Nogomet

Sudar velikih rivala u četvrtfinalu Kupa, Gent i Club Brugge za mjesto među četiri

Filip Mihoković • utorak, 16.01.2024.
Sudar velikih rivala u četvrtfinalu Kupa, Gent i Club Brugge za mjesto među četiri
Foto: EPA

Belgijski prvoligaši vraćaju se u akciju nakon zimske stanke, a četvrtfinale Kupa donosi susret u kojem će oslabljeni Gent ugostiti i pokušati iznenaditi favorizirani Club Brugge.

Zimska pauza u belgijskom nogometu je završila, a prvoligaši će istrčati na terene u susretima Belgijskog kupa, popularno zvanog Croky kup. Jedan od tih susreta će biti i okršaj velikih rivala Genta i Club Bruggea. Obje momčadi ostvarile su pobjede u pripremnim utakmicama tijekom stanke, a sada će pokušati izboriti prolaz u polufinale gdje će igrati protiv bolje od dviju vodećih momčadi prvenstva, Royale Uniona i Anderlechta.

Igraj na Gent - Club Brugge na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Gent je jesenski dio sezone završio na trećem mjestu belgijske lige osvojivši 38 bodova u 20 utakmica. U europskoj kampanji uspješno je apsolvirao grupnu fazu Konferencijske lige, završivši drugi u skupini B iza Maccabi Tel-Aviva te time izborio 1/16 finala gdje će igrati protiv Maccabi Haife. U posljednjih pet utakmica belgijske lige Gent je ostvario tri pobjede, a poražen je samo na gostovanju kod Bruggea te je remizirao s Genkom.

Međutim, u 20:45 sati na Gent Areni neće istrčati ista momčad koju je Brugge svladao 17. prosinca. Tijekom zimskog prijelaznog roka belgijski prvoligaš ostao je bez ponajboljeg igrača Malicka Fofane koji je za 17 milijuna eura prešao u francuski Lyon. Uz to, Gent neće moći računati ni na Tarika Tissoudalija, Hyun-Seok Honga, Tsuyoshija Watanabu i Nurija Fortunu koji se trenutno s vlastitim reprezentacijama bore za trofej Afričkog kupa nacija, odnosno Azijskog kupa.

Brugge je prvi dio sezone završio na petom mjestu ljestvice belgijske lige ostvarivši 34 bodova, jednako koliko i četvrtoplasirani Genk s boljim omjerom postignutih i primljenih pogodaka. Grupnu fazu Konferencijske lige uspješno je apsolvirao kao i suparnik Gent, a Brižanima je to pošlo za rukom završivši ispred Bodo Glimta, Bešiktaša i Lugana u skupini D.

Momčad Ronnyja Deile pobijedila je u sedam od posljednjih deset službenih utakmica, a posljednji poraz upisala je 5. studenog protiv vodećeg Royale Uniona. Dobru formu sada će pokušati nastaviti protiv Genta kojeg je i porazila u posljednjem međusobnom susretu 2:0. Brugge će u četvrtfinalu Croky kupa moći računati na najboljeg strijelca momčadi Thiaga koji je postigao 11 pogodaka u jesenskom dijelu sezone, a bio je i dvostruki strijelac protiv Genta u posljednjem međusobnom okršaju.

Oslabljeni Gent pokušat će ponoviti uspjeh iz sezone 2021./22. kada je osvojio Belgijski kup četvrti puta u povijesti kluba, no na putu im stoji Brugge koji je isto natjecanje osvajao 11 puta. Posljednji put Brižani su podigli trofej Croky kupa u sezoni 2014./15., a zanimljivo je da su se ove dvije momčadi u povijesti Belgijskog kupa susrele devet puta. Pet puta bolji je bio Gent, tri puta slavio je Brugge, a jedan susret završio je neriješeno.

Što su rekli

Hein Vanhaezebrouck, trener Genta: "Igramo protiv Club Bruggea, momčadi s velikim ambicijama. No, mi imamo vlastite ambicije koje ćemo braniti. Nadam se da je motivacija među mojim igračima velika. Nadam se da nemaju dvojbe, a računam i na podršku naših navijača. Imat ćemo teških trenutaka u utakmici, ali igramo kod kuće i uz poticaj navijača trebali bismo to prebroditi."

Ronny Deila, trener Bruggea: "Ako ne prođemo dalje, neka tako bude. Samo jedan može biti najbolji, ali to ne znači da su ostali loši. Znam što je klub postigao posljednjih godina i to je nevjerojatno, ali čeka nas jaka konkurencija. Što ako ne uspijemo osvojiti? U redu, onda ćemo pokušati biti bolji iduće sezone."

FOTO: EPA/OLIVIER HOSLET

Mjesto, vrijeme, suci

KAA Gent Arena, Gent, 20:45

Sudac: Erik Lambrechts

Posljednji susret

Posljednji put ove dvije ekipe susrele su se u 18. kolu belgijskog prvenstva, 17. prosinca u Bruggeu. Tada je bolji bio domaćin koji je slavio 2:0 pogocima Thiaga s bijele točke u 24. i 41. minuti. Gent je djelovao neorganizirano u obrani, dva puta skrivivši kazneni udarac, a od 40. minute bio je i bez igrača jednog igrača, nakon što je Ismael Kandouss isključen zbog igranja rukom u kaznenom prostoru. Brugge je stvorio više prilika od Genta, no u ostatku susreta nije iskoristio igrača više, realiziravši jedino dva kaznena udarca za pobjedu.

Prognoza

Iako Gent igra na domaćem terenu, Brugge je uvjerljivo slavio u posljednjem okršaju dviju momčadi te ulazi u četvrtfinalni susret s psihološkom prednošću. Uz to, Gentu nedostaje nekoliko prvotimaca koje će zamijeniti mladi igrači, a i Brugge je u boljoj formi u posljednjih pet odigranih susreta. Zbog svega navedenog, Brugge će biti favorit, a pomlađenoj momčadi Genta ostaje pokazati mogu li iznenaditi rivale.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!