Nogomet

Južna Afrika traži novo iznenađenje protiv snažnog Maroka u borbi za četvrtfinale

Mihaela Bradovski • utorak, 30.01.2024.
Južna Afrika traži novo iznenađenje protiv snažnog Maroka u borbi za četvrtfinale
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

U osmini finala Afričkog kupa nacija Maroko igra protiv Južne Afrike. Marokanci u ovaj susret ulaze u statusu favorita, ali Južna Afrika nada se kako može do iznenađenja…

Južnoj Africi suđene su sjevernoafričke reprezentacije. U skupini je imala Tunis, a u osmini finala igrat će protiv Maroka. Čeka je vrlo težak posao, no u skupini je bila uspješna i drugim mjesto došla je do prolaza.

Igraj na Maroko - Južna Afrika na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Nakon što je na startu grupne faze poražena od Malija s 2:0, u drugom kolu igrala je protiv Namibije i svladala ju je s visokih 4:0. Namibija je u taj susret ušla nakon senzacionalne pobjede protiv Tunisa u prvom kolu, ali Južna Afrika ju je brzo prizemljila. Sve je bilo riješeno u prvom poluvremenu gdje je Themba Zwane bio dvostruki strijelac, Percy Tau dodao još jedan pogodak, a u drugom poluvremenu Thapelo Maseko stavio je točku na i.

Omogućilo je to Južnoj Africi da u posljednjem kolu u susretu s Tunisom izravno odlučuje o prolazu. Tunižani su u taj susret ušli kao favoriti, ali to se uopće nije osjetilo i Južna Afrika je u potpuno ravnopravnom dvoboju uzela zasluženi bod. Na ruku joj je išlo i to što Namibija nije upisala pobjedu protiv Malija, morala se zadovoljiti remijem i to je zadržalo Južnu Afriku na drugom mjestu.

U skupini nije imala jednostavan posao i tijesno se provukla do osmine finala, a sada je čeka još teži protivnik od svih s kojima se dosad susrela. Igrat će protiv snažnog Maroka koji je svakako kvalitetnija i opasnija momčad.

Četvrta reprezentacija svijeta u skupini je zauzela prvo mjesto i to bez nekih većih problema. U skupini je igrala protiv Tanzanije, DR Konga i Zambije, a na kraju je s dvije pobjede i jednim remijem završila na prvom mjestu.

Marokanci su upisali pobjede 3:0 protiv skromne Tanzanije, 1:0 protiv Zambije te su remizirali 1:1 s DR Kongom. U posljednjem kolu odlučivali su o prvom mjestu i zasluženo su svladali Zambiju pogotkom Hakima Ziyecha u susretu u kojem su mogli i uvjerljivije slaviti.

Što su rekli

Walid Regragui, izbornik Maroka: "To je nokaut faza, potpuno drugačija utakmica u kakvima ne smijemo dopustiti nikakve pogreške. Zasad dobro guramo, ali želimo još bolje. Imamo puno respekta prema Južnoj Africi, to je posljednja afrička reprezentacija koja nas je pobijedila. Nismo u poziciji da bi se favorizirali, zato tražim od igrača da budu ponizni."

Hugo Broos, izbornik Južne Afrike: "Već smo pobijedili ovaj Maroko i možemo to ponoviti. Sve je moguće i želimo kreirati novo iznenađenje u ovom natjecanju. Puni smo samopouzdanja, vjerujemo u sebe i u ono što radimo. Mislim da možemo odigrati na jako visokoj razini i ravnopravno se boriti s Marokom."

Mjesto, vrijeme

San Pedro, Stade Laurent Pokou, 21:00

Prošli dvoboj

Posljednji put ove reprezentacije su se sastale u kvalifikacijama za Afrički kup nacija pri čemu je Južna Afrika slavila s 2:1. Povela je autogolom Munira u petoj minuti, a Zakhele Lepasa povisio je na 2:0. U 60. minuti Ziyech je smanjio, ali više od toga Maroko nije napravio.

Prognoza

Bez obzira na taj poraz, Maroko je ovdje favorit i očekuje se od njega pobjeda.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!