Nogomet

Ivanušecov Feyenoord protiv nepobjedivog PSV-a za četvrtfinale kupa

Mario Borko • srijeda, 24.01.2024.
Ivanušecov Feyenoord protiv nepobjedivog PSV-a za četvrtfinale kupa
Foto: EPA

Dva velikana sastaju se već u osmini finala nizozemskog Kupa, Feyenoord dočekuje, do sad u domaćim natjecanjima neporaženi PSV.

Zanimljiv ždrijeb nizozemskog kupa donio je nekoliko sudara velikana u vrlo ranoj fazi natjecanja. Tako se već u osmini finala sastaju trenutni lider prvenstva PSV i aktualni prvak Feyenoord.

Igraj na Feyenoord - PSV na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Momčad Petera Bosza igra fenomenalnu sezone. Do sad su neporaženi u domaćim natjecanjima, izjednačili su rekordni ulazak u prvenstvo sa 17 pobjeda, a pobijedio ih je samo Arsenal u Ligi prvaka. Ipak u prošloj utakmici su podlegli pritisku, odigrali su 1:1 na gostovanju kod Utrechta i tako propustili priliku da postave apsolutni rekord prvenstva s 18 pobjeda u uvodnih 18 kola. Ovako su ostali izjednačeni s ekipom PSV-a iz 1987./1988. godine.

Iz kluba nisu skrivali razočaranje zbog prethodne utakmice, a vidjet ćemo jesu li uspjeli vratiti potpuni fokus na utakmice koje slijede. U prošlom kolu kupa PSV je kod kuće pobijedio trenutno treću momčad prvenstva, Twente. Težak ždrijeb se nastavlja pa sada gostuju kod prvog pratitelja u prvenstvu. Momčad iz Eindhovena želi osvojiti treći kup u nizu. Trenutno i u ovom natjecanju drže niz nepobjedivosti od 11 utakmica, a ovo će biti 14. puta u povijesti da se sastaju s Feyenoordom. Ekipa iz Rotterdama je do sad bila nešto uspješnija.

Feyenoord je svoju povijesnu sezonu igrao prošle godine i iako i ove igraju solidno, u prvenstvu za nepobjedivim PSV-om zaostaju deset bodova. Nakon kratke zimske stanke momčad Arnea Slota u prvenstvo je krenula s remijem i pobjedom. U prošlom kolu su puno teže od očekivanog, u samoj završnici, pobijedili posljednjeplasirani Vitesse s 1:2. U prethodnom kolu kupa izbacili su Utrecht s 2:1.

Gotovo dvije i pol godine prošle su od domaće pobjede protiv PSV-a. Gosti su dva puta izvukli remi, a zadnje dvije utakmice su pobijedili. Iako Feyenoord ima više osvojenih kupova od rivala (13, PSV ima 11), zadnji je bio prije šest godina. Posljednjih 35 godina finale kupa igra se na stadionu De Kuipu u Rotterdamu, a Feyenoord će učiniti sve da rivalu nanese prvi poraz u sezoni i onemogući ga da po treći puta u nizu osvaja trofej u njihovom dvorištu.

Jedini Hrvat u ovom dvoboju bit će Luka Ivanušec koji je nakon ozljede izgubio svoj status prvotimca. U posljednje tri utakmice skupio je tek 25 minuta na terenu. Ipak bivši igrač Dinama mogao bi danas biti tajno oružje od prve minute.

Obje su ekipe suočene s nekoliko izostanaka. Feyenoordu nedostaju četvorica igrača zbog reprezentativnih obaveza. U PSV-u je što se tiče izostanaka situacija brojčano nešto bolje. S reprezentacijom je samo Ismael Saibari, ali jedan od ključnih igrača Joey Veerman ima problema s mišićem i njegov je nastup upitan.

Što su rekli

Arne Slot, trener Feyenoorda: “PSV je dobro organiziran, ima mnogo oružja prema naprijed, dobre obrambene pojedince i dobrog vratara na golu. Moramo stvoriti što više prilika. Učinit ćemo sve da stvorimo, ne tri, nego osam prilika. Pokazali smo da možemo otežati stvari PSV-u, ali još nismo dokazali da ih možemo pobijediti.“

Peter Bosz, trener PSV-a: “Bilo bi vrlo posebno kada bismo mogli pobijediti Feyenoord tri puta na De Kuipu u jednoj sezoni. De Kuip je jedan od stadiona na kojem je atmosfera najžešća, a i igrači to jako dobro znaju, jer su ondje igrali već dva puta ove sezone. Svjesni smo svoje kvalitete i imamo dovoljno samopouzdanja da možemo pobjeđivati teške utakmice.“

Mjesto, vrijeme, sudac

De Kuip, Rotterdam, 20:00

Sudac: Dennis Higler

Nedostaju

Feyenoord: Alireza Jaahanbakhsh, Yankuba Minteh, Ayase Ueda, Ramiz Zerrouki

PSV: Armel Bella-Kotchap, Ismael Saibari, Joey Veerman

Zadnji susret:

U zadnjoj utakmici igranoj početkom prosinca u Rotterdamu slavio je PSV, a isti je ishod kao i u prvenstvu bio nekoliko mjeseci ranije u Superkupu. Feyenoord ne zna za pobjedu protiv rivala čak pet utakmica.

Prognoza

Feyenoordu neće nedostajati motiva, a prekid velikog niza pobjeda u prošlom kolu na PSV-u će sigurno ostaviti traga. Domaćini su usprkos lošem međusobnom omjer blagi favoriti, a utakmica bi se vrlo lako mogla rješavati u produžetku.

FOTO: EPA/OLAF KRAAK

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!