Europsko prvenstvo 2024., skupina E, 3. kolo, 15.01.2024, 20:30 h
Švedska
Švedska 29:28 Nizozemska

Nizozemci prijetili do posljednjih sekundi, Palicka spustio rampu u završnici

Branimir Korać • ponedjeljak, 15.01.2024.
Nizozemci prijetili do posljednjih sekundi, Palicka spustio rampu u završnici
Foto: EPA

Švedska je upisala vrlo važnu pobjedu protiv Nizozemske i nastup u skupini E završava na stopostotnom omjeru te prenosi dva boda u drugi krug. Nizozemci također idu dalje, ali bez bodova...

Švedska je opravdala status prvog favorita skupine E i s tri pobjede prolazi dalje. Nakon dva glatka slavlja protiv nedoraslih BiH i Gruzije, uslijedio je dvoboj odluke protiv Nizozemske, bitka za prvo mjesto i prenošenje bodova u drugi krug.

Igraj na utakmice EP u rukometu na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Nizozemska se još jednom potvrdila kao vrlo neugodan protivnik, ali Švedska je ipak bila bolja. Legenda švedskog rukometa na klupi Nizozemske, Staffan Olsson, dobro je posložio taktiku, znao je kako stvoriti Švedskoj probleme i to je dobro funkcioniralo.

Ipak, u završnici se po tko zna koji put pojavio Andreas Palicka, veteran na vratima Švedske koji je u ključnim trenucima nizao obranio i osigurao pobjedu svojoj momčadi.

Švedska nije najbolje otvorila utakmicu i sredinom prvog poluvremena zaostajala je tri gola, ali serijom 4:1 uhvatila je priključak i do odmora više nije bilo odvajanja.

U drugom dijelu došao je red na Šveđane da odmah odmaknu na tri gola, ali i Nizozemska je po istom scenariju brzo neutralizirala tu prednost i do kraja susreta vodila se bitka gotovo gol za gol.

U završnicu je Nizozemska ušla s vodstvom, ali Švedska je golovima Hampusa Wannea i Felixa Claara napravila preokret i otišla do pobjede.

Palicka je u idealnom trenutku proradio i u posljednje tri minute kada se vodila ključna bitka, skinuo je sva četiri pokušaja Nizozemcima. Redom je branio udarce Baijensa, Steinsa, Schagena i ponovno Baijensa i tako osigurao pobjedu Švedskoj.

Možda je devet obrana Palicke malo, ali važno je vrijeme kada je nizao obrane. Što se tiče realizacije, tu su prednjačili s po pet golova Wanne i Claar. I nizozemski vratar Bart Ravensbergen bio je zapažen u završnici, a šuterski istaknuli su se Steins sa šest golova i samo jednim promašajem (u najgore vrijeme) te Kooij s pet golova uz pet pokušaja.

Europsko prvenstvo, skupina E, treće kolo:
Švedska - Nizozemska 29:28

FOTO: EPA/Tamas Kovacs

Europsko prvenstvo 2024., skupina E

  • Rezultati
  • Ljestvica

3. kolo

Bosna i Hercegovina19:22Gruzija
Švedska29:28Nizozemska
1Švedska 3100:74+266
2Nizozemska 398:78+204
3Gruzija 377:95-182
4Bosna i Hercegovina 359:87-280

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!