Rukomet

Neporaženi Slovenci protiv branitelja naslova na startu drugog kruga

Petar Jenjić • srijeda, 17.01.2024.
Neporaženi Slovenci protiv branitelja naslova na startu drugog kruga
Foto: EPA

Večeras je pred nama početak drugog kruga Europskog prvenstva, a odmah u prvoj utakmici gledat ćemo dvoboj dvije do sada ne poražene ekipe. Sastaju se Slovenija i Švedska...

Europsko rukometno prvenstvo stiglo je do svog drugog kruga, a danas su na rasporedu tri utakmice. Posljednja u nizu bit će ona s početkom u 20:30 sati kada se sastaju reprezentacije Slovenije i Švedske. Dvoboj se igra u Barclays Areni u Hamburgu, a sudit će ga španjolski sudački par Andreu Marin i Ignacio Garcia.

Igraj na Slovenija - Švedska na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Reprezentacija Slovenije igrala je u skupini D gdje je pomalo i iznenađujuće upisala sve tri pobjede. Sve je krenulo protiv Farskih Otoka koje su svladali rezultatom 32:29, uslijedila je pobjeda protiv Poljske s 32:25 te na koncu tijesno slavlje protiv Norveške 28:27.

Prvi strijelac Slovenije na ovom turniru, Aleks Vlah, zabio je taj odlučujući pogodak koji je ostavio Norvežane bez prenošenja bodova. Bio je to ujedno i okrugli, 30. trijumf Slovenaca na Europskim prvenstvima. Ispran je tako gorak okus s prošlog prvenstva kada su ispali u skupini, a u Njemačkoj su ipak stigli do desetog prolaska skupine na ovom natjecanju.

Ove dvije ekipe do sada su se pet puta susretale na Europskim prvenstvima. Švedska je slavila u tri navrata, ali Slovenci su pobijedili u onom posljednjem, na Europskom prvenstvo prije četiri godine. Zadnji njihov dvoboj u natjecateljskim utakmicama odigran je u kvalifikacijama za Olimpijske igre u Tokiju gdje je bolja bila Švedska.

Šveđani kao branitelji naslova stigli su s velikim ambicijama na ovo prvenstvo, a u njega su ušli na najbolji mogući način, sa sve tri pobjede. Prvo su bez većih problema svladali Bosnu i Hercegovinu 29:20, a nakon toga još lakše reprezentaciju Gruzije s 42:26.

Posebno je napeto bilo u posljednjem kolu protiv Nizozemske koja se još jednom potvrdila kao vrlo neugodan protivnik. Međutim, Švedska je ipak bila bolja. Većinu susreta igralo se gol za gol, ali u završnici se po tko zna koji put pojavio Andreas Palicka, veteran na vratima Švedske koji je u ključnim trenucima nizao obranio i osigurao pobjedu svojoj momčadi.

Što su rekli

Uroš Zorman, izbornik Slovenije: "Možda nam je trebao taj klik koji smo dobili pobjedom protiv Norveške, tako da možemo lakše igrati protiv velikih ekipa. Srijeda nam donosi jako veliku utakmicu koja nam može donijeti jako puno. I mi i oni donijeli smo dva boda, gledamo samo na ovu utakmicu, ostali nas ne zanimaju trenutno."

Lukas Sandell, igrač Švedske: "Bit će jako teška utakmica, Slovenija ima puno dobrih, sjajnih igrača. Neće nam biti lako, danas smo gledali videa i vidjeli smo što koje su im mogućnosti."

Mjesto, vrijeme, suci

Barclays Arena, Hamburg, 20:30 sati

Suci: Andreu Marin, Ignacio Garcia (oba Španjolska)

Forma

Norveška - Slovenija 27:28
Poljska - Slovenija 25:32
Slovenija - Farski Otoci 32:29
Hrvatska - Slovenija 32:26 (prijateljska)
Slovenija - Crna Gora 37:32 (prijateljska)

Švedska - Nizozemska 29:28
Gruzija - Švedska 26:42
Švedska - BiH 29:20
Švedska - Japan 43:23 (prijateljska)
Švedska - Japan 42:30 (prijateljska)

Zadnji susret

Ove dvije reprezentacije zadnji su put međusobno igrale u kvalifikacijama za prošle Olimpijske igre, a bolja je bila Švedska rezultatom 32:25.

Prognoza

Švedska je favorit u današnjem dvoboju i njihova pobjeda ne bi bila iznenađenje. Obje ekipe do sada su na natjecanju bile napadački učinkovite, a vjerujemo da će i večeras biti tako.

FOTO: EPA/CLEMENS BILAN

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!