Nogomet

Japan u efikasnom susretu u Azijskom kupu slavio protiv Vijetnama, Emirati svladali Hong Kong

Filip Mihoković • nedjelja, 14.01.2024.
Japan u efikasnom susretu u Azijskom kupu slavio protiv Vijetnama, Emirati svladali Hong Kong
Foto: EPA

Reprezentacija Japana svladala je Vijetnam 4:2 u prvom susretu skupine D u Azijskom kupu. Japanci su ulaskom u natjecanje smatrani favoritima za osvajanje skupine, a zabivši četiri pogodaka u debiju, svoj status su i potvrdili.

Japan je pobjedom protiv Vijetnama opravdao status favorita skupine D u Azijskom kupu. Momčad Hajime Moriyasua sastavljena je od talentiranih igrača koji igraju u ligama petice te je ostvarila dobre rezultate na posljednjem Svjetskom prvenstvu gdje im je put do finala zatvorila Hrvatska. Sada će najuspješnija reprezentacija u povijesti Azijskog kupa pokušati doći do petog naslova u Katru.

Igraj na utakmice Azijskog kupa na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Japan je sjajno otvorio susret, već u 11. minuti došao je do vodstva pogotkom Takumija Minamina. Yukinari Sugawara uputio je udarac unutar 16 metara koji je blokiran, a odbijenu loptu 28-godišnji napadač Monaca iz prve posprema u mrežu za prvo vodstvo Japana u susretu. Međutim, Vijetnam dolazi do brzog preokreta dvama pogocima. Prvo je ubačaj iz kuta u 16. minuti glavom poentirao Dinh Bac Nguyen za izjednačenje, a zatim se u 33. minuti Tuan Hai Pham našao na pravom mjestu u pravo vrijeme te obranjenu loptu posprema u praznu mrežu.

Japan je unatoč rezultatu igrao bolje, a dva primljena pogotka došla su mu kao pozitivan šok. Do kraja prvog dijela susreta individualna kvaliteta japanske momčadi izašla je na vidjelo. Veznjak Liverpoola Wataru Endo u 45. minuti pronašao je samog Minamina u protivničkom šesnaestercu koji loptu šalje u desnu "malu mrežicu" za svoj drugi pogodak u susretu. Japan je dovršio preokret preokreta u sudačkoj nadoknadi prvog dijela, a strijelac prva dva pogotka Minamino, sada je bio asistent Keitu Nakamuri koji je sjajnim udarcem izvan šesnaesterca neobranjivo pogodio rašlje za 3:2.

U drugom dijelu susreta japanska reprezentacija dominirala je posjedom, stvorenim prilikama te upućenim udarcima. Do potvrde pobjede i konačnih 4:2 došla je u 82. minuti kada napadač Feyenoorda Ayase Ueda asistenciju Takefuse Kuba plasira u protivničku mrežu.

U drugom današnjem susretu Azijskog kupa, snage su odmjerile reprezentacije skupine C, Ujedinjeni Arapski Emirati i Hong Kong.

Bolji su bili Ujedinjeni Arapski Emirati koji su do vodstva došli u 34. minuti pogotkom Sultana Adila s bijele točke. Izjednačenje Hong Kongu donio je Kwan Chan u 49. minuti, no slavlje je kratko trajalo budući da je samo tri minute kasnije Zayed Al Zaabi zabio za novo vodstvo UAE.

UAE su loptu u posjedu držali 71 posto vremena, a i uputili su 21 udarac od kojih je sedam otišlo u okvir gola. Konačnu potvrdu pobjede UAE donio je Yahya Al Ghassani u petoj minuti sudačke nadoknade s bijele točke. Hong Kong je u 11. minuti nadoknade umalo došao do drugog pogotka, no poništen je zbog igranja rukom.

Reprezentaciju Japana u skupini još čekaju susreti protiv Iraka i Indonezije u kojima će također biti favorit, dok će UAE u skupini C igrati protiv Palestine i Irana.

Azijski kup:
Japan - Vijetnam 4:2
Ujedinjeni Arapski Emirati - Hong Kong 3:1

FOTO: EPA/Noushad Thekkayil

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!