Sportnet

Hrvatski vaterpolisti u Dohi love vizu za Pariz

Sportnet, Petar Jenjić • nedjelja, 04.02.2024.
Hrvatski vaterpolisti u Dohi love vizu za Pariz
Foto: Damir Senčar/HINA

Hrvatska vaterpolska reprezentacija u ponedjeljak započinje svoj nastup na Svjetskom prvenstvu u Dohi. Prvi protivnik je Australija, a Barakude će u skupini još igrati sa Španjolskom i Južnoafričkom Republikom...

Tek što su se slegnuli dojmovi s Europskog prvenstva u našoj zemlji, u Dubrovniku i Zagrebu, pred nama su nova vaterpolska uzbuđenja. Štoviše, za razinu viša i veća. Malo nas naime još dijeli do početka vaterpolskog turnira muškaraca u Dohi na 21. Svjetskom prvenstvu.

Igraj na Svjetsko prvenstvo u vaterpolu na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

U biti, neki su već vodeni sportovi u Kataru i započeli svoj program (daljinsko plivanje, skokovi u vodu, umjetničko plivanje); u nedjelju počinju i vaterpolistice gdje nažalost nemamo predstavnice, ali ono što najviše intrigira i zaokuplja pozornost domaće javnosti i svih navijača jest svakako muški vaterpolski turnir. S razlogom i opravdanjem koje možda ni ne trebamo navoditi.

Barakude su naime na svakom natjecanju, pa tako i na 21. Svjetskom prvenstvu u Dohi, jedna od najboljih, najsnažnijih momčadi. Sastav koji se uvijek bori za najviši plasman, za mjesto na postolju. Iznimka nije ni Doha 2024. S time da je sada ulog i još malo veći, jači. U Dohi izbornik Ivica Tucak i njegovih, naših 15 izabranika "lovi" mjesto na olimpijskom turniru u Parizu predstojećeg ljeta.

Hrvatska je reprezentacija, aktualni europski doprvaci, doputovala u Dohu u petak, 2. veljače. Prva utakmica je na rasporedu u ponedjeljak, 5. veljače, a suparnik je momčad Australije.

Prva utakmica na natjecanju uvijek ima posebnu težinu, značaj. Dobro otvaranje turnira jasno da dodatno jača samopouzdanje, a nas još k tomu približava Igrama u Parizu. Pripreme za sraz s Australcima bile su "na meniju" Barakuda zadnjih dana. Ne treba dvojiti da su Klokani dobro "snimljeni", taktika za pobjedu usuglašena.

"Pokazali smo mi i ranije, na svim natjecanjima da smo jako dobro pokriveni na svim mjestima, te da možemo igrati sa svima. Sigurno da ono što jest naša najveća snaga i što nas krasi svih ovih godina, jest zajedništvo. To je odlika i prijašnjih generacija, pa tako i ove. Stvarno smo svi kao jedno. Od stožera do igrača. Svi ‘guramo’ prema istom cilju. U momčadi je minimalno ega i to je ono što nas drži na visokoj razini, siguran sam da će tako biti i u Dohi", kaže Loren Fatović.

Sustav natjecanja ostao je nepromijenjen u odnosu na prijašnja svjetska prvenstva poput Fukuoke 2023., Budimpešte 2022., Gwangjua 2019.

Dakle, prvoplasirana momčad iz svake skupine plasirat će se izravno u četvrtfinale, dok drugo i trećeplasirani iz skupine razigravaju za četvrtfinale (lažna osmina finala). Na turniru u Dohi se skupine A i B križaju u tom stupnju natjecanja, što znači pojednostavljeno; A2-B3 odnosno A3-B2. Pobjednici odlaze dakako u četvrtfinale.

Hrvatskoj bi već samo ulazak u četvrtfinale, s 99 posto vjerojatnosti, jamčio odlazak odnosno plasman na Olimpijske igre u Parizu krajem srpnja i početkom kolovoza.

Na olimpijskom turniru ima mjesta za 12 momčadi. Osam sastava je već poznato i to su – Francuska (domaćin), Mađarska i Grčka (finalisti prošlog SP u Fukuoki 2023.), Španjolska (prvak Europe 2024.), SAD (pobjednik Panameričkih igara), Japan (pobjednik Azijskih igara), Australija (predstavnik Oceanije) i Južna Afrika (predstavnik Afrike).

Trenutačno nepopunjena četiri mjesta dat će Doha odnosno 4 najbolje plasirane momčadi na ovom SP, a koje u ovom trenutku još nemaju olimpijsku vizu.

Raspored Barakuda u skupini Svjetskog prvenstva:
1. kolo, ponedjeljak, 5. veljače: Hrvatska – Australija (11.30 – hrvatsko vrijeme)
2. kolo, srijeda, 7. veljače: Španjolska – Hrvatska (17.00 – hrvatsko vrijeme)
3. kolo, petak, 9. veljače: Južna Afrika – Hrvatska (14.00 – hrvatsko vrijeme)

Skupine Svjetskog prvenstva:
Skupine Svjetskog prvenstva
A – Australija, Južna Afrika, Hrvatska, Španjolska
B – Grčka, Brazil, Kina, Francuska
C – Srbija, Crna Gora, Japan, SAD
D – Kazahstan, Rumunjska, Italija, Mađarska

AUTOR: HVS.hr

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!