Ostali sportovi

Organizatori Olimpijskih igara suočavaju se s velikim izazovima

HINA, Mihaela Bradovski • četvrtak, 25.01.2024.
Organizatori Olimpijskih igara suočavaju se s velikim izazovima
Foto: EPA

Promet i sigurnost dva su glavna izazova s kojima će se Pariz 2024. suočiti na ovogodišnjim Olimpijskim igrama, a predsjednik organizacijskog odbora Tony Estanguet uvjeren je da će sve proći glatko kada Igre započnu 26. srpnja.

Ekstravaganca će započeti blistavom ceremonijom otvaranja na i duž rijeke Seine, a očekuje se da će na paradi sportaša prisustvovati do 500.000 gledatelja.

Pariz je kompaktan grad s većinom sportskih terena unutar 30 minuta vožnje od olimpijskog sela. Sigurnost je glavni prioritet, a organizatori i francuska vlada morat će se povezati kako bi to uspjelo.

"Krajem 2023. ugovorili smo 70 posto naših potreba u pogledu privatne sigurnosti", rekao je Estanguet za Reuters. "Imamo posljednju seriju natječaja koji su u tijeku kako bismo pokrili preostalih 30 posto u prvom tromjesečju i odatle ćemo krenuti da vidimo kako možemo razviti privatnu i javnu sigurnost kako bismo Igre učinili sigurnima."

Prošle je godine gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo rekla da prometna mreža "nije spremna" nositi se sa zahtjevima Olimpijskih igara. Izvori su Reutersu rekli da nije zadovoljna nedostatkom suradnje regionalnih vlasti koje upravljaju pariškom podzemnom željeznicom.

Estanguet, međutim, vjeruje da će operacije ići glatko zahvaljujući boljoj edukaciji osoblja i povećanom broju vlakova u odnosu na svakodnevno razdoblje prije Igara.

"Imamo vrlo preciznu prognozu o tome što će nam trebati u smislu transporta i sigurnosti iz dana u dan", rekao je, ističući da su Igre unutar proračuna.

Francuska je itekako svjesna kako se finale Lige prvaka 2022., na brzinu dogovoreno u Parizu nakon što je premješteno u Francusku iz Sankt Peterburga nakon ruske invazije na Ukrajinu, pretvorilo u fijasko, a Estanguet je rekao da su lekcije naučene. Bio je uvjeren da se neće ponoviti nevolje s masom koje su pokvarile taj događaj.

"Francuska ima stvarno iskustvo u organizaciji velikih događaja i lanjsko Svjetsko prvenstvo u ragbiju bilo je veliki uspjeh koji je pomeo sumnje izazvane finalom Lige prvaka koje je organizirano u vrlo kratkom roku", rekao je Estanguet, koji je dodao kako će Igre biti održane u nestabilnom okruženju u Europi.

"Ne može se očekivati da će Olimpijske igre riješiti oružane sukobe, ali mogu smiriti odnose i otvoriti vrata za dijalog", rekao je Estanguet dok se Igre pripremaju za rješavanje pitanja koja proizlaze iz ratova u Ukrajini i Gazi.

Sportske vlasti kritizirane su jer su dopustili nekim ruskim i bjeloruskim sportašima da se natječu na ovogodišnjim Olimpijskim igrama nakon ruske invazije na Ukrajinu, za koju je Bjelorusija korištena kao polazna točka.

Međunarodni olimpijski odbor (MOO) u prosincu je presudio da Rusi i Bjelorusi koji se u svojim sportovima kvalificiraju za Pariške igre mogu sudjelovati kao neutralni bez zastava, amblema ili himne, razljutivši Ukrajinu koja je zahtijevala zabranu.

Rat u Gazi također je utjecao na pripreme za Pariz 2024., postavljajući pitanja o sigurnosti izraelske delegacije, 52 godine nakon što je 11 sportaša, trenera i suca ubijeno u napadu palestinskih naoružanih napadača na prostorije izraelske momčadi u Olimpijsko selo u Münchenu.

Estanguet je rekao da svim sportašima koji sudjeluju na Igrama treba zajamčiti sigurnost i poštovanje, ali se od Olimpijskih igara ne može očekivati da će ponuditi rješenja za globalne sukobe.

"Teško je znati za šest mjeseci hoće li se stvari pogoršati ili smiriti", rekao je Reutersu Estanguet, koji je osvojio olimpijsko zlato u kanuu na Igrama 2000., 2004. i 2012.

FOTO: EPA/YOAN VALAT

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!