Nogomet

Mirko Marić predstavljen na Rujevici: 'Rijeka je najzdravija sredina u Hrvatskoj za napredovanje'

Filip Mihoković • srijeda, 31.01.2024.
Mirko Marić predstavljen na Rujevici: 'Rijeka je najzdravija sredina u Hrvatskoj za napredovanje'
Foto: Miljenko Klepac/HINA

Sportski direktor Rijeke, Darko Raić-Sudar, predstavio je novo pojačanje Bijelo-plavih. Riječ je o Mirku Mariću, bivšem igraču Lokomotive i Osijeka koji je u Rijeku stigao na posudbu iz talijanske Monze.

Mirko Marić novo je pojačanje Rijeke. 28-godišnji napadač pridružio se vodećoj momčadi SuperSport HNL-a na posudbi iz Monze u trajanju do ljeta. U karijeri je igrao za Široki Brijeg, Dinamo, Lokomotivu, Fehervar, Osijek, Crotone te Monzu, a sada će postati igrač Rijeke. Marić je sada i službeno predstavljen navijačima, a tvrdi da je puno napredovao otkada je napustio hrvatske travnjake:

Igraj na utakmice SuperSport HNL-a na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

"Jako sam sretan jer sam stigao ovdje. Htio bih se zahvaliti Rijeci na ukazanom povjerenju te pomoći ovoj mladoj momčadi najviše što mogu i mislim da sam sa svojim iskustvom koje sam stekao vani i sebe izgradio i da sam bolji igrač nego kad sam odlazio. Vjerujem da mogu pomoći Rijeci u ostvarivanju svih ciljeva za ovu sezonu."

Marić poznaje većinu momčadi kojoj se priključuje te se već osjeća dijelom ekipe. Prvi dojmovi su ga oduševili:

"Poznajem više-manje sve igrače, neće mi biti nikakav problem prilagoditi se. Dapače, svi su me od prvog dana prihvatili na najbolji mogući način, stvarno sam prezadovoljan s prvim dojmovima. Sve što sam prije znao o Rijeci, samo sam sada potvrdio."

Darko Raić-Sudar potvrdio je da se radi o posudbi do kraja sezone, ali ne isključuje mogućnost produživanja suradnje:

"Mirko je došao ovdje na posudbu do ljeta. Otvorena je mogućnost da se na ljeto nastavi suradnja, ali za sada je dogovoreno da do ljeta bude ovdje s nama."

Marić je posljednji puta za Monzu istrčao 21. siječnja protiv Empolija kada je odigrao 45 minuta u porazu 3:0, osjeća se spremno da odmah zaigra za prvu momčad Rijeke:

"Fizički se osjećam odlično. U treningu sam, a i prije deset dana sam odigrao jedno poluvrijeme tako da sam spreman."

Na pitanje koliko je upoznat sa situacijom u domaćem prvenstvu, igrač smatra da je HNL uvijek bio izvor mladih potencijala:

"Iskreno, teško mi je govoriti o tome ovako sa strane, bit ću bolje upoznat sa situacijom nakon nekoliko utakmica. Mislim da je HNL uvijek tu negdje, ovdje ima mnogo mladih kvalitetnih igrača, a mislim da će HNL dobiti još jednu dimenziju više dolascima koje su obavili Dinamo i Hajduk."

U posljednjem kolu Rijeka je preokretom slavila 2:1 protiv Hajduka na Poljudu. Marić je pratio Jadranski derbi, a bio je oduševljen viđenim od strane Bijelo-plavih:

"Pratio sam i tu utakmicu i utakmicu protiv Gorice. Vidio sam mladu i karakternu ekipu koja se ne boji ničega i želi igrati protiv bilo koga te ne odustaje od svojih principa. Uz karakter i pozitivnu prgavost koju imamo, mislim da možemo ostvariti kvalitetne rezultate."

Rijeka je trenutno vodeća momčad SuperSport HNL-a, a napadač stoga smatra da je veći pritisak na ostalim pretendentima za titulu:

"Najmanji pritisak je na Rijeci, pritisak je na ostalima. Prije svega, Rijeka funkcionira tako da se razvijaju mladi igrači što je i najbitnije, a sigurno se nije slučajno našla ovdje u ovom trenutku. Idemo polako iz utakmice u utakmicu pa ćemo vidjeti gdje ćemo završiti."

Marić je prije odlaska iz Hrvatske pružao sjajne partije za Osijek, a smatra da još uvijek nije kasno da se slavonski klub priključi utrci za prvenstvo:

"U ovom trenutku još se mogu priključiti, dosta su bodovno iza, ali nikad ne znaš. Imaju odličnog trenera koji je i mene trenirao u Osijeku. Ako naprave nekoliko pozitivnih rezultata, mislim da se mogu priključiti utrci, ali zasad zaostaju."

Novo Rijekino pojačanje pridružit će se u napadu Marku Pjaci, Franji Ivanoviću, Marcu Pašaliću, Jorgeu Obregonu te Alenu Grgiću. Marić smatra da je zdrava konkurencija poželjna te da igrači time mogu međusobno napredovati:

"Što se tiče formacije, 4-1-4-1 sam igrao i u Osijeku tako da s tim neću imati problema. Dobra i zdrava konkurencija je uvijek dobrodošla, mislim da svojim iskustvom mogu pomoći drugim igračima da se razviju još bolje, a isto tako oni i meni. Prema naprijed imamo širok kadar i konkurenciju, što je uvijek dobro za svaku ekipu."

Marić je u početku istaknuo vlastiti napredak, a najviše ističe bolje pozicioniranje u šesnaestercu te veću želju za golovima:

"Najviše sam napredovao u pozicioniranju u 16 metara, te puno sam gladniji golova. Prije bih se u HNL-u više spuštao po loptu i pomagao ekipi, mislim da sam napredovao i u tom segmentu te segmentu napadanja dubine. Mislim da mogu puno toga pružiti Rijeci."

Za kraj je otkrio je li imao ponuda i iz drugih hrvatskih klubova, te tko prema njemu osvaja Scudetto:

"Iz Hrvatske je bilo nekih priča, ali službenih ponuda ne. Od kada se pojavila mogućnost dolaska u Rijeku, rekao sam da isključivo želim doći ovdje jer mislim da je ovo najzdravija sredina u Hrvatskoj za igrati i napredovati. Scudetto će osvojiti Inter."

SuperSport HNL

1Dinamo 3461:25+3678
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3346:22+2461
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3345:36+947
6Varaždin 3439:43-442
7Gorica 3432:48-1638
8Istra 1961 3333:51-1837
9Slaven Belupo 3340:60-2033
10Rudeš 3416:79-637

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!