Tenis

Đoković za finale Australian Opena igra protiv 'crne mačke' iz prošle sezone

Mario Borko • četvrtak, 25.01.2024.
Đoković za finale Australian Opena igra protiv 'crne mačke' iz prošle sezone
Foto: EPA

U polufinalu Australian Opena sastaju se Novak Đoković i Jannik Sinner. Prvi tenisač svijeta u lovu je na 11. naslov u Australiji, a protivnik mu je igrač koji ga je pobijedio u posljednja dva od tri odigrana meča…

Ovogodišnji Australian Open nije ponudio mnogo iznenađenja i u završnici nas očekuju međusobni susreti onih najboljih. Novak Đoković je apsolutni rekorder Australije s deset osvojenih titula, ali 36-godišnjak ne namjerava na tome stati. Na putu do još jednog naslova (99. u karijeri) stoji mu četvrti nositelj Jannik Sinner koji je do polufinala stigao na impresivan način.

Igraj na mečeve Australian Opena na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Bit će ovo repriza prošlogodišnjeg polufinala Wimbledona i ATP Finalsa u Torinu. Oba puta slavio je srpski tenisač, ali mladi Talijan je taj koji je dobio posljednji dvoboj igran u Davis Cupu.

Trošiti riječi i nabrajati uspjehe Novaka Đokovića je bespredmetno i trajalo bi jako dugo. U godinu je krenuo na United Cupu gdje je predstavljao Srbiju. Tamo se mučio s ozljedom pa je upisao prvi poraz na tlu Australije nakon gotovo šest godina. U pohod na 25. Grand Slam naslov krenuo je protiv Dine Prizmića, a ono što je trebalo biti rutinsko odrađivanje posla postalo je najduži meč prvog kola u karijeri. Aktualni osvajač je izgubio set i u drugom kolu, ali dojam je bio da forma ide uzlaznom putanjom.

Treće kolo je prošao bez problema, a u četvrtom smo vidjeli demonstraciju moči protiv 19. tenisača svijeta Adriana Mannarina, kojem je za manje od dva sata prepustio samo tri gema. U četvrtfinalu 12. igrač svijeta Taylor Fritz uspio je osvojiti drugi set, ali nakon toga je do kraja uzeo samo pet gemova. Sve ovo je za Đokovića bilo odrađivanje posla, a sada slijedi 47. polufinale Grand Slama u karijeri i to protiv igrača od kojeg je izgubio posljednja dva od tri meča.

Jannik Sinner cijeli turnir igra na fenomenalnoj razini. U polufinale je stigao bez izgubljenog seta, a početni servis je gubio samo dva puta. U prva dva kola pobijedio je dva Nizozemca, Van De Zandschlupa i De Jonga. U trećem je kolu 29. tenisaču svijeta Sebastianu Baezu prepustio samo četiri gema.

Nakon toga uslijedila su dva teška ispita protiv dvojice ruskih tenisača. Najprije je uz samo jedan izgubljen servis pobijedio 15. igrača svijeta Karena Hačanova, a potom u četvrtfinalu bez ijednog izgubljenog, petog Andreja Rubljova. Za 22-godišnjeg Sinnera ovo je tek drugo polufinalne na Grand Slam turnirima, u prvom je poražen upravo od Đokovića.

Za Đokovića je ovo 11. polufinale Australije, a dosadašnjih deset bio je stopostotan. Bez obzira na malu ozljedu koja ga je pratila i neuvjerljiv ulazak u turnir za prvog tenisača ono pravo tek počinje. U prethodne četiri godine, izuzmemo li diskvalifikaciju, samo je jednom poražen prije finala i to od Rafaela Nadala na Roland Garrosu. Sinner je u naletu i zna kako pobijediti Đokovića, ali za ulazak u finale morat će biti na najviše mogućem nivou.

Pobijedi li srpski tenisač postat će igrač s najdužim nizom pobjeda na turniru u muškoj i ženskoj konkurenciji. Prolaskom u polufinale izjednačio se s Monikom Seleš čiji je niz stao na 33 uzastopne pobjede.

Što su rekli

Novak Đoković: “Svjestan sam niza i velikog broja pobjeda koje sam u svojoj karijeri ostvario na Rod Laver Areni i ne želim ga prekinut. Što je niz duži to je moje samopouzdanje veće, naravno da s time raste i pritisak, ali on me tjera da napravim još jedan dodatni korak kako bi ostvario svoje ciljeve.“

Jannik Sinner: “Ispred mene je težak meč u kojem ću morati dati sve od sebe kako bih pobijedio, ali to je ono za što treniram, da igram protiv najboljih. Novak ovdje ima nevjerojatan niz, meni je zaista čast igrati protiv njega, a posebno u ovako kasnoj fazi turnira kad je sve napetije. Bit će teško, ali se veselim.“

Mjesto, vrijeme

Melbourne, Rod Laver Arena, 4:30

Prošli dvoboj

U posljednjem meču igranom u polufinalu Davis Cupa slavio je Sinner rezultatom 6:2, 2:6, 7:5. Prije toga igrali su dva puta na ATP Finalsu u Torinu, u grupnoj fazi uspješniji je bio Talijan sa 7:5, 6:7, 7:6, a u finalu Đoković sa 6:3, 6:3.

Prognoza

Đoković je favorit u ovom meču i iako je mnogo puta do sad dokazao da je najbolji protiv najtežih suparnika, Sinnerove igre na turniru nagovještavaju da je pred nama vrlo tijesan meč.

FOTO: EPA/Jorge Zapata

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!