Vodeni sportovi

Hrvatski vaterpolisti u zadnjem kolu skupine dočekuju Crnogorce

Petar Jenjić • ponedjeljak, 08.01.2024.
Hrvatski vaterpolisti u zadnjem kolu skupine dočekuju Crnogorce
Foto: Mario Strmotić/HINA

Pred hrvatskom vaterpolskom reprezentacijom posljednja je utakmica grupne faze Europskog prvenstva. Barakude će večeras snage odmjeriti s dobro nam poznatim Crnogorcima...

Još je jedna utakmica ostala za odigrati u Dubrovniku za hrvatsku vaterpolsku reprezentaciju. U utakmici trećeg kola skupine A Europskog prvenstva, slijedi dvoboj protiv reprezentacije Crne Gore. Dvoboj počinje od 20:15 sati.

Igraj na Hrvatska - Crna Gora na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Hrvatska je u prvom kolu natjecanja svladala Španjolsku nakon velike drame, boljim izvođenjem peteraca s 14:12, što bi itekako moglo biti presudno za nastavak natjecanja. Dva boda iz te utakmice nadovezala su se s tri boda iz drugog kola protiv Francuske.

Izabranici Ivice Tucka u tom susretu nisu ponudili dramu, već praktički rutinsko odrađivanje posla protiv ipak trenutno inferiornije momčadi. Pobjeda nijednom nije dolazila u pitanje, a nakon 32 minute igre završilo je rezultatom 12:7.

Iako nije bilo drame, definitivno postoje stvari na kojima momčad mora raditi, ako želi obraniti naslov najbolje reprezentacije Europe. To se prvenstveno odnosi na igru s igračem više koji je na početku bio 0/7, a niti u nastavku se nije pretjerano popravio. Ipak, vjerujemo da će stvari sjesti na pravo mjesto.

S druge strane nalazi se Crna Gora koja je u prvom kolu jedva uspjela svladati Francusku. Bilo je 20:19 nakon boljeg izvođenja peteraca. Uslijedio je dvoboj protiv Španjolske. Dugo su Crnogorci bili u igri, nisu se predavali ni na tri pogotka minusa, ali su ipak kapitulirali rezultatom 14:12.

Kad se sve zbroji i oduzme, Hrvatska je vodeća s pet bodova, Španjolci su drugi s četiri, Crnogorci treći s dva i Francuzi posljednji s jednim. Prve dvije pozicije donose plasman u četvrtfinale, a dobra je vijest da je u toj fazi natjecanja izbjegnut dvoboj sa Srbijom.

U zadnjih pet međusobnih utakmica, Hrvatska je slavila tri puta, a Crna Gora u dva navrata. Zadnji je put bilo bolno, u osmini finala Svjetskog prvenstva.

Što su rekli

Ivica Tucak, hrvatski izbornik: "Crnogorci imaju sustav igre kojeg se drže. Rijetko ćete vidjeti da netko iskače iz njega. Nema tu pojedinačne kvalitetu poput jedne Španjolske ili Grčke, ali postoje kolektiv i tranzicija. U napadu ritmom jako nalikuju na Španjolsku. Naravno, ponavljam, nemaju kvalitetu Perronea, Munarriza ili Granadosa, ali to je sjajna reprezentacija."

Vladimir Gojković, crnogorski izbornik: "Čeka nas još jedan protivnik na razini Španjolske koji je pokriven na svim pozicijama. Moramo biti na maksimumu da bismo došli u situaciju da pobijedimo. Trebamo vjerovati kao što smo vjerovali protiv Španjolske, pristup mora biti isti."

Mjesto, vrijeme

Bazen u Gružu, Dubrovnik, 20:15

Forma

Crna Gora - Španjolska 12:14
Crna Gora - Francuska 20:19 (peterci)
Crna Gora - Italija 8:9 (peterci)
Crna Gora - Francuska 17:11
Australija - Crna Gora 6:8

Hrvatska - Francuska 12:7
Španjolska - Hrvatska 12:14 (peterci)
Hrvatska - SAD 15:12
Hrvatska - Australija 17:10
Kanada - Hrvatska 5:13

Zadnji susret

Prošlo ljeto na Svjetskom prvenstvu donijelo je Barakudama dvoboj s Crnogorcima u osmini finala. Bila je to izuzetno tijesna utakmica, nijanse su odlučivale, a na koncu su bolji bili hrvatski protivnici s 13:12.

Prognoza

Sigurno ćemo večeras pratiti dvoboj dvije kvalitetne ekipe u kojem će odlučiti nijanse. Vjerujemo da će otići na hrvatsku stranu.

EP 2024., skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

3. kolo

Španjolska9:6Francuska
Crna Gora15:13 **Hrvatska
1Hrvatska 339:34+56
2Španjolska 335:32+36
3Crna Gora 347:46+16
4Francuska 332:41-90

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!