Nogomet

Leko na predstavljanju u novom klubu: 'Želim igrati proaktivno i da budemo dominantni'

Mario Borko • petak, 05.01.2024.
Leko na predstavljanju u novom klubu: 'Želim igrati proaktivno i da budemo dominantni'
Foto: Miroslav Lelas/HINA

Na službenom predstavljanju u novom klubu, Ivan Leko nije skrivao oduševljenje što je dobio priliku voditi belgijskog velikana. Svjestan je da rezultati koje ekipa trenutno postiže ne zadovoljavaju renome kluba i vjeruje da je on taj koji to može promijeniti...

Standard Liege najdugovječniji je belgijski prvoligaš, a u dosadašnjoj je povijesti deset puta osvajao naslov prvaka. I iako je klub uvijek blizu vrha, zadnji naslov je osvojen prije 15 godina. Posljednje tri sezone Standard nije uspio izboriti nastup u Europi, a s obzirom na to da su jesenski dio prvenstva završili na devetom mjestu, odlučili su se za smjenu trenera. Izbor je pao na Ivana Leku koji ima iskustvo osvajanja trofeja u Belgiji, a u klubu vjeruju da je upravo on taj koji će Standard vratiti na pobjednički put.

Igraj na Standard Liege - Kortrijk na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Irac Fergal Harkin obnaša ulogu sportskog direktora, a u Leki je vjeruje našao najbolje rješenje za klub: "Od prvog razgovora osjetio sam energiju pobjednika. On zna što je ovom klubu potrebno da opet pobjeđuje."

Splićaninu će ovo biti peti belgijski klub koji će voditi. Najduže se zadržao na klupi Club Bruggea s kojim je osvojio prvenstvo, superkup i igrao Ligu prvaka.

"Zahvalio bih klubu na ukazanoj prilici. Ja jako dobro znam što Standard znači u ovoj zemlji i vrlo sam uzbuđen što samo opet dobio priliku raditi u Belgiji. Izazov je ogroman, ali to je ono što sam tražio. U klubu vidim potencijal za velike stvari."

Leki je u Hajduku presudio poraz od Osijeka kod kuće. Bilo je to pred više od dva mjeseca i hrvatski je stručnjak imao dovoljno vremena da se pripremi za novi posao.

"Gledao sam puno Standardovih utakmica, ali i utakmica drugih belgijskih ekipa. Belgijsko prvenstvo uvijek aktivno pratim, ali Standard mi igrama nije zapeo za oko. Situacija će za mene biti nova bez obzira na to što poznajem ligu. Svi treneri bi željeli barem šest mjeseci vremena kako bi s ekipom ostvarili ono što žele, ali ja tog vremena nemam i to me uopće ne brine."

Kada je preuzeo splitske "Bile" pokušao je nametnuti svoj stil igre s tri igrača u zadnjoj liniji. Ta ideja nije pala na plodno tlo, a osim navodnog nezadovoljstva u svlačionici i navijački puk je Leki zamjerao da njegov Hajduk ne igra dobro i djeluje suviše pasivno u napadačkom dijelu.

"Imam okvirnu ideju kako bi želio da momčad igra, ali najprije moram sa svima obaviti razgovore i saznati od njih što mi mogu ponuditi. Moja vizija nogometa je jasna, želim da igramo proaktivno i budemo dominantni. Primarno moramo raditi na poboljšanju ofenzivnog dijela igre kako bi počeli stvarati što više šansi. Obrani je također potrebna stabilizacija, primljeno je previše pogodaka u dosadašnjem dijelu sezone. Do poboljšanja ćemo doći samo kao ekipa, a ne kao pojedinci."

Iako se Hrvatska i Belgija po svemu podosta razlikuju za bivšeg trenera Hajduka kulturni šok neće postojati, a pritisak koji je imao u rodnom gradu nastavit će se i u Liegeu gdje su navijači poznati kao jedni od najžešćih u prvenstvu.

"Navijači su jedan od razloga zašto sam došao u ovaj klub. Oni zaslužuju da njihova momčad na terenu ostavlja srce i ne napušta ga suhih dresova."

Split i Liege očito imaju neku tajnu vezu pa će Leko biti već četvrti Splićanin na klupi Standarda. Prije njega klub su vodili Luka Peruzović, Željko Mijač i Tomislav Ivić u dva navrata.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!