puno tajni o nogometnom nadmetanju, ali koji bi se mogao, primjerice, ugledati na Ivana Božića. Nisu bile rijetke utakmice koje smo započinjali, pa i završavali, s čak petoricom mladih igrača, što neizravno sugerira da ne vapimo toliko za nadarenim koliko za iskusnim igračima. Ako ostvarimo sve želje oko pojačanja, bit će, dakako, još odlazaka. To je neminovnost i zbog smanjenja troškova prve momčadi. Dvadeset pet igrača u seniorskom kadru je, ipak, previše. Sve valja svesti na razumnu mjeru."

Osim na pojačanju seniorskog kadra radi se i na pojačanju juniorskog.

"Morat ćemo posegnuti za pojačanjima i kad je riječ o juniorskom sastavu. Tu je već mladi Ganac Morisson, a planiramo dovesti još dvojicu nadarenih igrača. Iz jednostavnog razloga što su naši juniori dospjeli u opasnu zonu borbe za opstanak u Prvoj ligi"

Šibenčani su izgleda konačno pronašli rješenje za problem nedostatka terena za trening s kojim muku muče godinama. Radi se na uređenju travnjaka u Crnici, na terenima nekadašnjeg trećeligaša Metalca. Da su iz Šibenika počeli misliti šire od samo prve momčadi govori i vijest o potpisanoj sportskoj suradnji s niželigašem, Dinarom iz Knina. Klupski dom također je podvrgnut radovima, a očekuje se da će se na gornjem katu otvoriti klupski kafić i restoran.

Navijači su zabrinuti da se zbog ambicija zanemaruju domaći nogometaši no predsjednik kluba misli suprotno: "Ne smijemo pretjerivati u tom smislu. Većinu utakmica smo počinjali s trojicom igrača, odgojenih na Šubićevcu. Istodobno, podržavam tezu kako ne možemo fureštima smatrati igrače koji su stigli iz najbližeg susjedstva. Poput Josipa Majića, rođenog Benkovčanina, ili Brune Brajkovića, koji vuče podrijetlo iz Dubravica u zaleđu Skradina. No to ne znači da ne moramo poboljšati rad s mladima, te se jače povezati sa županijskim nogometnom bazom."

Do nastavka drugoligaške sezone ima još dosta vremena tako da će pripreme biti duge, a Šibenčani neće imati prostora za grešku ako žele nadoknaditi pet bodova zaostatka i vratiti se u najelitnije društvo hrvatskog nogometa.

Supersport Prva NL

1Zrinski 2948:14+3472
2Šibenik 2959:17+4270
3Vukovar '91 2946:31+1552
4Sesvete 2933:32+139
5Jarun 2932:42-1037
6Dugopolje 2934:41-733
7Cibalia 2932:48-1633
8Croatia Zmijavci 2936:40-432
9Dubrava 2928:40-1232
10Orijent 2932:46-1429
11BSK Bijelo Brdo 2927:39-1227
12Solin 2927:44-1720

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!