Rukomet

Pobjeda se danas jednostavno mora upisati, stižu neugodni Mađari

Petar Jenjić • subota, 20.01.2024.
Pobjeda se danas jednostavno mora upisati, stižu neugodni Mađari
Foto: EPA

Danas je na rasporedu drugo kolo drugog kruga na Europskom prvenstvu u Njemačkoj. Hrvatski rukometaši snage će odmjeriti protiv Mađarske koja isto traži svoju šansu za plasman dalje...

Hrvatska rukometna reprezentacija danas igra svoju drugu utakmicu u drugom krugu na Europskom prvenstvu u Njemačkoj. Protivnik će u Lanxess-Areni u Kölnu biti Mađarska, a dvoboj počinje od 18 sati. Sudit će ga slovenski sudački par, Bojan Lah i David Sok.

Igraj na Hrvatska - Mađarska na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Hrvatska je na ovom prvenstvu pokazala poprilično toplo-hladnu igru. Utakmica protiv Španjolske zaista je bila sjajna i tu praktički ni nema nikakvih zamjerki, no već se sljedeći protivnik, Austrija pokazao kao izuzetno tvrd orah. Imala je Hrvatska tada prilike prelomiti susret, ali i zadnji napad za pobjedu, no završilo je 28:28.

Ništa drugačije nije bilo ni otvaranje druge faze protiv jakih Francuza. Hrvatska je odigrala jako dobru utakmicu, u skladu sa svojim trenutnim mogućnostima, imala je sjajnog Dominika Kuzmanovića na golu, međutim, preveliki broj neforsiranih grešaka koštao je naše rukometaše boljeg rezultata od poraza 34:32. Junački pad, ali tako se ne broje bodovi i neće to ništa značiti ako se ne nastavi u takvom ritmu.

Hrvatska je prenijela jedan bod u drugi krug i već je od ranije bilo jasno da mora barem tri pobjede upisati, ako želi u drugi krug, ali ni tada ne može baš biti stopostotno sigurna. Austrijanci nastavljaju igrati dobar turnir, no pitanje je kolike su im zapravo šanse protiv Francuske i Njemačke. Prva šansa stiže danas, Mađari su itekako poznati, prevelikih tajni nema, a kada se uzme u obzir da se pobjeda jednostavno mora upisati, onda ne nedostaje ni motiva.

S druge strane, u boljoj su poziciji, uoči drugog kruga, bili Mađari koji su prvu fazu zaključili s dva prenesena boda. Prvi su svladali Crnu Goru 26:24, nakon toga Srbiju s minimalnih 28:27 te na koncu reprezentaciju Islanda s 33:25. Otvaranje drugog kruga ponudilo je "lakšeg" protivnika u vidu Austrije, međutim, tu je stigao poraz od 30:29.

Tu se vodila ravnopravna bitka od početka do kraja susreta. Nije bilo konkretnijeg odvajanja, iako je Mađarska u jednom trenutku u prvom poluvremenu uspjela stvoriti četiri gola prednosti. Na ulasku u posljednju dionicu Gergo Fazekas je izjednačio, ali 20 sekundi prije kraja Nikola Bilyk svojim osmim golom donio je Austriji pobjedu.

Hrvatska i Mađarska do sada su odigrale 19 međusobnih dvoboja, a naši rukometaši slavili su u njih 13. Na Europskim prvenstvima susretali su se samo tri puta, a svaka je reprezentacija upisala po jednu pobjedu, dok je još jedan dvoboj završio remijem. Međutim, zadnji okršaj na europskoj smotri bio je prije 12 godina.

Što su rekli

Filip Glavaš, igrač Hrvatske: "Igrat ćemo protiv jako mlade ekipe. Dosta igrača dobro se poznaje, poznajem ih i ja, ali nadam se da ovu utakmicu možemo dobiti. Očekujem susret u sporijem ritmu, mislim da će obrane biti ključne za dolazak do pobjede."

László Bartucz, igrač Mađarske: "Hrvatska je dobra reprezentacija i rukometna zemlja. Ovo će nam biti ključna utakmica ako se želimo plasirati u polufinale. Imaju top igrače koji igraju Ligu prvaka, ali i mi imamo isto puno kvalitete. Dat ćemo sve od sebe kako bi priredili dobru izvedbu."

Mjesto, vrijeme, suci

Lanxess-Arena, Köln, 18:00

Suci: Bojan Lah, David Sok

Zadnji susret

Zadnji natjecateljski dvoboj odigran je na Svjetskom prvenstvu 2017. godine kada je Hrvatska slavila s 31:28, nakon čega su odigrana još dva na prijateljskom EHF Eurokupu gdje po pobjedu ima svaka od reprezentacija.

Prognoza

Hrvatska je igrala odlično protiv velikih rukometnih imena, a ne toliko dobro protiv manjih. Ipak, ulog je velik i vjerujemo da će danas dati sve od sebe kako bi došli do pobjede.

FOTO: EPA/RONALD WITTEK

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!